День стоматолога: як лікують нині в Україні та як потрапити до хорошого фахівця

День стоматолога: як лікують нині в Україні та як потрапити до хорошого фахівця

Фото: Pexels

Згідно останніх досліджень ВООЗ, кількість тих, хто не бажає йти до стоматолога, постійно зменшується, нині це близько 30% пацієнтів.

9 лютого у світі відзначають День стоматолога. Ця сфера медицини вважається однією з найбільш технологічно розвинених, чи не найдорожчих і тих, якої найбільше бояться. Кількість візитів до стоматологів за останні два роки скоротилася майже вполовину. Водночас ціни за за цей час зросли лише на 3-5%, свідчать соціологічні дослідження.

Про те, що ж спиняє українців, у якому стані нині ця сфера та як потрапити до хорошого фахівця, 9 лютого йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

ЯК НАУКОВА ФАНТАСТИКА

Не лише цифрове фото зубів, а й повноцінну графіку руху щелепою у кількох 3D-проєкціях нині лікар отримує за якусь хвилину. Це дозволяє не просто лікувати зуби, а й уникати чимало проблем у майбутньому, прогнозувати ситуації.

Технологічні новинки, якими користуються нині українські дантисти, як би це гучно не звучало, подекуди є лише в десятках клінік світу. На зубах, кістках чи м'яких тканинах українські фахівці вже працюють із лазером. І все частіше проводять роботи із залученням мікроскопа.

"Зараз технології дуже швидко розвиваються. Ми зараз використовуємо 3D-технології, сканування обличчя, зубів. Стоматологія стала, як наукова фантастика", - зазначає лікар-стоматолог Назарій Михайлюк.

ЗА ЦІНОЮ ЗОЛОТА

Звісно, що кращі технології, то більша їхня вартість. А це не кожному підходить. І український ринок пропонує чи не найрізноманітнішу вартість послуг. Скажімо, звичайна пломба стартує від 400 або 600 гривень у державних клініках, а у приватних - від 1 200 до 1 500 гривень.

"За останньою тенденцією в стоматології, для пломб використовуються не лише якісні матеріали, вартість яких за грам може перевищувати грам золота, а й додалося збільшення - все робиться під мікроскопом. Звісно, мусить бути асистент. Таким чином, навіть витрати на асистента, матеріал та якісну апаратуру піднімають собівартість", - пояснює лікар-стоматолог Андрій Кльованець.

ЯК ПОТРАПИТИ ДО ХОРОШОГО ФАХІВЦЯ

Та не лише ціна має бути критерієм обрання лікаря. Адже в гонитві за дармовими, отримати можна не просто не якісні, а згубні послуги.

12 зубів видалили школярці з передмістя Києва за один сеанс. Це сталося торік. Батьки кажуть, дозвіл у них брали лише на один зуб, лікарі ж твердять - на всі 12.

Непорозуміння чи лікарська помилка - менш важливо, ніж те, що в дитину - психологічна травма і весь рот у ранах. Батьки із клінікою судяться вже рік, та безрезультатно. Як і у рівненському випадку, коли так звана лікарка своїх маленьких пацієнтів била і залякувала інструментами.

Найчастіше, каже юрист, тому що експертизи тривають довго, або пацієнти не дивляться, що підписують, чи ж не збирають чеків та документів для доведення правоти. Радить до обрання лікаря ставитися серйозно. Починаючи з дослідження відгуків, і закінчуючи ліцензіями на діяльність.

День стоматолога: як лікують в Україні та чим можемо пишатися

День стоматолога: як лікують в Україні та чим можемо пишатися

"На початковому етапі треба максимально перевірити. Більше того, всі документи, які ви підписуєте, фотографуйте і зберігайте у себе до кінця лікування. Фотографуйте, де ви, з ким ви, хто вас лікуватиме, кваліфікаційну ліцензію, дипломи...", - радить адвокат Олександр Гришаков.

Якщо вам чогось не надають - це вже має насторожити. Як і те, що вас не пускають до кабінету, де лікують вашу дитину. Адвокат каже, щороку в Україні порушують до тисячі кримінальних справ проти лікарів, третина стосується стоматологів. Утім тенденція така, що подібних випадків фіксують дедалі менше.

ЧИМ МОЖЕМО ПИШАТИСЯ

"Ми бачимо, що з року в рік люди стають більш освіченими, більш ретельно ставляться до здоров'я, більше часу приділяють профілактиці, гігієні", - зазначає лікар Михайлюк.

А звідси поступово покращується і якість послуг. І технології та матеріали, якими ці послуги забезпечують. На стільки, що українські стоматологи нерідко діляться навичками зі своїми колегами і з Європи, і зі Сполучених Штатів.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація