Хто такий Сергій Стерненко: що відомо про активіста, якого підтримують у багатьох містах України

Хто такий Сергій Стерненко: що відомо про активіста, якого підтримують у багатьох містах України

Фото: УНІАН

Сергій Стерненко став активістом наприкінці 2013 року.

В Україні розпочалась безстрокова акція на підтримку активіста, блогера Сергія Стерненка, якого 23 лютого в Одесі засудили до 7,3 року ув'язнення за справою 2015 року. 

ТСН.ua зібрав біографію Сергія Стерненка та що відомо про діяльність активіста. 

Хто такий Сергій Стерненко

Сергій Стерненко – одеський активіст, ексголова місцевого осередку "Правого Сектору", учасник Євромайдану та блогер. Він народився 20 березня 1995 року в Білгород-Дністровському районі Одеської області в родині колишнього прикордонника і вчительки. До 2014 року займався "розкруткою" груп в соцмережах. 

Фото: УНІАН

В кінці 2013 року хлопець став активним учасником Революції Гідності, зокрема, брав участь у протистояннях на вулиці Грушевського 20 лютого 2014 року. Потім приєднався до одеського "Правого Сектору", але згодом очолив його. Був відомий під псевдонім "Берія".

Також Стерненко був засновником і активним учасником "Народної люстрації". У подіях 2 травня 2014 року брав активну участь, координував активістів "Правого Сектору". Крім цього, в Одесі Стерненко зривав концерти російських зірок і тих, які виступали на окупованих територіях, зокрема Ані Лорак.

Справа про викрадення Щербича 

У травні 2015 року році став одним із "100 впливових одеситів". А у вересні 2015 проти Сергія Стерненка і його товариша відкрили кримінальне провадження за підозрою у викраденні депутата Комінтернівської районної ради Сергія Щербича. Тоді Сергій Щербич був членом партії "Батьківщина", яку очолював Ігор Марков. Пізніше Щербич став соратником мера Одеси Геннадія Труханова та членом його партії "Довіряй ділам". Стерненко звернувся до обласної прокуратури, СБУ і поліції, щоб депутата притягнули до відповідальності за його антиукраїнську діяльність.

У червні 2016 року закінчив Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу за фахом "Правознавство", став молодшим спеціалістом з права. Був студентом Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, займався дзюдо. 

31 серпня 2016 року активісти одеського "Правого Сектора" разом зі Стерненком проткнули колеса автомобіля, бо власник повісив на авто прапор Російської імперії.

У грудні 2016 року Сергій влаштував конфлікт з колишнім офіцером "Беркута" Олегом Єфімовим. Той прийшов до російського консульства в Одесі, щоб покласти квіти в пам'ять про загиблих в катастрофі Ту-154 під Сочі. Згодом беркутовця евакуювали в Росію.

5 лютого 2017 року Сергій Стерненко покинув міський "Правий Сектор". 17 листопада 2017 року став одним з організаторів зриву концерту Костянтина Райкіна.

18 листопада 2017 разом з активістами інших організацій протестував проти забудови Літнього театру в Міському саду. Тоді керівнику обласної поліції Дмитру Головіну хтось поцілив у голову каменем. Стерненко сам прийшов до поліції, коли дізнався, що його підозрюють у цьому. 

24 листопада 2017 року Приморський районний суд Одеси обрав Стерненку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 600 тис. грн. Також відправили до СІЗО й іншого учасника конфліктної ситуації. Громадськість міста оголосила збір коштів на визволення активістів. Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов вніс заставу за Стерненка. Згодом апеляційний суд відпустив активіста під особисте зобов'язання.

Фото: УНІАН

29 листопада 2017 року відкрили ще одне кримінальне провадження за участю Стерненка. Його підозрювали у пособництві в збуті наркотиків, вчиненому організованою групою. За версією слідства, у 2014 році Стерненко і активісти "Правого сектору" "кришували" наркоточки за 1000 доларів на місяць. Прокуратура розповсюдила аудіозапис, де хтось з голосом, схожим на Стерненка, домовляється з чоловіком про надання послуг такого типу.

Підозра у вбивстві 

У квітні 2018 року створив в Одесі ГО "Небайдужі". Загалом у 2018 році активіст пережив три напади на нього. Востаннє інцидент закінчився смертю одного з нападників - Івана Кузнєцова - від ножового поранення. Спочатку активіст проходив як потерпілий, але згодом йому вручили підозру у вбивстві і незаконному поводжені зі зброєю. Сам Стерненко заперечує, що бив Кузнєцова ножем і каже, що, можливо, це зробив другий нападник Олександр Ісайкул, який наразі перебуває за кордоном. Суди у цій справі тривають досі.

Фото: УНІАН

Переїзд до Києва 

Згодом, того ж 2018 року, активіст разом зі своєю дівчиною переїхав до столиці, де зайнявся блогерством. Працює юрист-консультантом в компанії "Оскар-Т", юристом SMM-менеджером в "Речовому доказі". Вивчає міжнародне право в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка. 

Також Сергій Стерненко був одним з організаторів акцій на підтримку Катерини Гандзюк. У 2019 році на активіста склали адмінпротокол за проведення акції "Хто замовив Катю Гандзюк". 

Новини України: щонайменше у десятьох містах відбулися акції на підтримку Стерненка

Новини України: щонайменше у десятьох містах відбулися акції на підтримку Стерненка

Повʼязані теми:

Наступна публікація