Чортківський замок XIV століття підготували до реставрації і вже планують в ньому фестивалі

Чортківський замок XIV століття підготували до реставрації і вже планують в ньому фестивалі

Чортківський замок увійшов у програму "Велика реставрація".

Незабаром для туристів розкриє свої таємниці Чортківський замок XIV століття, що на Тернопільщині. Там уже розпочали підготовчі роботи перед відновлювальними, адже на реставрацію споруди держава виділила 87 мільйонів гривень. Чортківський замок увійшов у програму "Велика реставрація". І до наступного літа його б мали відремонтувати.

Про це йдеться в ТСН.14.00.

З висоти Чортківський замок має вигляд п'ятикутника - фортифікаційного пентагону. «Замок був заснований в кінці XIV на початку XV століття першим власником міста польским шляхтичом паном Єжи Чортковським», - розповідає директор Чортківського туристичного центру Степан Гречківський.

Упродовж століть ним володіли воєводи, магнати, шляхтичі та, навіть, козаки. Його не один раз відбудовували, реставровували та змінювали. Утім, найбільше занехаяли цей замок у минулому столітті. «Це був замок, потім поставили бійниці - потім він оборонного був значення. Та тут і монахині жили, і автобаза була і від кондитерської фабрики - це засмічувалося, навозилося і тут воно лишалося», - розповідає завідувач Чортківським замком Володимир Грицик.

Цього тижня замок досліджуватимуть археологи, а потому одразу розпочнуться відновлювальні роботи - це ремонт аварійної частини замку, перекриття даху та реконструкція веж.

Новини України: у Тернопільській області розпочнуть масштабну реставрацію Чортківського замку

Новини України: у Тернопільській області розпочнуть масштабну реставрацію Чортківського замку

Чортків уже давно чекав реконструкції своєї туристичної візитівки - єдиного замку, що височіє над будинками. Програма "Велика реставрація" – чи не останній шанс підняти його з руїн. «Одна з умов була  готовність безпосередньо місцевої влади і державної до того, щоб здійснювати якомога швидше цю реставрацію», - переконує заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк.

Минулого року міська рада ледь зачувши про таку державну програму відразу виділила пів мільйона гривень на виготовлення проектно- кошторисної документації. Саме тому замок потрапив у список "Великої реставрації". І держава виділила на замок вісімдесят сім мільйонів гривень. «Ми дуже щасливі, що потрапили в "Велику реставрацію", бо ми цього очікували», - радіє міський голова Чорткова Володимир Шматько.

І сподіваються, що через рік робіт відреставрованим замком водитимуть туристів, експонуватимуть тут картини, влаштовуватимуть фестивалі та майстер-класи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація