Був на кінних змаганнях та в Лаврі, їв борщ та пив горілку: як принц Філіп відвідував Київ

Був на кінних змаганнях та в Лаврі, їв борщ та пив горілку: як принц Філіп відвідував Київ

Принц Филипп / Фото: Getty Images

Чоловік королеви Великої Британії Єлизавети ІІ помер у віці 99 років.

Після звістки про смерть принца Філіпа преса згадала, що він у 1973 році разом із донькою відвідав Київ. То був чемпіонат Європи з кінного спорту. А принцеса Анна професійно їздила верхи.

Про це 10 квітня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Михайло Кіргізов тоді був в ініціативній групі, яка готувала змагання. На архівному фото – Анна, церемонія нагородження.

"Там стоїть принц в оточенні звичайних людей".

Жив принц Філіп у центрі Києва - у старовинному маєтку. В часи радянської України там селили високих гостей. Принцеса Анна ж жила у готелі, який нині має назву "Україна".

Видання "Історична правда" оприлюднило документи з архівів СБУ. Там радянські чекісти навіть прозвітували, що принцеса Анна веде скромний спосіб життя, зі спортсменами є дружньою, а іноземних кореспондентів уникає. Про принца Філіпа звітів в архіві не знайдено.

Герцог Единбурзький мав злість на радянську Росію. В 60-х на запитання, чи хотів би він відвідати Москву, відповідь була різка:

"Я б дуже хотів поїхати до Росії, хоча ті виродки вбили половину моєї родини".

Новини України: чому покійний принц Філіп приїздив до Києва і до чого тут КДБ

Новини України: чому покійний принц Філіп приїздив до Києва і до чого тут КДБ

Подейкують, що саме через таку позицію, чемпіонат Європи провели саме в Україні, в Києві. На кадрах змагань – принц Філіп, голова Міжнародної федерації кінного спорту, уважно стежить за учасниками. Далі - нагороджує переможця.

"Його бачили всі, він ні від кого не ховався, не було там якоїсь колосальної охорони. Ходив із суддями, вітався, дуже контактний нормальний чоловік", - згадує ветеран кінного спорту Михайло Кіргізов.

Принц Филипп / Фото: Associated Press

У перерві між змаганнями принц і принцеса обідали в легендарному вже тоді ресторані "Прага". Чоловік королеви частувався борщем з пампушками і котлетою по-київськи – справжніми візитівками української кухні. Принцеса Анна ж полюбила варену осетрину під польським соусом.

Зараз ресторан на карантині. У залі на другому поверсі і приймали почесних гостей. У ресторані переповідають, що принц навіть спробував горілку.

"Є у нас така інформація, це була горілка з перцем. Він тоді казав, що найкращі келихи довгі, а найкращі тости короткі", - розповіла піардиректорка ресторану "Прага" Олена Коваль.

Келихів з тих часів у ресторані не залишилось. Але є один раритет. Його обережно несуть, аби показати.

"Саме з цієї тарілки частували принца Філіпа".

Закусочна тарілка. Із чеської порцеляни. Ресторан зберіг її. І виставив на огляд.

А самі змагання відбувалися неподалік на ВДНГ та в Пирогові.

Принцеса Анна змалечку захоплювалась кіньми. У 71-му виграла чемпіонат Європи. Але в Києві щось пішло не так. Перешкода номер два не давалась багатьом спортсменам. І принцеса також не змогла її здолати. Падіння зафіксували камери.

Спогади про цю травматичну прикрість, а більше про реакцію принца Філіпа на падіння доньки свого часу розповів тодішній очільник столиці Володимир Гусєв.

"Я сказав: "Ваша донька впала". І почув незворушне: "Вона не вперше падає". Тоді я запропонував поїхати на місце падіння. Герцог Единбурзький спочатку заперечив: "Там є лікарі". Але потім все ж погодився. Почувши від медиків, що у принцеси немає перелому, а просто забиття стегна, ми повернулись на пагорб".

"Так, кульгала трішки, але особливих проблем, переломів, не було", - каже Михайло Кіргізов.

Та все обійшлося. Крім змагань, королівські особи відвідали з екскурсією Лавру. Подейкують, принц навіть літав над Києвом своїм літаком. І йому дуже сподобалась річка, що розділяє місто. Правда чи ні, але і Дніпро, і кручі принц Філіп точно бачив із Печерських пагорбів.

Новини світу: у віці 99 років помер принц Філіп

Новини світу: у віці 99 років помер принц Філіп

Повʼязані теми:

Наступна публікація