Енергетичне роззброєння Росії: як нафтове ембарго позбавить країну грошей на війну проти України

Енергетичне роззброєння Росії: як нафтове ембарго позбавить країну грошей на війну проти України

Скриншот з відео

За прогнозами, експорт російської нафти зменшиться вдвічі, а доходи бюджету країни впадуть на третину.

Енергетичне роззброєння Росії почалося. Від початку цього тижня Європа, а також країни "Великої сімки" та Австралія відмовилися від купівлі російської нафти. Європейці обмежили максимальну ціну для інших покупців у 60 дол. Путін у відповідь образився і заявив, що Росія сама не буде постачати нафту європейцям, а пошукає покупців в інших країнах.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Перші наслідки нафтового ембарго: у Босфорі вишиковується черга з десятків танкерів з російською нафтою. Туреччина вимагає від перевізників доказів того, що їхній вантаж застрахований. Адже європейці заборонили страховим компаніям страхувати танкери з російською нафтою, якщо її ціна перевищує встановлену ними цінову стелю у 60 дол. за барель. Це має відбити бажання купувати російську Urals у тих покупців, які не планували підтримувати санкції та відмовлятися від неї.

"Євросоюз, який має найпотужніші у світі страхові компанії та шипінгові перевезення, по суті, створив контроль над 100% світу. Сидять у Босфорі і бояться того, що завтра припинять діяти угоди щодо страхування", – розповів голова правління Асоціації "Нафта і газ України" Андрій Закревський.

Російська нафта і далі тектиме до Європи через трубопроводи. Для Словаччини, Угорщини і Чехії в ЄС зробили виняток. Їхні нафтопереробні заводи технологічно налаштовані саме під російську Urals, і в Брюсселі погодилися, що на переобладнання знадобиться час. 

Тривалі дискусії про те, якою має бути гранична ціна на російську нафту, також завершилися компромісним рішенням – стеля у 60 дол. у купі з іншими обмеженнями позбавить Росію значної частки її доходів від нафти, але водночас не дасть розбалансувати світовий ринок.

"Моє головне послання таке: ми маємо набратися терпіння, тому що немає санкцій, які могли б відключити Росію в один момент. Це неможливо. Тому ми не маємо цього домагатися. Нам варто бути дуже методичними і терплячими у своїх рішеннях", – розповіла прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте.

"Європейські чиновники мали якийсь баланс знайти, щоб і ефект був, і зберігся баланс. Щоб не вийшло так, що з'явиться можливість розростися чорному ринку. Навіть для нас, хоча нам треба, звичайно, щоб максимально вдарили Росію, навіть для нас тут є певна обережність, тому що східноєвропейські НПЗ – багато з них працюють на російській нафті, а це – звідки до нас йде бензин і дизель. Повторення паливної кризи весняної ми не хочемо", – розповів економіст Павло Кухта.

Цінову стелю переглядатимуть що два місяці, коригуючи її відповідно до змін на ринку. Попри зваженість рішення європейців, нафтове ембарго стане болісним для Росії. Адже доходи від Urals – головна стаття російських прибутків, з яких Кремль оплачує війну в Україні. Прогнозують, що експорт російської нафти зменшиться вдвічі, а доходи російського бюджету впадуть на третину. 

ЄС, країни G7 та Австралія не купуватимуть російську нафту: як це вплине на хід війни

ЄС, країни G7 та Австралія не купуватимуть російську нафту: як це вплине на хід війни

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація