Двоповерховий дім зводять за п’ять хвилин: у Нідерландах будують унікальне містечко для українських біженців

Дата публікації
Перегляди
8058
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Двоповерховий дім зводять за п’ять хвилин: у Нідерландах будують унікальне містечко для українських біженців

Гігантський будмайданчик у Флардінгені для українців

Тут буде 387 будинків, дитсадок і школа, лікарня і спортивний клуб.

У нідерландському Флардінгені готують до відкриття ціле містечко для біженців - майже чотири сотні будинків, лікарню і школу. Це - перший для країни проєкт швидкісного будівництва, йдеться в ТСН.

Гігантський будмайданчик у Флардінгені поблизу Роттердама. Тут зводять "Мрію" - саме так назвали майбутнє поселення в центрі Нідерландів. “Містечко - справжнє українське містечко, українське середовище”, - каже одна з майбутніх поселенок Лана.

Разом із нею тут житимуть тисяча українців - нині вони мешкають у переповнених прихистках для біженців. “Ми - пілотний проєкт, який має показати, чи можна збудувати повноцінний район менше ніж за рік. Тому що зазвичай у Нідерландах це займає 7-8 років”, - розповідає заступниця мера Флардінгена Іванна Сомерс-Гарденьєр.

387 будинків, дитсадок і школа, лікарня і спортивний клуб. “Два місяці тому це була просто земля. Ми будуємо дуже швидко. Спершу ми робимо фундамент з усіма проводами і трубами, а далі вантажівка привозить будинок і ми його ставимо просто на ці підготовлені лінії. Ніби пазл або тетрис”, - розповідає менеджер проєкту Джон.

З місцевого заводу один за одним їдуть майбутні будинки. За кілька хвилин перший поверх піднімається вверх. Поки на нього нанизують комунікації, кран підносить другий поверх із дахом. Будівельники скріплюють дві частини і фіксують фундамент. Швидкість вражає - за день одна бригада може звести цілий квартал. Всередині готове все, крім “косметики”: є світло і навіть техніка. “Це все зроблено на заводі, ніби будиночки з лєго, дві частини одна на одну - і у вас є повноцінний будинок. Я думаю, це - майбутнє”, - кажуть працівники. 

Скільки коштуватиме нідерландському бюджету проєкт, чиновники не зізнаються. Кажуть лише, що й для перенаселених Нідерландів, і для понівеченої російськими бомбами України це може бути швидким рішенням проблеми з житлом. Заселятимуть "Мрію" поступово.

Одномісні студії - по обидва боки широкого коридору. На вході чекліст, чи все є всередині - кухня з холодильником і плитою, ліжко, стіл, телевізор і, мабуть, найголовніше для тих, хто останні півтора року жив у кімнатах на десятьох. “Найбільше люди радіють мати власний туалет і душ”, - переконують переселенці.

Усе це вмістилося на двадцяти квадратних метрах. “Ми не можемо дати людям дім. Ми розуміємо, що їхній дім в Україні. Але ми можемо забезпечити їм житло, поки вони тут”, - зазначають місцеві чиновники.

"Мрія" існуватиме три роки, а потім тут знову буде бізнес-парк. Але будинки не викидатимуть, їх віддадуть до сусудніх міст, туди, де найбільше бракує доступного житла.

Читайте також:

Ніяк не могла напитись: як почувається 2-річна Віолетта, яка майже 5 днів виживала в лісі

"Саджати пожиттєво": батьки нацгвардійця, якого на блокпосту збив суддя Тандир, просять справедливого рішення

Момент падіння уламка російської ракети в Києві зняли на відео: залізяка ледь не влучила у маршрутку

Повʼязані теми:

Наступна публікація