Глиба вітчизняної політики: як генерал КДБ Євген Марчук став українським державником

Глиба вітчизняної політики: як генерал КДБ Євген Марчук став українським державником

Фото: УНІАН

Саме Марчук брав активну участь у врегулюванні російсько-українського конфлікту навколо острова Тузла у 2003 році.

Загострення хронічних хвороб на тлі коронавірусу — так Служба безпеки України написала про причини смерті свого першого очільника Євгена Марчука. Іще за радянських часів Марчук пройшов усіма щаблями кар'єри в тодішньому КДБ, а вже в роки незалежної України керував СБУ і Міністерством оборони. Трохи більше року очолював Кабінет міністрів і був звільнений президентом Леонідом Кучмою з формулюванням "за створення власного політичного іміджу".

Про непересічну постать української політики йдеться 5 серпня у сюжеті ТСН.19:30.

Державний діяч, інтелігент, глиба української політики і непроста людина для опонентів.

"Таких глибоких людей, як Євген Кирилович в українській історії було дуже мало — рівень відповідальності, рівень фаховості, розуміння ситуації і готовності до різних варіантів розвитку подій", — зазначає політик Роман Безсмертний.

Перший керівник СБУ і прем’єр-міністр за часів Леоніда Кучми, Марчук був виваженим керівником, але навіть на засіданнях уряду міг привітати міністра з днем народження із гумором.

Новини України: в СБУ повідомила причину смерті першого очільника Євгена Марчука

Новини України: в СБУ повідомила причину смерті першого очільника Євгена Марчука

Євген Марчук на будь-якій посаді дуже добре ставився до преси. Навіть між собою журналісти називали його з повагою — Євген Кирилович.

Марчук — один із перших топ-чиновників, який вільно володів іноземними мовами. Через розбіжності Кучма звільняє прем’єра — в кулуарах — через створення власного політичного іміджу. І Євген Кирилович вирішує балотуватись в президенти.

Марчук не виграв, але опісля виборів Кучма призначає його секретарем РНБО, у 2003-му 2004-му роках Марчук — міністр оборони. І як міністр оборони він брав участь у врегулюванні російсько-українського конфлікту навколо острова Тузла. Тоді росіяни почали будувати дамбу і надто близько підійшли до берегів українського Криму.

"Завдяки активним діям Міністерства оборони і секретаріату РНБО, війська отримали накази і виконали ці накази, щодо готування у повну бойову готовність, і вогонь на враження в разі порушення державного кордону", — розповідає Безсмертний.

Євген Марчук був фахівцем у безпекових питаннях, в економіці. Його глибокі знання знадобились Україні і в останні роки його життя — він став представником у Тристоронній контактній групі в Мінську. І мав вплив на російського агресора.

"Було видно, як його остерігалися росіяни, особливо військові, особливо генералітет, який одразу вони мінялися в обличчі, коли з’являвся Євген Кирилович. Вони розуміли, що це не просто достойний противник, а людина, яка може домінувати в ситуації двобою", — зазначає Роман Безсмертний.

Про спільну роботу з Марчуком в ТКГ згадує учасниця переговорів Ольга Айвазовська. Каже, що попри серйозні проблеми зі здоров’ям, він продовжував літати до Мінська.

Свого часу Марчукові закидали, що він із радянського кадебіста перетворився на українського державника. Роман Безсмертний вважає, що працювати для України — це був внутрішній стан Євгена Кириловича.

Нагадаємо, що 5 серпня помер колишній прем'єр України Євген Марчук. Про це на своїй сторінці у Facebook написала його дружина Лариса Івшина. Вона повідомила, що у нього зупинилось серце.

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття з приводу смерті Євгена Марчука.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Смерть Євгена Марчука
Наступна публікація