"На нозі була діра до самої кістки": у чому батьки загиблого на Львівщині підлітка звинувачують медиків

"На нозі була діра до самої кістки": у чому батьки загиблого на Львівщині підлітка звинувачують медиків

Фото: Дрогобиччина.медіа

Мама Гліба певна, якби додзвонитися на 103 вдалося з першого разу - сина могли б врятувати.

На Львівщині батьки 16-річного хлопця звинувачують медиків у смерті сина. Він проштиркнув ногу металевим парканом, відкрилася сильна кровотеча, друзі кинулися викликати допомогу, але на 103 чули лише автовідповідач. Тоді почали дзвонити в усі екстрені служби. З'єднали їх з  медиками пожежники. І коли приїхала бригада - було вже пізно. 

Про це 31 липня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Мама Гліба каже, того дня син пішов до товариша на День народження. Обіцяв повернутися до півночі. Та ще до того їй подзвонили з невідомого номера, щоб повідомити страшне -  син загинув.

"В нього на нозі була вирвана до самої кістки діра, повністю тканина розірвана. То була крововтрата і не було ніякої медичної допомоги", - говорить мама Гліба Алла Гаркуша.

Гліб займався паркуром і хотів показати друзям свої вміння біля паркану,  за яким - приватна територія.

Товариш загиблого Владислав Рупняк запевняє - поки він затискав рану футболкою -  друзі  одразу почали телефонувати на 103, але там вмикався автовідповідач і так кілька разів поспіль.

"Почали дзвонити в 22:24, а подзвонили мені з диспетчерської в 22:45", - говорить він.

А ще уточнювали місце, потім їхали. Минуло більше 20 хвилин. За цей час Гліб стік кров’ю. Лікарі лише констатували смерть.

"Люди зі сторони допомагали, а ті хто мав би то робити - абсолютно ні. Лікар взагалі зі "швидкої" не вийшов, була тільки медсестра. Вона ще сказала, що не хочу туди йти, бо там темно. Якийсь хлопчик підсвічування її фонариком", - розповідає мама Гліба.

Жінка певна, якби додзвонитися на 103 вдалося з першого разу - сина могли б врятувати, бо станція "швидкої" менше ніж за кілометр від місця, де усе сталося. Тож готується до суду.

У екстреній швидкій допомозі пояснюють -  за добу отримують 5 тисяч дзвінків. Приблизно 5-7 відсотків з них пропущені. А все тому що багато людей телефонує без нагальної потреби. Чому підлітки в той вечір так довго не могли додзвонитися - ще з’ясовують. Триває службове розслідування.

Новини України: батьки звинувачують медиків у смерті сина, бо на "103" неможливо було додзвонитися

Новини України: батьки звинувачують медиків у смерті сина, бо на "103" неможливо було додзвонитися

"Довший час займало уточнення місця події, характер травми і надзвичайної ситуації, яка там відбувається. Можливості потрапити на територію, до місця, де перебував потерпілий, не було, так як периметр даної території приватної був закритий. Після того, як зламали замок, який був на воротах, бригада потрапила на місце", - говорить керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Васько.

Що робити, якщо фахова допомога запізнюється - розповідає парамедик. Каже, Влад діяв правильно, затиснувши рану. Також важливо вміти зупинити кровотечу джутом - або матеріалами, які є під руками.

"Якщо наш пацієнт в свідомості - попросити притискати рану рукою, джгут максимально високо, на верхню тритину стегна накладається. Приклеїли. Далі починаємо закручувати, ми закручуємо цей вороток до тих пір, поки не зупиниться кровотеча", - пояснює голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус.

Ці  прості знання можуть врятувати життя. І саме азам першої допомоги - певен  парамедик - насамперед мають  навчати на  уроках безпеки життєдіяльності в школі.

Читайте також:

  • Поки приїхала швидка, Гліб стік кров'ю: у центрі Дрогобича загинув 16-річний хлопець, який перелазив через паркан

Повʼязані теми:

Наступна публікація