Кузін повідомив, коли ЄС синхронізує COVID-паспорт, виданий в Україні, та визнає вакцину CoronaVac

Кузін повідомив, коли ЄС синхронізує COVID-паспорт, виданий в Україні, та визнає вакцину CoronaVac

Раніше у МОЗ повідомляли, що визнання сертифікату вакцинації станеться до кінця літа.

Головний санлікар країни Ігор Кузін розповів, коли в Україні відбудеться синхронізація з Євросоюзом цифрових сертифікатів вакцинації від коронавірусу для виїзду за кордон.

Про це він розповів в інтерв’ю ТСН.ua.

Так, за словами Ігоря Кузіна, затримка із синхронізацією відбувається не через Україну, а через бюрократичне законодавство ЄС.

"Це не через нас. До 1 липня відбулися тестові налаштування системи і обмін, зокрема, тестовою інформацією. Зараз ми можемо говорити, що наша система дійсно готова до генерації таких сертифікатів і визнання в інших країнах. На жаль, законодавство ЄС є доволі бюрократичним. Ми це знаємо і по роботі EMA (Європейське агентство з лікарських засобів – Авт.), і по визнанню вакцин… Тому зараз м’яч на боці ЄС. Зі свого боку інфраструктура та система підготовлені таким чином, щоб ми мали змогу швидко запустити електронні носії, мати перехідний період і забезпечити подорожування людей, які потребуватимуть службових відряджень або відпочинку в ЄС із паперовою формою, яка буде визнаватися на рівні цих держав", - говорить головний санлікар України.

Що стосується невизнання європейською EMA китайського CoronaVac, яким щеплюють українців і які фактично позбавлені через це права скористатися безвізом, то, на думку Кузіна, ще лише питання часу.

"Давайте подивимося на цю ситуацію трохи з іншого боку. Будь-яка вакцина, яка була рекомендована ВООЗ, десь місяць-півтора проходила погодження ЕМА, яка працює з відставанням. І це трохи різні речі. Бо ВООЗ визнає майданчик, дієву  речовину, сам факт того, що ця вакцина ефективна, що були проведені адекватні дослідження. ЕМА більше фокусується на регуляторних питаннях. Зараз документи щодо CoronaVac перебувають в ЕМА. Сподіваємося, що він буде погоджений і прийнятий ЕМА до використання. Весь світ каже: те, що рекомендовано ВООЗ є базисом для визнання іншими організаціями. В той же час ЄС надає право кожній країні ухвалювати окреме рішення про визнання тієї чи іншої вакцини. Тому зараз йде прицільна робота з країнами-членами ЄС про визнання CoronaVac. Особливо з тими, де в нас велике транспортне сполучення. Ми маємо розуміти, що тип вакцини не має ставати перепоною для вільного подорожування або перетину кордону", - переконаний він.

Більше того Ігор Кузін висловив впевненість, що ЕМА і Єврокомісія все ж таки докладуть максимум зусиль, щоб не порушувати права людини, не дискредитувати ту чи іншу вакцину або того чи іншого виробника, і все ж таки зменшать цю бюрократичну частину процесу реєстрації вакцини.

Повний текст другої частини інтерв'ю з головним санітарним лікарем України, читайте на сайті ТСН.ua за посиланням.

На які вакцини від COVID розраховувати українцям

На які вакцини від COVID розраховувати українцям

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація