Держсекретар США їде до України: які сигнали везе від Байдена і з чим поїде додому

Держсекретар США їде до України: які сигнали везе від Байдена і з чим поїде додому

Фото: ТСН.ua

Від успіху та швидкості реформування України залежить зустріч Зеленського з Байденом.

У середу, 5 травня, з дводенним візитом до Києва приїздить держсекретар США Ентоні Блінкен, який має українське коріння. До того ж не один – зі своєю заступницею Вікторією Нуланд, яку дуже добре знають в Україні.

До України Блінкен приїжджає з Великої Британії, де брав участь у засіданні міністрів закордонних справ країн G7, що стало підготовчим напередодні саміту лідерів у червні. Візит Блінкена до України теж можна вважати свого роду підготовчим.

По-перше, щоб продемонструвати стратегічну підтримку Україні у війні з Росією.

По-друге, щоб, як-то кажуть, звірити годинники напередодні запланованої на червень зустрічі Джо Байдена і Володимира Путіна, або ж, якщо пощастить, навіть Джо Байдена з Володимиром Зеленським.

ТСН.ua дізнавався, з чим Ентоні Блінкен їде на свою історичну батьківщину, та чому Зеленський своїми ж власними діями поставив під велике запитання можливу зустріч із Байденом.

Мета візиту

Американські високопосадовці доволі часті гості в Україні. Тільки-но Америка обрала Джо Байдена 46-м президентом, ТСН.ua писав, що в Україні він був шість разів, тому доволі добре її знає. Держсекретар США востаннє приїздив до нас у лютому 2020 року – це був Майк Помпео – незабаром після оголошеного Дональду Трампу імпічменту через тиск на Зеленського.

Про візит Ентоні Блінкена до України минулого тижня повідомило американське видання CNN, і що цікаво, з посиланням на джерела в українському уряді. Згодом це офіційно підтвердили і в Держдепі. Ще пізніше стало відомо, що Блінкен приїздить не сам. З ним до Києва завітає його заступниця з політичних питань Вікторія Нуланд, яка досить добре знає нашу країну. Українцям вона також добре відома тим, як пригощала активістів Євромайдану печивом.

Візит Ентоні Блінкена планувався Вашингтоном на тлі найбільшої від 2014 року концентрації російських військ (близько 150 тис.) біля українських кордонів і погроз кремлівських рупорів ледь не війну проти України розв’язати. Коли ситуація наближалася до вибуху, Байден особисто зателефонував Путіну і запропонував зустрітися.

На перший погляд, Кремль домігся свого. Байден повернув Путіна до клубу великих світових гравців і хоче переговорити з ним особисто. Проте Байден продемонстрував, що розмовлятиме з Росією з позиції сили, і 15 квітня, за два дні після дзвінка Путіну, США запровадили можливо найжорсткіші за останні вісім років санкції проти Росії, заборонивши американським установам фінансувати держборг РФ.

На додачу у Пентагоні зауважують, що не треба сприймати обіцянки Росії відвести свої війська від українських кордонів за чисту монету. По-перше, попереду ще спільні з Білоруссю військові навчання "Запад-2021". По-друге, у Путіна вже з’явився апетит досягати своїх цілей шляхом демонстрації сили та агресії. Тим паче, це все, що залишилося в арсеналі Росії. Інших козирів немає.

Але ж і відмовлятися від саміту з Путіним, який найімовірніше відбудеться у Відні 15-16 червня, Байден не збирається. Тому, в коментарі ТСН.ua директор Центру міжнародних досліджень при Одеському національному університеті І.І. Мечникова Володимир Дубовик зауважує, що візит Блінкена до Києва – це символічний вияв стратегічної підтримки України з боку США, яка може бути навіть збільшена, добрий сигнал для українців і певний дратівливий сигнал для Москви.

Зранку реформи, ввечері допомога

Саме тому Києву треба активніше лобіювати зустріч Володимира Зеленського з Джо Байденом до його саміту з Володимиром Путіним. За словами Володимира Дубовика, ми маємо апелювати до того, що українці дивуються: як так, Байден називає Путіна "вбивцею", але приїжджає і зустрічається з ним, а Зеленського - стратегічним партнером, але із ним не зустрічається.

За інформацією ТСН.ua, така можливість проробляється ОПУ та МЗС. Суто технічно й логістично, це можливо на саміті НАТО 14 червня в Брюсселі, якщо Україна буде представлена там на рівні президента. Такий варіант джерела ТСН.ua в уряді не виключають, аж до проведення Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні, якщо, звичайно, Угорщина знову не скористається своїм правом вето.

Проте є й інші перепони, які українська влада створює власними руками. У п’ятницю, 28 квітня, за кілька днів до візиту Блінкена, на закритому засіданні Кабмін звільнив голову "Нафтогазу" Андрія Коболєва, призначивши на його місце Юрія Вітренка, який до цього виконував обов’язки міністра енергетики.

Справа тут не в прізвищі Коболєва або Вітренка. Аж ніяк. Це скандальне рішення одразу ж розкритикували посли G7, адже США і низка європейських країн виділяли значні суми безповоротної допомоги на реформу корпоративного управління, яка з-поміж іншого передбачала прозорий менеджмент державних підприємств за допомогою впровадження наглядових рад.

Речник Держдепу Нед Прайс написав у своєму Twitter, що США "глибоко стурбовані" рішенням українського уряду, що ніяк не виявляє прихильності до продовження реформування країни. Саме тому, за словами директорки Програми безпекових студій Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганни Шелест, розмови з Ентоні Блінкеном про реформи і проблеми, пов’язані з корпоративною власністю і боротьбою з корупцією, українській владі уникнути не вдасться.

Хоча за інформацією ТСН.ua, під час особистої зустрічі з Ентоні Блінкеном, Володимир Зеленський має намір передати йому архівні папери і документи, що підтверджують його українське коріння. Як відомо, дід Блінкена Моріс народився в Києві в єврейській родині, а 1904 року вона іммігрувала до США. Батько Моріса, Меїр Блінкен, був поетом, писав у Києві вірші на ідиші. Проте, навряд чи це розтопить вибагливе "серце" Вашингтона, який продовжить наполягати на реформуванні України і боротьбі з корупцією.

"Американська адміністрація постійно наголошувала, що все це не менш важливо, ніж Донбас і Крим. Тому тут для мене велике питання, чи вдасться Києву запропонувати власний порядок денний зустрічі, чи все ж таки американці будуть його диктувати. Я прекрасно розумію, що українська сторона буде намагатися вивести все в безпекову допомогу і можливість надання Україні ПДЧ на саміті Альянсу в червні. Американці ж, і те, що в делегації Вікторія Нуланд, підкреслює, серйозно говоритимуть про внутрішні реформи", - говорить ТСН.ua Ганна Шелест.

Саме тому, за її словами, Києву треба зосередитися на трьох головних завданнях.

Перше – продемонструвати, що Україна готова до подальших реформ, пов’язаних із судочинством, боротьбою з корупцією і корпоративним управлінням. Тобто, що реформи продовжуються і цей шлях незворотній.

Друге – апелювати до готовності США підтримувати курс України до членства в НАТО і надання ПДЧ.

Третє – розпочати перемовини щодо надання безпекової допомоги на фоні військових "навчань" РФ. Тобто, надати вичерпний перелік типів озброєння та допомоги, які ми могли б отримати від США.

Новини світу: для чого держсекретар США Блінкен прибуде до України

Новини світу: для чого держсекретар США Блінкен прибуде до України

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація