В МОЗ розповіли, як планують контролювати обіг медичного канабісу

В МОЗ розповіли, як планують контролювати обіг медичного канабісу

Фото: Associated Press

Чиновники нагадали, що в Україні є чимало препаратів, які містять наркотичні речовини.

МОЗ, піклуючись про лікування пацієнтів, просить депутатів у першому читанні ухвалити законопроєкт про легалізацію канабісу. І запевняє, що вже має практику контролю за наркотиковмісним препаратом.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я України з питань євроінтеграції Олександр Комаріда.

«Цей законопроєкт дозволить використовувати як вже готові препарати, так і займатись дослідженнями, і фармацевтичною розробкою. Тобто для вітчизняних і закордонних підприємств будуть встановлені абсолютно однакові правила гри, що дозволить нашим пацієнтам отримати ці ліки», - заявив Комаріда.

Також він додав, що в Україні вже є відпрацьована система як контролювати обіг, але розуміють занепокоєння, яке виникає в суспільстві. «Легалізація, чи зняття заборони будь чого, що містить заборонені речовини – питання досить болісне і чутливе і також ми спостерігаємо дуже велику кількість маніпуляцій щодо цього. Але я хочу зазначити, що в Україні, як і у всіх провідних країнах світу, використовуються наркотиковмісних лікарські засоби, крім канабісу, і це питання досить врегульовано. І якщо взяти канабіс і препарати похідні канабісу, то потрібно просто взяти цю систему і привести у відповідність інших лікарських засобів, що містять в собі наркотичні речовини і тоді система буде працювати», - заявив чиновник.  

МОЗ пояснили, чому закликають легалізувати медичний канабіс

МОЗ пояснили, чому закликають легалізувати медичний канабіс

Нагадаємо, що сьогодні на позачерговому засіданні парламент розглядатиме закон, який дозволить використовувати в Україні ліки з конопель для тяжко хворих пацієнтів.

Під ВР зібрались кілька десятків пацієнтів і принесли такі собі символічні ліки з переліком хворіб і симптомів, які без медичного канабісу пацієнтам переносити дуже боляче. Закон  неофіційно називають "законом 4-річної Софійки" - так його назвали на честь маленької дівчинки, хворої на епілепсію. Дівчинці  допомагає спеціальна олійка яку мама постійно шукає як завезти. «Я не буду поза законом, я не буду контрабандисткою і зможу просто купувати ці ліки в аптеці», - запевняє мама Софії Вікторія Мостовенко.

Прибрати канабіс із переліку наркотичних речовин і дозволити відпускати такі ліки за рецептом намагаються ще з 2019 року. Проте досі голосування провалювали. Якщо сьогодні законопроєкт проголосують, то  доступ пацієнтів до ліків спроститься, а бізнесу  дозволять вирощувати рослини канабісу та виготовляти  з них препарати.

Це істотно знизить ціну та прибере чорний ринок, де тяжко хворі нині змушені купувати ліки, спростити доступ пацієнтів до них. Можливо навіть утворять спеціальний орган для відстеження.

Якщо за законопроєкт проголосують у першому читанні сьогодні і у другому -  у вересні, то система відпускання цих ліків може частково запрацювати уже з нового року.

Новини України: чому важливо ухвалити закон щодо легалізації медичного канабісу

Новини України: чому важливо ухвалити закон щодо легалізації медичного канабісу

Повʼязані теми:

Наступна публікація