Церковне свято 11 січня: за що вбили 14 тисяч немовлят у Вифлеємі, або чому страждають невинні

Церковне свято 11 січня: за що вбили 14 тисяч немовлят у Вифлеємі, або чому страждають невинні

Історія вбивства віфлеємських немовлят починається через вісім днів після народження Ісуса Христа. 

11 січня православна церква вшановує пам’ять мучеників 14 тисяч Вифлеємських немовлят від Ірода вбитих. Цих немовлят вважають першими мучениками за тільки ще народженого Ісуса Христа.

Чому постраждали немовлята та що символізує ця трагедія - читайте на сайті ТСН.ua.

Втеча Святого Сімейства до Єгипту

Історія вбивства віфлеємських немовлят починається через вісім днів після народження Ісуса Христа. Ангел Господній явився уві сні Йосипу Обручнику та наказав швидко зібратися, бігти до Єгипту, тому що Ірод шукає маленького Христа та хоче його вбити.

Тієї ж ночі Йосип, Діва Марія та син Йосипа Яків вирушили до Єгипту, де перебували до смерті Ірода.

Майже чотири роки Святе Сімейство ховалося у Єгипті від люті людської, поки не явився їм Ангел та не сповістив про смерть Ірода і можливість повернутися до Назарету.

Зараз на місці перебування Святого Сімейства існує монастир святої Катерини на Синаї, який розташований всередині - між Єгиптом та Ізраїлем. Ченці монастиря і досі кажуть, що горою Синай ходив Сам Господь.

Чому Ірод повелів вбити немовлят

Ангел Господній пророкував істину - Ірод дійсно вирішив скоїти страшний злочин. Цар розлютився від того, як волхви, котрі йшли за Вифлеємською зіркою, не повернулися до нього та нічого не розповіли, а чутки про народження Христа поширювалися дуже швидко.

Як саме виглядав Ісус та Святе Сімейство Ірод не знав, тому повелів вбити УСІХ немовлят до двох років без винятку, які були в Вифлеємі (місті, на яке вказувала зірка, за словами волхвів).

Кількість вбитих немовлят та пророцтво Єремії

Науковці і досі сперечаються щодо кількості вбитих, але за православною традицією вважається, що за одну ніч охороною Ірода було забрано від батьків та вбито 14 тисяч немовлят.

Так справдилося пророцтво Єремії - матері плакатимуть, коли Спасителю буде загрожувати небезпека:

"Так говорить Єгова: “У Рамі чути голос, плач і гірке ридання. Це Рахіль плаче за своїми синами і не хоче втішитися, бо їх уже немає” (Старий Заповіт, книга пророка Єремії 31:15).

Пророцтво каже, що материнський плач вбитих дітей був чутний на багато кілометрів, майже до самого Єрусалима. Рахіль же здавна вважається заступницею вагітних та молодих мам, які щойно народили або хочуть народити.

Чому постраждали невинні?

Найчастіше постає питання: чому за Христа загинули невинні дітки, чому Господь не зупинив це зло? На нього і досі намагаються відповісти, як до того відповідали святі люди православної церкви вже понад тисячу років.

Безсумнівно те, що Вифлеємські немовлята стали першими мучениками за Христа. Така велика жертва говорила про дуже важливі події, які відбудуться далі - становлення Нового Заповіту, віри Христової.

За православними переданнями, ті, хто вмирав мученицькою смертю за Христа та християнську віру, були “чистими душами” - мали душу дитини, немовляти. 

Якщо простежити становлення православної церкви, то після смерті неповинних церква виходила на новий рівень буття: віра зміцнювалася, а  вірян ставало набагато більше. Наприклад, за часів Діянь Апостолів (перше століття від Різдва Христового) майже третина євреїв стала християнами.

Як Господь покарав Ірода

Навіть язичник Ірод відчув, що наближаються великі зміни. Він став символом жорстокості свого часу. Лють, заздрість керували його серцем. Цар Ірод завжди був дуже жорстоким - вбив власних трьох синів!

Господь покарав Ірода за його жорстокість. Ірод заразився страшною хворобою, від якої тіло гнило, його їли черв'яки ще живого. Смерть Ірода була страшною, довгою та дуже болісною.

У православній традиції образ Ірода, який повелів вбити немовлят - образ людини, яка відступила від Бога та вирішила власними силами змінити волю Божу.

Печера Вифлеємських немовлят

У Вифлеємі (Палестина) під храмом Різдва Христового і досі є печера Вифлеємських немовлят. У IV столітті там існувала катакомбна церква. Зараз лежать кістки не тільки немовлят, а й дорослих - мучеників, загиблих за віру христову у VI столітті після перської навали.

Частина мощей Вифлеємських немовлят у Києво-Печерській лаврі

Частина мощей немовлят зараз є у Києво-Печерської лаври - вона була дарована ченцям Єрусалимським патріархом Феофаном 1620 року.

Ковчег, де зберігається “частина мощей святого Немовляти за Христа від Ірода вбитих", розташований у Дальніх печерах. У день шанування 14 тисяч Вифлеємських немовлят у печерах проводиться богослужіння.

Читайте також: 

Яке сьогодні, 11 січня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поминальні дні і батьківські суботи 2022 року: дати, які потрібно запам’ятати

Яке сьогодні свято: вшанування царя Давида, таємниці Псалтиря та як зрозуміти псалми

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація