Бурого ведмедя помітили під Івано-Франківськом: науковці попереджають про нашестя хижака

Бурого ведмедя помітили під Івано-Франківськом: науковці попереджають про нашестя хижака

Фото: ТСН.ua

Відколи ведмедя занесли до Червоної книги та припинили полювання, він перестав аж надто боятися людей.

Хижаки поблизу людських хат. Ведмеді активізувалися на Прикарпатті. Вони почали нищити свійську худобу, трощити вулики. До обійсть наближаються вже не тільки в горах, а й навіть біля Івано-Франківська, в лісах, де досі ніколи не водилися. Науковці кажуть: не за горами той час, коли хижака можна буде запросто зустріти на смітнику неподалік села чи навіть міста.

Про це 25 травня йдеться у сюжеті ТСН.19:30

Світлини з фотопастки - це доказ нападів ведмедя на свійську тварину у селі Узин. За останні дні з'явилися одразу кілька повідомлень про появу бурих ведмедів у різних лісництвах Прикарпаття. На приватному подвір'ї на Косівщині хижак роздер корову. Поблизу Печеніжинського лісництва ведмідь поласував медом, знищивши на пасіці 14 вуликів. А в селі Узин потягнув у хащі чотирьох свиней. Саме тут він і потрапив у фотопастку. 

"Ведмідь має десь 1-1,20 м. в холці, худий, дуже виснажений. Має на лопатках сиву пляму. Ведмідь на нашу думку не молодий", - каже голова Тисменицького районного товариства мисливців та рибалок Володимир Приймак. 

Новини України: на Прикарпатті ведмеді почали нищити свійську худобу та трощити вулики

Новини України: на Прикарпатті ведмеді почали нищити свійську худобу та трощити вулики

Коли мисливці знайшли у вольєрі першу вбиту свиню, то думали, що це або здичавілі собаки, або вовки чи навіть жартували, що це - чупакабра. Наступного дня не дорахувалися ще однієї свині, а на землі побачили величезні відбитки ведмедячих лап. Проте - це не ареал проживання дикого ведмедя, хижака тут досі не було. Бо село Узин розташоване не десь у горах - це приміське село Івано-Франківська.

Те, що ми зараз тут так спокійно працюємо з оператором, насправді дуже небезпечно, застерігають нас мисливці. Адже ведмідь десь у цих хащах і щомиті може вийти на дорогу. Тим більше, що ця тварина полює не вночі, а вдень. Це все - мисливські байки, досі вважає більшість мешканців Узина. Адже досі клишоногі у цих краях не водилися.

Люди дарма так легковажать, кажуть науковці. Адже ведмідь - хижак дуже небезпечний. Відколи його занесли до Червоної книги та припинили полювання, він перестав аж надто боятися людей. За зиму клишоногі добряче схуднули, вийшли зі сплячки, дуже хочуть їсти, а харчів нема.

"Трави десь інтенсивно почали розвиватись тільки тиждень тому, а у горах може і взагалі ще немає. І тому ведмідь шукає їжу і шукає її будь-де. Ведмідь, якщо голодний, йому все рівно куди йти - він зайде в хату, в стодолу. І буде шукати їжу", - каже професор кафедри Прикарпатського національного університету Юрій Шпарик. 

Мисливці, лісники та екологи зараз обговорюють, як убезпечити мешканців Узина від непроханого гостя. Можливо, приспати його та перевезти назад у гори чи до заповідника. А науковці радять - негайно розпочати ретельне відстежування клишоногих у Карпатах. Оскільки цих тварин побільшало і мігрують вони все ближче до людських обійсть.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області спортсмен під час пробіжки зустрівся із ведмедем.

Повʼязані теми:

Наступна публікація