Ліжка переповнені, кількість хворих збільшується: на Прикарпатті — критична ситуація з COVID-19

Ліжка переповнені, кількість хворих збільшується: на Прикарпатті — критична ситуація з COVID-19

Бракує і лікарів, хоча до відділень з хворими на коронавірус залучили вже навіть інтернів.

Понад 400 нових хворих, 16 померли — це коронавірусна статистика Прикарпаття за останню добу. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків просить віддати для хворих на COVID-19 додатковий поверх обласного кардіоцентру. Бо лікарні міста — переповнені.

Про це йдеться 9 березня в сюжеті ТСН.19:30.

Міські посадовці заявляють, що ситуація у міських стаціонарах критична. Наразі йдеться про понад 700 місць, у тому числі у дитячій лікарні та міському перинатальному центрі, які вже давно перепрофілювали під "ковідні".

Але і їх не вистачає. Хворих, які можуть доліковуватися вдома, екстрено виписують. Під "ковідні" розгорнули усі ліжка, які тільки можна було. Завтра на "коронавірусний" стаціонар перепрофілюють одну з міських поліклінік. Резерв шукають буквально по кабінетах.

"Станом на сьогодні 15:00 ми припинили госпіталізацію у ЦМКЛ, бо немає місць, фізично немає де людей розміщувати. Я дав доручення в силовому варіанті — 4 приміщення, що належать Медуніверситету в ЦМКЛ, винести речі і поставити там ліжка", — розповів Марцінків.

Новини України: як борються з коронавірусом на Прикарпатті

Новини України: як борються з коронавірусом на Прикарпатті

Бракує лікарів, хоча до відділень з хворими на коронавірус залучили вже навіть інтернів. Найгірше, що як правило двоє з трьох пацієнтів тяжкі — мають пневмонії, а отже потребують кисневої підтримки.

"Є проблема з кисневими точками. Певний час людина чекає на свою кисневу точну, дехто навіть у коридорі очікує, поки звільниться ліжко з кисневим забезпеченням. Такі сьогодні реалії", — зазначає мер Івано-Франківська.

Минулого тижня 28 хворих на коронавірус у місті померли. І це, за словами медиків, найвищий показник летальності від початку пандемії. Ну і за півтора тижня березня нових хворих приблизно стільки ж, скільки за цілий січень.

Область вже віддала місту під лікування COVID-19 цілий поверх у кардіодиспансері. Це 40 ліжок. Вони теж усі заповнені. Тож нині міська влада просить ще. Адже за словами мера, своїм тільки ресурсом місто не впорається.

"Щодня прибуває 70-80 пацієнтів. Максимум, що ми виписуємо з центральної міської клінічної лікарні — 30-35 пацієнтів. От сьогодні ЦМКЛ ургентна, і станом на сьогодні 1 поверх кардіоцентру ми вже заповнили — 40 пацієнтів. І тому ми просимо ОДА піти на зустріч і ще 1 поверх надати для хворих. Тим паче, що це 1 приміщення", — пояснює міський голова.

Тим часом повністю обладнаний усім необхідним мобільний шпиталь, який розгорнули на базі Богородчанської райлікарні 2 тижні тому, досі стоїть порожнім. Відомо, що хворих туди кластимуть тільки тоді, коли не залишиться вільних місць у стаціонарі лікарні в Богородчанах . І ось на сьогоднішній ранок ситуація там вже наблизилася до критичної межі — з 250 "ковідних" ліжок, вільними залишаються тільки 26.

Нагадаємо, що Україна опинилася у трійці лідерів Європи за темпами поширення коронавірусу.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація