Мобільні бригади почали щепити українців вакциною CoronaVac: кому вводять препарат і як відбувається процес

Мобільні бригади почали щепити українців вакциною CoronaVac: кому вводять препарат і як відбувається процес

Фото: із соцмереж

До України надійшло 215 тисяч доз китайської вакцини.

В Україні сьогодні, 13 квітня, розпочали вакцинацію від коронавірусу маломобільних груп населення та їхніх опікунів вакциною CoronaVac китайського виробника Sinovac. Її Україна має 215 тисяч доз. Поки що темпи вакцинації ще повільніші, аніж CoviShield. Одна мобільна бригада за робочий день може об'їхати до семи пацієнтів.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Чернігів нині отримав 3 тисяч 400 доз CoronaVac. Медсестри тішаться, що в кожній ампулі одна доза і не треба розраховувати її на десятьох пацієнтів. 

До мобільної бригади входить лікар і дві медсестри. Одною з перших отримала в регіоні вакцину 84-річна Галина Михайлів. 
Пані Галина майже не ходить і дістатися до кабінету щеплення - це ціла спецоперація, каже її донька. Але найстрашніше, що в поліклініці можна підхопити коронавірус. А вони цілий рік пандемії максимально обачні. 

"Дуже береглась, я завжди в масці. Тому що літня людина вона ж в першу чергу постраждає", - зауважує жінка.

Пані Інесса, яка має астму, теж вакцинується. Така хвороба це не протипоказання, а навпаки, привід щепитися від коронавірусу. 

"Група ризику з хронічними хворобами. Також функції органів ослаблені і серце, і легені, і все це, не дай Боже, хвороба вони тяжко переносять", - пояснює сімейна лікарка Антоніна Корнієнко.

Мобільні бригади на Чернігівщині вдома мають вакцинувати 1 200 людей. Це хворі старенькі, які прикуті до ліжка або вкрай погано рухаються. Вони не зможуть дістатися до кабінетів щеплення. На дозу вакцини можуть претендувати і їхні опікуни.

Пані Лідія доглядає свого чоловіка після інсульту, оскільки вона у зоні ризику, то зробила і собі щеплення. Після інсульту минуло 4 роки. Пан Валерій не ходить без підтримки і коронавірус для нього смертельно небезпечна інфекція. 

Ефективність вакцини, каже офіційний представник китайського виробника в Україні базується на клінічних дослідженнях, які має компанія. 

"Ми базуємося на останній інформації, яку отримано під час проведення клінічних досліджень в Туреччині. І встановлений критерій там 83,5 % ефективності", - кажуть в компанії.

Нині завезено 215 тисяч доз вакцини CoronaVac. Хоча Україною всього законтрактовано мільйон 900 тисяч доз саме цього біопрепарату. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розраховує , що ще решта доз приїдуть до України протягом квітня - травня.

Однак вже перша партія з Китаю до України доправлена із затримкою і не в повному обсязі. За це постачальник по контракту має сплатити пеню та штраф. Замість 700 тисяч доз маємо лише 215 тисяч ампул. А для країни з мільоним населенням - це вкрай мало. 

Одна мобільна бригада за робочий день може вакцинувати не більше 7 осіб. Бо за кожним вакцинованим вдома лікар має спостерігати впродовж 30 хвилин, аби не пропустити алергічної реакції. 

Після маломобільних груп цією вакциною будуть щеплювати вчителів, що проводитимуть ЗНО, олімпійців, паралімпійців та поліцейських. 

Новини України: розпочали вакцинацію від COVID-19 маломобільних  групи населення

Новини України: розпочали вакцинацію від COVID-19 маломобільних  групи населення

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація