Кредити і позики: у Кіровоградській області патронатна багатодітна сім'я 2 місяці жила без держвиплат

Кредити і позики: у Кіровоградській області патронатна багатодітна сім'я 2 місяці жила без держвиплат

Патронатні батьки-вихователі замість того, аби реабілітувати дітей, щодня шукали, де взяти гроші.

Шість дітей у хату під опіку і жодної копійки, на що жити — батьки-вихователі на Кіровоградщині понад два місяці змушені жити в кредит і на позики сусідів, поки державні виплати на опіку дійдуть до дітей. Такі затримки — одна з причин, чому патронатне батьківство, як альтернатива інтернатам, в Україні майже не розвивається.

Як вижити без грошей, йдеться 4 серпня у сюжеті ТСН.19:30.

Cеверина в його півтора року ледве не вбила рідна матір. Хлопчик із трирічною сестричкою з народження мають інвалідність. Недуга потребує щоденного приймання ліків в однаковий час, а їхня мама давати препарати просто забувала.

Найстарша із шести дітей у родині, Оксана, стала малюкам за маму, давала ліки, коли мама випивала, але для дев’ятикласниці це завелика відповідальність. Недолікованих дітей, поки не трапилося лиха, соцслужби змушені були вилучити у забудькуватих батьків.

Яніна та Іван — патронатні вихователі вже 3 роки. Це форма опіки, коли дітей не забирають в інтернат, а передають в іншу сім’ю. Рідній матері в цей час соцслужби дають шанс виправитися. Така опіка тимчасова, на три місяці. Батьки отримують зарплатню, а на дітей держава виділяє кошти. Проте до вихователів гроші вчасно не доходять.

Новини України: патронатна сім`я з шістьма дітьми понад 2 місяці живе без державних виплат

Новини України: патронатна сім`я з шістьма дітьми понад 2 місяці живе без державних виплат

Як це — отримати одразу шість дітей на перевиховання від держави і при цьому за півтора місяці жодної фінансової виплати, знають у цій родині. Патронатні батьки-вихователі замість того, аби реабілітувати дітей і допомагати їм не потрапити в інтернат, щодня шукали, де взяти кредит, яке майно продати і за що дітей одягнути.

Вихователі Яніна та Іван пояснюють, що фінансова проблема загострилася після поділу районів. Прийшли нові люди, які поки що лише входять у суть дитячих справ.

"Ти обнулюєш кредитки всі, ти позичаєш, де тільки можеш. Ти продаєш своє якесь майно", — розповідають патронатні батьки.

Ситуацію в селі рятують сусіди, а ще в цій родині є кози.

Щороку в Україні майже 10 тисяч дітей сиротіють і втрачають родини. На патронатних батьків покладають великі надії.

За новими правилами, які ще проходять ухвалення, гроші на утримання дітей надаватиме місцева влада, а держава згодом витрати компенсовує. Це дасть змогу патронатним родинам не потрапляти на фінансову мілину.

Доки ми готували сюжет, вихователям шістьох дітей виплати нарешті дійшли.

Северин із сестричкою за три місяці в родині патронатних вихователів наїли щічки, навчилися самостійно вдягатися, ходити в туалет, у хлопчика зникли діатези й алергії. Старша Оксана ж зрозуміла, що вона має право на своє підліткове життя, бо за меншими є догляд. Рідна мама обіцяє виправитись і дітей на смертельну небезпеку більше не наражати.

Нагадаємо, що під Запоріжжям жінка влаштувала екзекуцію своїй доньці у приміщенні паспортного столу. Вона тягала її за вухо, шарпала, не пускала до туалету і погрожувала побиттям.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Наступна публікація