COVID-сертифікат для подорожі Європою: що це за документ і чи зможуть поїхати з ним на відпочинок українці

COVID-сертифікат для подорожі Європою: що це за документ і чи зможуть поїхати з ним на відпочинок українці

Фото: ТСН.ua

Країни-члени ЄС прийматимуть сертифікати про вакцинацію за умови, що щеплення було зроблене одним із схвалених препаратів.

Вакцинація від коронавірусу у світі набирає обертів і щодня своє щеплення отримує все більше осіб. Тим самим, наближуючи людство до досягнення колективного імунітету і довгоочікуваного повернення життя без обмежень. Зокрема, завдяки вакцинації цьогоріч туристи матимуть можливість подорожувати Європою, яка обіцяє відкрити кордони для щеплених людей або тих, хто має негативний ПЛР-тест. Але мандрівник повинен буде мати з собою так званий «COVID-паспорт» або «сертифікат вакцинації».

В Єврокомісії цей документ вже погодили і домовилися впровадити його від 1 липня. І діятиме він протягом 12 місяців.

Що це за документ, яку інформацію в нього вноситимуть і які перспективи для українців, читайте у матеріалі ТСН.ua.

Що таке «Ковідний сертифікат»

В Єврокомісії домовилися називати новий документ «COVID-сертифікатом». Простою мовою - це медичний документ, який підтверджує пройдений курс вакцинації від коронавірусу.

Слід одразу зауважити, що цей документ не є обов’язковою вимогою для перетину кордону, але він значно спростить подорожі і зробить їх безпечнішими під час пандемії. Наявність сертифікату, очікується, дозволить мандрівникам не проходити карантин або робити ще тести на кордонах чи дотримуватися додаткових карантинних вимог.

За проєктом, сертифікат буде добровільним, але в разі відмови від вакцинації туристам доведеться здавати ПЛР-тест на коронавірус. Але у Єврокомісії все ж радять перед поїздкою перевіряти про можливі будь-які додаткові обмеження в пункті призначення.

«Наша пропозиція (дозволити в'їзд до ЄС вакцинованих іноземним туристам без ПЛР-тесту чи карантину. - Ред.) передбачає можливість в'їзду до ЄС, однак воно не наказує країнам ЄС звільняти цих людей від чинних епідеміологічних заходів, зокрема карантинних обмежень або ПЛР-тестів», - пояснив офіційний представник ЄК Адальберт Янс на брифінгу 3 травня.

Фото: europarl.europa.eu

Очікується, що «COVID-сертифікат» перевірятимуть під час перетину кордону до країни ЄС разом із закордонним паспортом.

В «COVID-сертифікаті» будуть відомості про щеплення вакциною, схваленою Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), підтвердження про негативний тест на коронавірус, зроблений за 72 години, наявність антитіл, тест за останні 6 місяців.

Таким чином, цей документ підтверджуватиме той факт, що турист не тільки не хворий на COVID-19, але і не несе небезпеки для інших і не може захворіти сам.

«Такий сертифікат допоможе вам легко довести у всіх країнах-членах ЄС, що ви були вакциновані, нещодавно пройшли негативний тест або нещодавно вилікувалися від COVID-19», - пояснили в Єврокомісії.

Коли сертифікати наберуть чинності?

Впроваджується такий документ в ЄС офіційно від 1 липня 2021 року. Але передбачено ще перехідний період у шість тижнів для випуску сертифікатів тими державами-членами, яким треба більше часу. Діятиме він, як очікується, протягом року.

Яким буде «COVID-сертифікат» і як його отримати?

У цифровому сертифікаті про вакцинації дані будуть записані у форматі з QR-кодом, на якому буде видно, який один із трьох варіантів доступу до мандрівки, ви маєте (перехворіли, вакциновані, негативний тест). Також там буде цифровий підпис, щоб переконатися, що сертифікат справжній.

Крім того, він буде містити такі особисті дані: ім'я, дата народження, країна походження, дата вакцинації чи одужання, тип вакцини та імунний статус.

Таким чином, якщо ви не вакцинувалися від коронавірусу, але, наприклад, маєте негативний тест, вам дадуть цей сертифікат, оскільки вільне пересування - це одна із фундаментальних основ Євросоюзу. Крім того, у Брюсселі наголошують, що вакцинація залишається добровільною.

Сертифікат буде доступний в цифровому та паперовому форматі. Громадяни зможуть обрати, в якому форматі вони хочуть його отримати.

Особи, вакциновані до того, як сертифікат набув чинності, можуть отримати його за умови подання доказу пройденої вакцинації. До слова, в Україні нині єдиним таким доказом є довідки про щеплення, які видаються на прохання людини після вакцинації.

Документ буде безкоштовним. Залежно від того, яка країна його видала, така мова і буде в документі, але він повинен дублюватися і англійською.

