"Це дріб'язок, копійки, піар": як відреагували українці на анонсовану президентом тисячу за щеплення

"Це дріб'язок, копійки, піар": як відреагували українці на анонсовану президентом тисячу за щеплення

Фото: УНІАН

Депозит можна витратити на спорт, туризм чи культурну сферу. 

Тисячу за щеплення отримають усі, хто зробив дві ін'єкції від "ковіду". Але це не будуть живі гроші, а депозит на спорт, культуру і туризм. В Офісі президента кажуть, що таким чином підтримують бізнес, який найбільше постраждав від карантинних обмежень, і намагаються збільшити кількість користувачів застосунку "Дія".

Про те, чи може це підштовхнути до вакцинації тих, хто вагається - 16 листопада йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Так, у чергах до пунктів вакцинації за щепленням сьогодні тільки і розмов про тисячу. Тут вже і розподілили, на що б пішла тисяча - на гречку і дорогу олію. Але в Офісі президента одразу окреслили - готівку ніхто не отримає. Депозит можна витратити на спорт, туризм чи культурну сферу. 

Українці говорять:

  • До спортзали вже пізно ходити, а фільми я всі перебачила в своєму житті;
  • На що? На спортзал, кінотеатр чи музей? Хто в них ходить? Уявіть краєзнавчий музей наш (у м. Рівне - Ред.), це ж можна 2 роки ходити на тисячу гривень  - да, там можна заблукати на тисячу гривень;
  • Що таке тисяча гривень? Це дріб'язок, копійки, піар.

Інтернет теж відгукнувся гумором про тисячу гривень, особливо про те, куди їх можна витратити. 

Однак в Офісі президента не поділяють веселощів.  Кажуть, сфери, які запропоновані, найбільше постраждали від карантинних обмежень.

"Це підтримка бізнесу, не пряма, а опосередкована. Люди самі знайдуть, куди віднести тисячу", - наголошують там.

На підтримку бізнесу виділять 6 мільярдів.  Однак якщо їх поділити на тисячу  гривень, то вистачить лише на 6 мільйонів українців. А зараз вже щеплено однією дозою майже 12 мільйонів.

Слід зазначити, що фінансове заохочення щепитися - не нова ідея  у світі. До неї зверталися такі країни як США, Сербія, Греція,  Гонконг. Однак, чи мотивує  це людей щеплюватися, ніхто так не з'ясував.

Ґрунтовних досліджень, чи діє метод пряника у питаннях вакцинації, ніхто в світі не проводив. Однак у Швеції проводили опитування серед 8 тисяч нещеплених респондентів. І в групі, де пропонували грошову винагороду,  всього на 4%  було більше охочих щепитися, ніж там, де гроші не пропонували. Але загалом опитані не були проти вакцинації. А дослідники зазначають, що грошова винагорода серед переконаних антивакцинаторів може посилити протестні настрої, бо пропозиція сплатити за вакцинацію може бути сприйнята, як підтвердження ризиків.

Однак майже усі країни міркують над одним - як до вакцинації максимально залучити групу ризику, а це старші люди. Усі європейські країни вакцинальну кампанію розпочинали з категорії 60 +. І коли охоплювали понад 60%, переходили на інші категорії.

Тисяча від Зеленського: чи може такий хід збільшити кількість охочих вакцинуватися

Тисяча від Зеленського: чи може такий хід збільшити кількість охочих вакцинуватися

В Україні однією дозою щеплено 33% населення віком 60 +. Двома дозами - 24%. Водночас з майже 78 тисяч українців, які померли від "ковіду" за час пандемії, 82% - це пацієнти, яким було за 60.

Програма стартує від 19 грудня. В Офісі президента до цього часу обіцяють оприлюднити додаткові роз'яснення, щоб усі вакциновані могли скористатися депозитом у тисячу гривень. 

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Нагадаємо, що у Маріуполі люди старше 70 років, які вже зробили повний курс вакцинації, отримають продуктові кошики.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вакцина проти коронавірусу
Наступна публікація