Кулеба закликав очільників МЗС країн НАТО демотивувати Путіна від найгіршого сценарію

Кулеба закликав очільників МЗС країн НАТО демотивувати Путіна від найгіршого сценарію

Фото: Associated Press

У Ризі він поінформує союзників про безпекову ситуацію вздовж українських кордонів та на окупованих територіях.

Готуватися до найгіршого сценарію через стягнення російських військ до українських кордонів - про це закликав союзників генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, зазначає ТСН.

В Латвії триває міністерська зустріч НАТО, де загроза з Росії - головна тема. В роботі саміту бере участь і Україна. Київ закликає попередити агресію Росії пакетом санкцій та посиленням обороноздатності України.

Саміт НАТО розпочався сьогодні вранці з обговорення ситуації на кордонах України. Саме тому до Риги запросили українського представника. Очільник МЗС України Дмитро Кулеба прибув до столиці Латвії ще вчора.

Вранці, перед початком роботи саміту він заявив, що поінформує союзників про безпекову ситуацію вздовж українських кордонів та на окупованих територіях, а також про зусилля Росії дестабілізувати Україну у всіх напрямках. Від НАТО Україна очікує на стримування Росії – а це має бути чітка політична позиція Заходу, підготовка нового пакету санкцій, які справді здатні налякати Москву, і посилення обороноздатності України.

«Ми впевнені, що якщо ми об’єднаємо зусилля, якщо ми будемо діяти скоординовано, то зможемо стримати президента Путіна і демотивувати його від вибору найгіршого сценарію, яким є подальша військова агресія», - зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Готуватися до найгіршого сценарію закликав союзників генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, немає ясності і впевненості щодо намірів Росії. Очевидно, так генсек реагує на заяви про те, що різні країни оцінюють ситуацію і ризики по-різному. Немає сенсу обговорювати, становить загроза вторгнення 20 чи 80 відсотків. Треба бути бути готовими до найгіршого розвитку подій.

«Ми повинні донести до Росії меседж, що вони не повинні здійснювати військове вторгнення до України, вони це робили раніше, вони продовжують підтримувати сепаратистів на Донбасі, а ми повинні стримувати, посилати повідомлення, що вони не повинні цього робити знову», - заявив генсек.

Москва тим часом відкидає будь-які звинувачення, а президент Росії Володимир Путін заявив, що якщо НАТО посилюватиме обороноздатність України, якщо на українській території з’явиться інфраструктура НАТО, для Кремля це буде «червоною лінією». І що це НАТО провокує Росію, а не навпаки.

Саміт НАТО у Латвії: день розпочався з обговорення ситуації на кордонах України

Саміт НАТО у Латвії: день розпочався з обговорення ситуації на кордонах України

Цю оцінку жорстко відкинула очільниця МЗС Великої Британії. «Анексію Криму Росія також називала відповіддю на агресію НАТО, але припускати, що Альянс провокує Росію - неправильно», сказала міністерка закордонних справ Великобританії Ліз Трасс.

Напередодні саміту вона відвідала Естонію і розміщений там британський контингент. Це 800 солдатів, які Альянс розмістив там після анексії Криму і нападу Росії на Донбасі. Там міністерка проїхалася на танку, як колись Маргарет Тетчер під час відвідин Західної Німеччини. І застерегла Росію від стратегічної помилки, якою була б нова військова агресія проти України.

Із нею Дмитро Кулеба матиме сьогодні двосторонню зустріч, а ще з очільниками МЗС Канади, Угорщини, Нідерландів та кожної з трьох країн Балтії.

Читайте також:

Зеленський заявив, що не боїться прямої розмови з Путіним

Про що говорив Зеленський у Раді: основні заяви у зверненні

У Пентагоні заявили про збільшення чисельності військ РФ біля кордону з Україною: Росію закликають озвучити наміри

Повʼязані теми:

Наступна публікація