Чому Росія призупинила масовані ракетні атаки: експерт припустив неочікуваний сценарій

Чому Росія призупинила масовані ракетні атаки: експерт припустив неочікуваний сценарій

Військовий експерт Владислав Селезньов назвав ймовірний термін паузи між масованими ракетними обстрілами / Колаж: ТСН.ua

За словами аналітика, вірогідність нового масованого обстрілу найближчим часом зберігається.

Після останнього масованого обстрілу України минуло півтора місяця, за які путінська армія, за даними експертів, мала можливість накопичити стільки ракет і дронів, щоб здійснити удар з використанням близько 200 повітряних цілей. Про підготовку опосередковано можуть свідчити постійні передислокації російських бомбардувальників, про які повідомляють моніторингови Telegram-канали.

Водночас колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов у коментарі для ТСН.ua розповів, що не все так просто й однозначно.

"Чи варто виключати ймовірність того, що путінська армія найближчим часом здійснить масштабну ракетно-дронову атаку, щоб зруйнувати нашу енергетичну інфраструктуру? Думаю, не варто. Чи може це статися? З вірогідністю у 50% це може статися, з вірогідністю 50% – не може. Чому?" – каже Селезньов і ставить таке запитання.

"Наші західні партнери вперто не надають нам дозвіл на застосування далекобійної ракетної зброї по території РФ. А що може зупинити наших західних партнерів від надання такого дозволу в разі, якщо ворог знов атакує нашу енергетику і Україна знову зануриться у блекаут?" – каже експерт.

Він додає: "Очевидно, що нічого. Цілком ймовірно, що саме це є певним елементом торгу за лаштунками перемовин. Мовляв, американці та їхні партнери не надають нам відповідний дозвіл на те, щоб ми нищили ворожі стратегічні об’єкти, зокрема енергетичну інфраструктуру Росії, а взамін того вимагають від Путіна та його оточення того, щоб він не застосовував ті самі ракети для руйнування енергетики України. Очевидно, що в цьому разі не лише Україна зіткнеться з серйозними ризиками, а й колективна Європа".

Останній тезис Селезньов пояснює так: "Уявімо собі, що Україна залишається без світла і кілька мільйонів громадян України рушають через кордон, тому що є нестерпні умови для перебування в умовному Києві через відсутність електрики й тепла. Звісно, всі ці біженці попрямують до Європи. Чи прагне Європа такого рівня кризи? Ні, не прагне. Тому я не виключав би такий варіант. Звісно, що ми всі маємо бути напоготові. Щоразу, коли в повітря піднімаються російські бомбардувальники, ми маємо відповідально ставитися до сигналу повітряної тривоги. Але такий варіант певних домовленостей я б виключати не став".

На запитання про те, що в разі надання дозволу на застосування далекобійної зброї по Росії Путін, таким чином, одразу почне масовано гатити по Україні, експерт відповів так: "Я думаю, що ми отримаємо дозвіл після того, як Путін не дослухається до рекомендацій західних партнерів України щодо паритету: Росія не знищує енергетичні об’єкти України, а в той час країни колективного Заходу не передають нам ракети з відповідним дозволом щодо ураження стратегічних об’єктів на території РФ".

За словами Селезньова, останні декілька ракетних атак по Україні з використанням саме вітчизняної ракетної компоненти, руйнація Феодосійської нафтобази свідчать про те, що наші фахівці знаються на цій справі і щойно отримають відповідний дозвіл, вони гарантовано зруйнують бодай частину енергетичної інфраструктури на території Росії.

Резюмуючи, Владислав Селезньов каже, що не має доступу до дипломатичної інформації, але не виключає, що такий консенсус може мати місце. Це цілком припустима версія.

Якщо все ж обстріл

Якщо все ж путінська армія здійснить масований обстріл, то для нього вона від 26 серпня могла накопичити стільки ракет і дронів, що здатна одночасно вдарити повітряними цілями в кількості біля 200 одиниць.

"За рахунок використання ракет і дронів. У росіян є певна проблема з носіями. Техніка старіє, активно використовується. Можливо, 150-180, більше – неможливо", – впевнений військовий експерт.

Історична тактика Росії — нищити Україну як народ, це ракетний геноцид, — військовий експерт

Історична тактика Росії — нищити Україну як народ, це ракетний геноцид, — військовий експерт

Раніше повідомлялося про те, чому під Києвом кружляють ворожі БпЛА та яка їхня мета.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація