Оренда житла: що буде з цінами восени та як на них можуть вплинути нові комунальні тарифи й локдаун

Оренда житла: що буде з цінами восени та як на них можуть вплинути нові комунальні тарифи й локдаун

Фото: ТСН.ua

Ринок оренди нерухомості все ще не досяг "доковідного" рівня, тож власникам квартир головне - не заробити якомога більше, а хоча б знайти орендаря.

Впродовж червня та липня 2021 року в Україні спостерігається зростання вартості оренди житла. І це – нетипово для літа. Зазвичай ціни на ринку оренди падають від травня і так триває до серпня, коли починається пожвавлення на ринку оренди житла: починається навчальний рік у студентів, люди повертаються з відпусток, традиційно пожвавлюється трудова міграція. Разом з тим зростають і ціни на квартири.

Зараз винайняти житло в Києві можна від 5,5-6 тисяч гривень на місяць. В таку ціну обійдеться однокімнатна квартира площею до 40 квадратів з "радянським" ремонтом у віддалених від центру столиці та гілок метро районах. Вартість квартир, що розташовані у пішій доступності до метро, стартує від 8 тис. грн, а у новобудовах – від 10 тис. грн.

ТСН.ua розбирався, як за рік змінилась вартість оренди квартир та чи слід очікувати продовження суттєвого здорожчання перед осіннім сезоном.

Як ринок оренди пережив "рік локдаунів"

У червні 2021 року, за даними аналітичного порталу 100realty.ua, в сегменті оренди ринку нерухомості відзначається зростання як попиту, так і цінових пропозицій. Число угод зросло на 10%, а орендні ставки – на 5-10% залежно від характеристики орендованого приміщення.

За рік ціни на оренду житла в Києві зросли приблизно на 20%. Зокрема, за підрахунками фахівців Центру економічної стратегії, від липня 2020 року зростання середньої вартості оренди квартир склало 21%. Схожі дані наводить й інформаційно-аналітичний центр компанії "Увекон": за їхніми підрахунками, від травня 2020 року до травня 2021 року середня ціна оренди зросла на 19,1%.

Зокрема, середня вартість оренди однокімнатної квартири зросла на 11,8%, двокімнатної – на 17,7%, а трикімнатної – на 17,8%. Орендна ставка на однокімнатні квартири від травня 2020 до травня 2021 року зросла від 10,2 до 11,4 долара за квадратний метр, двокімнатних – від 11,3 до 13,3 дол/кв. м., трикімнатних – від 12,9 до 15,2 дол/кв. м.

Як пояснив в коментарі ТСН.ua партнер з розвитку бізнесу компанії "Увекон" Олександр Коробко, основне зростання вартості оренди випало на другу половину минулого року, тоді як від початку 2021-го й до травня включно зростання цін на оренду склало лише 4,6%.

"Від початку 2021 року фіксувалося сповільнення темпу зростання середніх цін на оренду житла. Середні ціни на оренду однокімнатних квартир практично не змінились, зростання склало 0%. Оренда двокімнатних квартир від січня до травня здорожчала в середньому на 4,7%, а трикімнатних – на 5,6%", - каже фахівець.

Така динаміка пояснюються тим, що восени минулого року ринок оренди житла оговтувався від весняного локдауну та початку коронакризи. Навесні 2020 року відзначалось різке падіння попиту і разом з тим падіння цін на оренду квартир на 35-40%. Те ж саме спостерігалось і під час січневого локдауну вже цього року, лише ціни зменшились не більше, ніж на 15%.

"Коли трапився перший локдаун, ціни знизились. Зростання на 19% за рік означає, що ринок лише надолужує прогалини, які виникли через пандемію. Тобто, ціни на оренду житла зараз лише поступово вирівнюються до того рівня, який був перед першим локдауном. І ціна, яка є зараз, все одно є на кілька відсотків меншою, аніж була на початку березня минулого року", - каже президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

За його словами, на ринку оренди житла не спостерігається стрімкого зростання цін, на відміну від первинного та вторинного сегментів ринку нерухомості, – середньомісячне зростання вартості оренди квартир у першій половині 2021 року коливалося у межах 1%.

"Від травня до кінця червня ціна оренди зазвичай знижується: багато людей їдуть з міста, припиняється навчання. В цей період зазвичай ціна оренди стала, точно не зростає, а на окремі типи житла може навіть знижуватись", - каже Юрій Піта.

Чи здорожчає оренда житла восени

Фахівці констатують, що зараз є певні підстави для зростання вартості оренди. Але є і низка чинників, які зупиняють зростання.

З одного боку, може спрацювати сезонний фактор. За словами Юрія Піти, з другої декади серпня вартість оренди житла зазвичай зростає, адже розпочинається навчання у вишах, люди повертаються в міста після відпусток, завершуються сезонні роботи.

"Ринок очікує, що, якщо не введуть черговий локдаун і не буде обмежень щодо роботи та навчання, ціна оренди восени може зрости на 10-15%, але лише на найбільш затребуваний сегмент житла – одно- та двокімнатні квартири площею 35-50 кв. м в основному радянської забудови", - прогнозує фахівець.

Але, з іншого боку, чутки про ймовірний локдаун та нову хвилю епідемії, за словами ріелторів, стримують дорожчання оренди.

"Зараз прогнозують, що обмеження будуть навіть сильніші, аніж торік. Люди не впевнені у завтрашньому дні – приміром, що буде з роботою, чи не переведуть навчання в онлайн. Це теж є стримуючим фактором", - пояснює Юрій Піта.

Окрім того, восени в Україні очікується суттєве здорожчання комунальних платежів. Вартість опалення та гарячої води може зрости на 40-70%, а вартість електроенергії – вдвічі. Тобто орендарям квартир доведеться платити десь на 500-700 грн більше.

"Після зростання вартості комунальних послуг для деяких орендарів винаймати квартиру може стати надто дорого. І, якщо власник квартир в такій ситуації збільшить орендну плату, він ризикує втратити клієнтів. А це означає, що квартира буде простоювати, тобто власник не лише не отримає доходу, а й буде змушений витрачати свої гроші на комунальні платежі", - пояснює Юрій Піта.

Він нагадав, що пандемія добре навчила власників квартир. На початку карантину вони не хотіли знижувати вартість оренди, однак, коли орендарі почали масово з’їжджати, 80% власникам таки довелося йти на поступки. Дехто навіть подарував місяць безкоштовного проживання, а дехто знизив платню на весь час карантину на 30-40%, чи дозволив відтермінувати плату на один-два місяці. Адже інакше вони ризикували залишитись без орендарів.

Зрештою, які з чинників переважать, покаже лише час.

"Зараз в Україні більш-менш стабільна ситуація: курс долара достатньо низький, з економікою нічого надмірно поганого не відбувається, на фронті особливих загострень немає. Щодо карантину - вірус досі є, але локдауну немає, серйозних обмежень також немає, транспорт працює. Якщо ситуація не погіршиться, можливо, восени ми побачимо зростання оренди на найбільш ліквідну нерухомість, але в межах 10-15%", - каже фахівець.

Наступна публікація