Хаос від Путіна: чому "Північний потік-2" став основною темою перемовин Меркель із Байденом

Хаос від Путіна: чому "Північний потік-2" став основною темою перемовин Меркель із Байденом

Фото: Getty Images

Україні обіцяють компенсувати витрати, пов’язані з "Північним потоком-2".

Газовий хаос спричинив у стосунках західних союзників кремлівський "Північний потік-2". Причому президенту Росії Володимиру Путіну вдалося зробити так, що Німеччина б'ється  на його боці, ігноруючи претензії Брюсселя, Вашингтона, Лондона, Варшави і звичайно ж - України, якій обіцяють відшкодувати витрати.

Про це йшлося 18 липня в сюжеті ТСН.Тиждень.

За 16 років канцлерства Ангела Меркель зустрічається вже з 4-м американським очільником. Й цей 23 прощальний візит найважчий. Бо говорять про головну проблему, що отруїла відносини Німеччини і Америки - "Північний потік-2".

Багатомільярдний російсько-німецький газопровід став поперек горла не лише Україні та частині країн ЄС, але й добряче зіпсував євроатлантичну єдність.

Для Меркель, яка активно захищає потік, наразі дуже важливо дійти конкретних домовленостей. Аби вже восени із завершенням її каденції це питання було закритим і труба запрацювала. Й нинішні перемови щодо майбутнього "Північного потоку" насправді тривають у своєрідному трикутнику – Україна - Німеччина – США. Спершу президент України Володимир Зеленський їде у Берлін, за кілька днів по тому Ангела Меркель вирушає у Вашингтон. Й найближчим часом президент України Джо Байден у Білому домі має зустрічати Зеленського.

У Байдена та Меркель погляди на путінську трубу кардинально різні. Утім, очевидно одне, американський президент не піде на радикальні кроки, аби тільки зупинити добудову газопроводу. Хоча б тому, що у нинішній зовнішній політиці США усю увагу намагаються перемкнути на Китай. Й тут Вашингтону  без Берліна не обійтись. Тож схоже Вашингтон з  Берліном спробують взагалі переконати Київ погодитися на компенсацію від невідворотної зупинки транзиту. Утім, що ці слова означають реально і як компенсувати одночасну втрату Україною і грошей,  які давала труба, і безпеки,  бо стріляти по нашій ГТС президент Росії Володимир Путін боявся.

Для більшої переконливості Меркель ще й нагадала, що Євросоюз став гарантом транзиту російського газу Україною до 2023 року. Що від цих гарантій лишиться через півтора року видно вже -  Росія відмовилася бронювати потужності ГТС через Україну в 2022 році

Щось схоже свого часу чули й поляки, та зрештою своє транзитне право, порушене німецько-російським проєктом, довелося відстоювати в Європейському суді. Річ у тім, що німці дозволили «Газпрому» збільшити використання наземного продовження «Північного потоку». У нього є своя назва  - газопровід OPAL. І  хотіли дозволити віддати всі його потужності одному постачальнику. А монополія заборонена чинним законодавством ЄС.  Відтак тепер газ, який доставлять до Німеччини, зможе йти з неї в Європу лише невеликим потічком. І йдеться про першу гілку "Північного потоку".

Куди подінуть обсяги другої -  це поле наступної газової битви Києва проти обхідної труби Путіна.

Україні треба переконати європейців,  що транзитна  монополія Кремля - це справжня пастка для ЄС. Власне шантаж почався вже: газові ціни в Європі злетіли до максимуму за останні 13 років. А газові сховища замість закачування на зиму - висушені ледь не до дна. Європейська преса вже ставить питання руба : чи можна це вважати першим пострілом газової гармати  Путіна і чи чекає Європу на весні ультиматум.    

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що будівництво російського проєкту "Північний потік-2" є зброєю не тільки проти України, але і проти всієї Європи у подальшому.

Як повідомлялося, США і Німеччина вивчають можливості зміцнення енергетичного сектора України на тлі завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Новини тижня: "Північний потік-2" став основною темою перемов Меркель із Зеленським та із Байденом

Новини тижня: "Північний потік-2" став основною темою перемов Меркель із Зеленським та із Байденом

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч Путіна і Байдена
Наступна публікація