Без "кнопкодавів": чому у Раді 13 років не могли запровадити сенсорну кнопку для голосування

Без "кнопкодавів": чому у Раді 13 років не могли запровадити сенсорну кнопку для голосування

Фото: УНІАН

Боротись з "кнопкодавством" намагався ще 2008 року тодішній спікер Арсеній Яценюк.

У Верховній Раді відзавтра має запрацювати сенсорна кнопка, яка унеможливить неперсональне голосування. Такий анонс зробив під час погоджувальної ради парламенту спікер Дмитро Разумков.

Що заважало запровадити сенсорну кнопку останні 13 років, відтоді, коли її встановили, та хто залишиться в історії як "кнопкодав", йдеться 1 березня в сюжеті ТСН.19:30.

Голосування за сусіда стало кримінальним злочином наприкінці 2019-ого, заради цього ухвалили спеціальний закон. Але навіть суворе покарання — величезний штраф і позбавлення мандату, зупинило не всіх. Першим під статтю за "кнопкодавство" потрапив мажоритарник з групи "Довіра" Владислав Поляк. Нардеп бачив, що його знімають, але продовжував тиснути кнопку за сусіда — тричі за день.

Кримінальне покарання зробило депутатів креативнішими. Депутат Ларін з "Опоплатформи — За життя" змайстрував кнопконатискач із книжок та паперу та голосує собі за сусіда, притискаючи до кнопки цю конструкцію. Його колега по "Опоплатформі", нардеп Кальцев увійшов в історію як рекордсмен цього скликання. 9 разів він прикладався до сусідської кнопки, прикриваючись папірцем.

А от рекорд за найбільшу кількість натиснутих кнопок під час одного голосування належить депутату минулого скликання, "народнофронтівцю" Андрію Іванчуку. Він розвинув таку спритність, що часом встигав проголосувати за п'ятьох відсутніх колег.

Новини України: у ВР має запрацювати сенсорна кнопка, яка унеможливить кнопкодавство

Новини України: у ВР має запрацювати сенсорна кнопка, яка унеможливить кнопкодавство

Останній гучний скандал стався через голосування за міністра освіти Сергія Шкарлета. Його всадили у міністерське крісло мінімально необхідною кількістю — 226 голосів. У фракції "Голос" заявили: в "Опоплатформі" кнопкодавили, а відео з камер у залі знищили в управлінні держохорони.

Боротись з непереборною спокусою натиснути зайву кнопку намагався ще 2008 року тодішній спікер Арсеній Яценюк. Тоді депутатських місцях у залі встановили сенсорну кнопку. Але вже під час презентації для журналістів систему перемудрив кореспондент ТСН Олександр Загородній, який зумів натиснути по дві кнопки кожною рукою.

Розробники перенесли сенсорну кнопку в нижню частину панелі. Але й тоді система не запрацювала. Кожен раз, коли хтось вимагав її запустити, депутати від влади демонстрували, як можна обманути систему. Мовляв, вона ненадійна і треба вдосконалювати далі. Хоча справжня причина, кажуть, була в іншому: голосів за важливі проєкти владній коаліції у кожному скликанні бракувало, тож боротись з "кнопкодавством" було невигідно. Тепер відмовкам нарешті вирішили покласти край. Спікер Дмитро Разумков запевняє: систему перевірили, обійти її більше не вийде.

"Одна кнопка, куди ви прикладаєте пальці однієї руки і другу прикладаєте на кнопку голосування. Якщо відпустите, вона перестане працювати, ваш голос не буде зарахований. Оскільки в нас немає чотирируких депутатів, то це точно зніме питання неперсонального голосування", — переконаний Разумков.

Така ж система вже давно й успішно працює в Київраді. Її вже тестували і жувальною гумкою і зубочисткою, проте обманути не вийшло. Та про всяк випадок у Верховній Раді планують встановити ще й додаткові відеокамери, щоби прибрати всі сліпі зони у задніх лавах.

Нагадаємо, 12 лютого стало відомо, що в Україні вперше народного депутата притягнуть до кримінальної відповідальності за "кнопкодавство" у Раді — йому вже повідомлено про підозру. Окрім штрафу, у разі доведення провини, загрожує і більш серйозна кара — втрата мандата. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація