"Гуртожиток жахів" у Києві: мешканці скаржаться на мокрі стіни, плісняву і холод

"Гуртожиток жахів" у Києві: мешканці скаржаться на мокрі стіни, плісняву і холод

Thumbnail for "02_як_пліснява_отруює"

Пліснява з'явилася після пориву труб. Стіни висохнути не можуть, бо немає опалення.

Цвіль, сирість та непрохані сусіди: мешканці одного з гуртожитків столиці звернулися до ТСН: вони доведені до відчаю. Узимку прорвало труби. Стіни висохнути не можуть і досі, бо опалення відімкнули через борги. 

Більш детально - у матеріалі ТСН.19:30.

Вони 10 років чекають, що їхній будинок передадуть із державної власності до комунальної, і тоді самі зможуть впливати на вирішення проблем. Але поки що доводиться виживати в нестерпних умовах. Вогкі, облуплені та ще й у плісняві. Це - стіни одного зі столичних гуртожитків. Цвіль масово почала з'являтися взимку. Після прориву труби, каже Валентина. Вона тут мешкає майже 40 років. Але такого ще не бачила. Воду, пригадує, вичерпували, - хто чим міг.

Чому майстри завчасно не злили воду із системи - мешканці не розуміють. Бо ж опалення їм цьогоріч не вмикали взагалі. Платіжки за опалення наразі навіть не отримують. Попередні ж суми пожильців шокували. До з'ясування обставин тимчасово вирішили за опалення не платити. За якими тарифами їм рахують тепло - остаточно не зрозуміли. Тепер у них великі борги. Опалення - зникло взагалі. 

Представники "Транссигнала" підтверджують - за опалення мешканці заборгували більше півмільйона гривень. І запевняють: тарифи не завищували. Пояснюють: гуртожиток - і досі в державній власності. Люди прямих договорів із постачальниками послуг не мають. Отже, підприємство як балансоутримувач - лише розбиває загальну суму за опалення гуртожитку - на кожну сім'ю. Людей такі аргументи не надто втішають. До того ж, у них ще низка скарг: будинок, зведений у п'ятдесятих роках, замережений тріщинами. У деякі приміщення - слабкодухі намагаються не заходити взагалі. Старожили кажуть: обходять не лише душову, а й кімнату навпроти. Мовляв, сморід там такий, що очі виїдає. 

Пожильці гуртожитку впевнені: усі їхні біди закінчилися б, якби будинок передали в комунальну власність. Тоді б вони могли і кімнати приватизувати, і платити за спожиті комунальні послуги напряму. Але місто на свій баланс узяти поки що не поспішає.

Представники балансоутримувача запевняють: підприємство і саме хоче позбутися гуртожитку. Але грошей на ремонт не мають. Доки посадовці з'ясовують стосунки - мало не половина мешканців через нестерпні умови звідси тимчасово виїхали до родичів чи знайомих. Решта - провітрють приміщення. Бо бояться: через вологість та цвіль - їхній будинок може завалитися взагалі. 

Нагадаємо, що жителі міста Лозова у Харківській області досі живуть без водопостачання. Понад 70 тисяч місцевих жителів останні дні сидять на сухому пайку. Воду їм дають лиш за графіком, а коли запаси в резервуарах вичерпуються, то підвозять до будинків на машинах. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація