День шоколаду: чому крафтові вироби за ціною та якістю відрізняються від солодощів у супермаркетах

День шоколаду: чому крафтові вироби за ціною та якістю відрізняються від солодощів у супермаркетах

Getty Images

Різниця — в ручній роботі та сортах какао-бобів.

У середу, 7 липня, в багатьох країнах світу, зокрема, в США відзначають День шоколаду. У цього продукту багатовікова історія, сучасні технології приготування шоколаду винайшли значно пізніше. Про те, який шоколад нині найпопулярніший в українців та чому різниться його ціна та якість, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У кондитерському бутику, де працює шоколадних справ майстер з 15-річним стажем Олександр Бражевський, пропонують півсотні видів крафтових виробів із шоколаду. Вартість цукерок, до прикладу, стартує від 30-ти гривень за штуку. 

За його словами, найбільший попит має шоколад у поєднанні з ягодами, а також гострим перцем. Але приготувати з нього можна не тільки десерт.

“Можна соус для м’яса зробити на основі шоколаду”, - дивує незвичним застосуванням цього продукту Олександр.

Для приготування шоколадних виробів тут використовують бельгійський шоколад, в якому 70 відсотків какао. До речі, саме від сорту какао-бобів, які використовують під час приготування шоколаду,  часто залежать і смакові якості і кінцева вартість продукту.

Співзасновник шоколадної майстерні Андрій Гонтовий продемонстрував цупкенькі какао-боби елітного сорту, які замовляють на виробництво із Південної Америки.  “У цих какао-бобах багато масла, шоколад з них дуже тягучий та щільний, а на смак не надто солодкий і не геть гіркий”, - наголошує Андрій. 

Саме з цих бобів після багатогодинних маніпуляцій отримують шоколад-напівфабрикат. “Ці какао-боби коштують від 5 до 10 доларів за кілограм”, - зауважив він. 

Як зазначив Олександр Бражевський, через високу вартість сировини і ручну роботу такі ласощі дешево коштувати не можуть. І справді, ціна 120-грамової крафтової шоколадки сягає до 200 гривень.

Як пояснили майстри шоколаду, солодощі, які продають в супермаркетах, виготовляють з ординарних бобів, які у великій кількості вирощують в Африці і вони значно дешевші, але гіршої якості.

Дієтологи ж радять обирати той шоколад, який містить більше какао, бо він корисніший.  “Какао містить поліфеноли, мікроелементи. які впливають на нашу нервову систему, зокрема, на утворення серотоніну - гормону, який дає радість та гарний настрій”, - стверджують фахівці.  

Новини України: який шоколад користується найбільшим попитом та чому ціна на нього так різниться

Новини України: який шоколад користується найбільшим попитом та чому ціна на нього так різниться
Наступна публікація