Військові, які "недостатньо постраждали", та "хворі" прокурори: нові подробиці скандалів довкола МСЕК

Військові, які "недостатньо постраждали", та "хворі" прокурори: нові подробиці скандалів довкола МСЕК

В Україні після скандалів ліквідовують МСЕК / Фото: ТСН.ua

Очільники і працівники МСЕК вели розкішний спосіб життя.

В Україні закликають покарати всіх причетних до скандалу з головою Хмельницької медико-соціальної експертної комісії. Йдеться не лише про сумнозвісну Тетяну Крупу, а й про прокурорів з фіктивною інвалідністю. Адже відповідальність за корупцію має нести не лише хабарник, а й суспільство.

Корупційні скандали довкола МСЕК тривають уже кілька тижнів. Очільників комісій перевіряють по всіх регіонах. Після низки скандалів на РНБО було оголошення про ліквідацію МСЕК до кінця року.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Ірини Маркевич.

Як боротимуться з корупцією у МСЕК

Очільник уряду Денис Шмигаль озвучив план протидії корупції в системі МСЕК. Створюється група для перегляду рішень, які вони ухвалювали. Пенсійний фонд разом з ДБР, Нацполіцією та СБУ мають провести швидкий аудит усіх пенсійних виплат з інвалідності прокурорам та іншим посадовцям державних органів.

Обшуки у працівників МСЕК

В листопаді МОЗ і Мінцифри мають представити рішення щодо цифровізації проходження всіх етапів МСЕК та невідкладно винести на уряд законопроєкти щодо комплексної реформи МСЕК.

Як зараз люди проходять МСЕК

В Івано-Франківській області до МСЕК черги: в кожного свій важкий діагноз. Цивільні та військові в одній черзі. Тут навіть не йдеться про банальні паперові талончики. Всі приходять на восьму ранку і в очікувані можуть просидіти цілий день.

У черзі лише й розмов, що МСЕК ліквідують. І кожен говорить про те, що це рішення запізнилося на десятки років.

Чоловік знайомий з цією системою роками, бо має інвалідність 3 групи. А тепер і син-військовий з ампутацією, що пройшов ВЛК, ЛЛК, має зайти на нове коло пекла, яке зветься МСЕК.

"У мого сина ноги немає вище коліна, він непридатний. І от тоді він піде на МСЕК, вони взагалі це можуть робити онлайн – лікарняний виписати, закрити лікарняний онлайн. Вони ж тут просто дивляться на тебе, вони навіть карточку не відкривають", – каже чоловік.

Черги на проходження МСЕК

Що буде замість МСЕК

Система, яка себе повністю дискредитувала, доживає останні місяці. Від 1 січня 2025 року медико-соціальні експертні комісії, яких у країні 350, мають зникнути. Їхні функції передають лікарням, що мають приставку кластерні й надкластерні. Простою мовою – це багатопрофільні лікарні, що мають великий спектр фахівців у різних сферах.

На першому етапі зміни мають бути такими:

  • Процес, який згодом закінчиться призначенням інвалідності, починатиметься з лікарняного ліжка. Всі діагнози пацієнта, аналізи, обстеження накопичуються не на папірцях, а в єдиній електронній системі, до якої підключені всі кластерні лікарні. Поки пацієнт у реанімації, в стаціонарі, на реабілітації – його справа формується в цифровому вигляді.

"Рішення про присвоєння інвалідності буде ухвалюватися на підставі даних, які записані в електронній системі охорони здоров'я. Це дозволить чітко відстежувати, який лікар, коли, який діагноз, яке дослідження проводилося, і якщо буде кримінальна справа, ми будемо бачити, на яких етапах допускається помилка", – кажуть у МОЗ.

І такі кардинальні дива цифровізації в зашкарублій системі міністр охорони здоров'я обіцяє за 2 місяці. Ідея не нова. Вона була озвучена Віктором Ляшком ще 2023 року. І тоді у відомстві обіцяли, що зміни запрацюють цього року.

Віктор Ляшко

Зараз у юристів теж є сумніви, серед скептиків – Масі Найєм, ветеран, що сам проходив МСЕК, а нині очолює правозахисний центр для військових, каже – 2 місяці для реформи абсолютно нереалістичні терміни.

В будь-якому разі вже ліквідовано центральну МСЕК, а до 1 січня наступного року мають зникнути всі комісії в усіх регіонах.

  • На другому етапі реформи пропонується відмовитися взагалі від такого поняття, як інвалідність – це радянський спадок. Європа послуговується міжнародним класифікатором функціональності. Там кардинально інший підхід. Немає груп інвалідності. Є оцінка, на скільки відсотків через хворобу людина втратила працездатність.

"Експерт з трудового права визначає, яку іншу роботу ви можете виконувати. Ваша інвалідність у Нідерландах має бути щонайменше 35%. Якщо менше 35%, ви не отримуєте допомогу з інвалідності. Але якщо експерти вважають, що залишок вашого життя ви більше не зможете працювати, ви можете отримати 75%, отже, це найвища допомога з інвалідності, яку ви можете отримати", – каже адвокат з Нідерландів Пітер Лангстраат.

В такому разі не треба підтверджувати незворотні втрати, наприклад, що ампутована нога виросла чи за два роки утворилася видалена нирка.

Це називається міжнародним класифікатором функціональності – відповідний законопроєкт уряд пише вже впродовж року. До його ухвалення ще далеко, адже він вимагає погодження кількох міністерств і змін до законів та постанов.

Скільки часу може піти на такі зміни, експерти навіть не беруться прогнозувати. Однак саме запровадження такого класифікатора називають якісною реформою.

Ці зміни не дають можливість медичним функціонерам ухвалювати суб'єктивні рішення, на яких базується вся система корупції довкола МСЕК.

Військовий розповів, як у МСЕК йому пропонували відрізати ногу

Дмитро пішов добровольцем на початку вторгнення і захищав Харків. Під час бою уламки гранати перебили ногу в кількох місцях. Він переніс півтора десятка операцій. Нога залишилася нерухомою. В Харківській МСЕК призначили 3 групу, а це означає, що він може працювати. А те, що Дмитро ледь ходить, нічого не означає, от якби не було ноги, тоді б була інша група, відповіли йому у МСЕК.

"Вона сказала, ну треба було, щоб тобі її відрізали, тоді в тебе була б 100% друга група", – каже ветеран.

Під тиском і зі скандалом Дмитрові призначили 2 групу. Але для цього йому довелося оскаржувати рішення Харківської МСЕК у Київській, хоча й там зауважили, що він "недостатньо постраждав на війні".

А от прокурори Хмельниччини, які масово надірвалися над вивченням кримінальних справ, згідно з рішенням головної лікарки МСЕК Тетяни Крупи переважно мали 2 групу інвалідності.

Скандали з очільниками МСЕК

Тетяна Крупа була на посаді 16 років. Про розмір хабарів у Хмельницькому ходили легенди. Але помітили це правоохоронці лише тоді, коли вже з усіх шаф її помешкання стирчали купюри і ними можна було застелити ліжко. Лише готівкою у Крупи знайшли 6 мільйонів гривень.

Тетяна Крупа

Останнім часом один скандал гучніший за інший. Наприклад, скромний терапевт з Вінницької МСЕК купив нескромну квартиру у столиці на вулиці Інститутській – у самому серці столиці поряд з Кабміном та Офісом президента. Ринкова вартість 6-кімнатних апартаментів може сягати мільйона доларів. Загалом у нього 13 квартир і три "Тесли". Але це тільки найвідоміші випадки.

Крім гучних скандалів, які зараз є в публічній площині, за останній рік було проведено 90 тисяч перевірок, 19 тисяч з них закінчилися кримінальними справами і 3 тисячі мають ознаки корупції, саме по цим справах буде проведено перекомісію.

"Чітко прописано навіть категорії державних службовців, правоохоронних органів – рішення будуть переглядатися. Національна поліція передає нам 3 тисячі справ. Людину викликають на переогляд, якщо людина не з'являється – скасовується інвалідність і скасовуються виплати", – каже Віктор Ляшко.

На перегляд висновків МСЕК по 3 тисячах кримінальних справ піде три місяці.

"Всі прокурори, які отримали інвалідність, всі вони мають сісти. Більшість із них зараз виїде, поки розслідування почнуться, поки обшуки проведуться, вони виїдуть, у них є підстава", – каже Масі Найєм.

На тлі скандалу генпрокурор Андрій Костін написав заяву про відставку. Очільник МОЗ Віктор Ляшко залишається на посаді. Йому підпорядковується центральна МСЕК, яка вже розформована, а регіональних голів і членів медико-соціальних експертних комісій він не призначав – усе це комунальні установи, які підпорядковуються місцевим владам.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 25 жовтня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Читайте також: 

Як реформувати МСЕК та допомогти військовослужбовцям з інвалідністю

Як реформувати МСЕК та допомогти військовослужбовцям з інвалідністю

Повʼязані теми:

Наступна публікація