Фаєри, вогонь, розмальовані стіни і вибиті вікна: як мирна акція за Стерненка обернулася розгромом Офісу президента

Фаєри, вогонь, розмальовані стіни і вибиті вікна: як мирна акція за Стерненка обернулася розгромом Офісу президента

Фото: УНІАН

В результаті порушено кримінальну справу за хуліганство, одного учасника затримали.

Акція під Офісом президента 20 березня з протестом проти засудження Сергія Стерненка відбулася із фаєрами, вогнем, розмальованими стінами будівлі і вибитими вікнами. Активісти зібрались із нагоди його дня народження: свої 26 Сергій зустрів у СІЗО. Правоохоронці акції не заважали. Але як наслідок відкрито кримінальне провадження за хуліганство, одного учасника затримали. У владній фракції "Слуга народу" закликали добиватися чесного суду іншими методами і ініціюють проведення з цього приводу позачергового засідання Верховної Ради. А соцмережі киплять і досі.

Про це йдеться 21 березня в сюжеті ТСН.Тижня.

Так, о сьомій вечора на ґанку Офісу президента було кілька поліцейських і вдвічі більше рятувальників із вогнегасниками. До Офісу йшли люди, переважно молодь. Багато хто був в масках. Усі спокійні й навіть веселі.

"Треба вже закінчувати з усім цим свавіллям і з тими політичними в’язнями, яких затримують за їхню політичну проукраїнську позицію", - заявила учасниця акції.

Серед пікетувальників був і адвокат Стерненка Масі Наєм. Він вкотре наголосив, що Сергій не винен у тому, за що його заарештували й судять. І переконує, рішення - політичне.

Але вже за деякий час Банкова вибухнула: фаєри, петарди, шумові гранати і димові шашки. Мітингувальники почали розмальовувати фасад і підпалювати двері. У цей момент до Офісу президента біг загін спецпризначенців. Люди кидали у них шашки. Ті на конфлікт не пішли і відійшли.

Далі - більше. Фаєри летіли уже у вікна, на ґанку виникла невелика пожежа. Один із протестувальників розбив скло в дверях. Інші його зупиняли.

День народження Сергія Стерненка біля Офісу президента завершили салютом.

Все закінчилось так само раптово, як і почалось. Медики кажуть, жодна людина не постраждала.

Акція закінчилася, залишивши по собі розмальовані написами фасади, побиті вікна й двері. Але, як виявилося, лише для того, щоби за кілька годин вибухнути вже коло Печерського відділку поліції, куди копи відвезли чоловіка, що бив скло дверей Офісу. Там сталися сутички.

Зранку неділі на Банковій нічого особливо не змінилося, лише в окремих вікнах міряли рами, зняли обгорілі двері та поліція проводила слідчі дії.

В Офісі президента вчорашню акцію вже назвали актом вандалізму. Пошкодження і ремонт оцінили в два мільйони гривень.

"Я розумію, що це більш за все політична провокація, яку створили наші політичні опоненти. Не більше того. І я думаю, що ця провокація не отримала ті дивіденди, які вони хотіли", - повідомив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Новини тижня: внаслідок акції Офіс президента лишився з побитими вікнами та малюнками на стінах

Новини тижня: внаслідок акції Офіс президента лишився з побитими вікнами та малюнками на стінах

Щоправда, й самим опонентам дії протестувальників не сподобались. Народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко на своїй сторінці у соцмережі засудила дії протестувальників.

"Вандалізм дискредитує будь який протест. Майдани 2004 і 2014 були мирними, тоді від маніфестантів не постраждала жодна шибка. Подібні методи протесту не сприяють звільненню політв’язнів і працюють виключно на картинку для раша-ТБ", - написала вона.

Кров не пролилася, тож провокація не вдалася. Так відреагували на мітинг у Міністерстві внутрішніх справ. Поліція вже відкрила кримінальне провадження за статтею хуліганство і наразі шукає підозрюваних. Нині за ґратами тільки один чоловік - той, хто бив скло на будівлі.

"Кількість буде встановлено тоді, коли буде переглянуто весь масив відеозаписів. Там сотні годин відеозаписів з усіх ракурсів, зараз слідчі це вивчають. Говорити про кількість поки рано", - повідомив заступник очільника МВС Антон Геращенко.

Протестувальники свою акцію назвали "Не чуєш? Побачиш!". Тим самим натякали, що перед радикальним протестом вони проводили кілька акцій, але влада не відреагувала.

Комунальники почали прибирання на Банковій по обіді. А працівники будівлі місця, де були згорілі двері, позабивали. В Офісі президента кажуть, відмиють і відновлять фасад приблизно за два тижні.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація