"Курс 28,5 – це курс страху": експерти пояснили, що чекати від стрибка валюти

"Курс 28,5 – це курс страху": експерти пояснили, що чекати від стрибка валюти

30 грудня 2020 року у потягу Рахів-Харків пасажир забув валізу з 19 тисячами доларів / Фото: Pexels

Експерти розглядають кілька сценаріїв на валютному ринку.

Курс долара на міжбанку цього тижня пробив психологічну межу. ТСН.Тиждень розпитав експертів, що штовхає долар вгору і як від валютної лихоманки можуть врятувати зубна паста та миючі засоби.

Від того, які цифри сьогодні показують табло обмінників, залежать завтрашні ціни буквально на усе: паливо, продукти, одяг, вартість стрижки та прального порошку. Ажіотаж на валютному ринку посилюється щодня. Офіційний курс долара до гривні, встановлений Нацбанком сьогодні - 28,32 грн за долар.

Фінансист Ерік Найман переконаний, найбільш суттєвий фактор, через який долар пішов на зліт - повідомлення про плани Кремля. «У нас танки біля кордону. І в нас почалась паніка. Всі, хто може, «біжать» від української гривні. Курс 28,5 – це курс страху», - пояснює Ерік Найман.

Експерти розглядають кілька сценаріїв на валютному ринку. За найгіршим з них - гривня, звичайно, піде на нові рекорди. І ключі від доларового спокою заховані за межами нашої країни. “Всі зміни, які ми бачимо на ринку - це зазвичай сюрпризи. Це неочікувані речі. Росія - це сюрприз. Ще пів року тому не було такого інформаційного фону. Якби був - курс зреагував би одразу”, - стверджує президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

Чи перетне валютний термометр психологічну позначку в 30 гривень

Чи перетне валютний термометр психологічну позначку в 30 гривень

Утім, навіть нині валюта перебуває приблизно на тій же планці, що і рік тому, а навчені злетами і падіннями українці не біжать до обмінників. До того ж спрацювали ще не всі важелі, які тягають курс за ниточки.

То чи перетне валютний термометр психологічну позначку в 30 гривень, чи може опуститься до літнього мінімуму? І що робити українцям з заощадженнями на чорний день, якщо вони ще залишилися? ТСН.Тиждень з Аллою Мазур розкаже, чому до домашнього стратегічного фінансового резерву можна закласти навіть зубну пасту, і пральний порошок, і це інколи навіть краще, ніж купівля валюти. Не пропустіть вже цієї неділі о 19.30.

Повʼязані теми:

Наступна публікація