Видаватимуть документи національні органи системи охорони здоров'я, лікарні та тестові центри під час виписки з лікарні, після тестування або вакцинації. Кожен орган, який видаватиме документ, матиме свій власний ключ цифрового підпису. Всі вони зберігаються в захищеній базі даних в кожній країні. Доступ до цих баз отримають відповідні органи в інших країнах ЄС. Іншими словами, національні бази об'єднають в загальну.

Такий документ, як йдеться на сайті Єврокомісії, буде доступний для громадян-резидентів Євросоюзу, Швейцарії та Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну. Передбачається, що документ може бути виданий членам родин громадян країн ЄС, незалежно від їхнього громадянства. Також йдеться про громадян третіх країн, які проживають у ЄС, і відвідувачів, які мають право подорожувати до інших країн-членів.

Ключові особливості сертифіката:

  • Цифровий і / або паперовий формат
  • з QR-кодом
  • безкоштовно
  • національною та англійською мовами
  • безпечно і надійно
  • діє у всіх країнах ЄС

Де в Україні отримати «ковідний сертифікат»?

Планується, що в Україні документ буде видаватися після вакцинації або у сімейного лікаря чи через ЦНАП. Отриманий такими способами, документ буде паперовим. Акцент же робиться на цифровий сертифікат, отриманий у застосунку «Дія», де сертифікат буде підвантажуватися автоматично.

ТСН покаже, який вигляд матиме український паспорт вакцинації

ТСН покаже, який вигляд матиме український паспорт вакцинації

Які вакцини схвалені ЄС?

Офіційно станом на сьогодні Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) дала дозвіл на чотири вакцини – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson. У той же час список може розширитися за рахунок тих вакцин, які визнає ВООЗ.

Яка ситуація із вакцинами, якими щеплять українців?

Україна ж також вводить такий документ, як кажуть у профільних міністерствах, синхронно з Європейським союзом. Щоправда, називають його по-різному. Так, в уряді кажуть про «ковід-паспорт», у МОЗ дотримуються європейської назви. Але важливіше, щоб документ відповідав вимогам і визнався ЄС. І от тут наразі така ситуація: в Україні використовуються з вище згаданого списку дві вакцини. Офіційне схвалення ЕМА має оксфордська вакцина AstraZeneca і Pfizer-BioNTech.

Інші, які виробляють на заводах за ліцензією AstraZeneca в Індії та у Південній Кореї, хоч і схвалені ВООЗ, але ЄС поки їх не визнав, тому гарантій в тому, що українцям не доведеться проходити додаткові обмеження, немає. У МОЗ же неодноразово запевняли, що із запуском сертифікатів, використовувані вакцини в Україні, отримають дозвіл і ЄС. 

В Єврокомісії теж дали право державам-членам приймати вакцини, підтверджені ВООЗ для екстреного використання. Тож тепер, залишається чекати на рішення Євросоюзу. 

Щодо вакцини CoronaVac, то наразі вона схвалена ВООЗ, а Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) лише 4 травня розпочало процедуру поступової експертизи препарату компанії Sinovac. 

Чи пустять українців до ЄС?

Фактично, підстав для відмови бути не повинно. Попри те, що нині в Україні перевищено епідпоріг, від липня, очікується, що ЄС відкриє кордони навіть для туристів з країн, де захворюваність залишається високою. Але переважно потрібен буде «ковідний сертифікат» чи ПЛР-тест. 

Українська влада ж заявила, що видаватиме аналоги європейського документа. І в уряді, і в МОЗ, і в Мінцифри неодноразово запевняли, що співпрацюють з ЄС та з ВООЗ щодо цього питання, і планують запустити сертифікати «синхронно» з Євросоюзом.

"Ми готові визнавати сертифікати, видані третіми країнами, за умови, що вони відображають той самий рівень інформації та надійності, що й наш власний. І я думаю, що це цілком здійсненно, оскільки багато країн навколо нас використовують вакцини, схвалені ЕМА", – пояснив віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Шинас в інтерв’ю Euronews.

Де вже діють подібні документи?

Подібний документ вже впровадили в деяких країнах, наприклад, в Ізраїлі, який є світовим лідером по вдало організованій вакцинації, чим вдалося знизити кількість нових випадків коронавірусу. У цій країні в січні 2021 року з'явилися електронні «зелені паспорти». Цей документ дає дозвіл на відвідування місць, в які не потрапити без пропуску. Спортивні зали, басейни, ресторани і кафе, кінотеатри і виставки - все це доступно тільки щепленим громадянам.

Чи допоможуть цифрові сертифікати вакцинації швидше відкрити кордони?

Введення COVID-сертифікатів не означає автоматичного відкриття кордонів Євросоюзу для туристів. Це має дозволити  саме ЄС. Але прихильники введення сертифікатів вважають, що цей захід допоможе прискорити відкриття кордонів для мандрівників і відродити поїздки.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Новини України: від першого липня планують запустити паспорт вакцинації

Новини України: від першого липня планують запустити паспорт вакцинації

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація