На Прикарпатті відтворили історичну військову операцію 1946 року проти радянських окупантів: як це було

На Прикарпатті відтворили історичну військову операцію 1946 року проти радянських окупантів: як це було

Це була значуща військова операція, оскільки спільно билися українські та польські повстанці проти радянських окупантів.

Історичною реконструкцією відсвяткували День героїв в Івано-Франківську. Відтворили реальний бій, який стався у травні 1946 року в польському містечку Грубешів. Це була значуща військова операція, оскільки спільно билися українські та польські повстанці проти радянських окупантів.

Пів сотні реконструкторів з кількох областей приїхали до Івано-Франківська. Як це було, розповіли у ТСН.12:00.

На пересильний пункт польського містечка Грубешів перетворили реконструктори галявину у міському парку. У 1946 році туди звозили етнічних українців, які мешкали на території Польщі, аби примусово переселити їх до Радянського Союзу. Відбити бранців, а заодно й завдати нищівного удару радянським окупантам вирішили польські підпільники разом з вояками Української Повстанської Армії.

Пів сотні реконструкторів з кількох сусідніх областей з'їхалися заради цього дійства до Івано-Франківська. Їхнє вбрання до найдрібнішого гудзика - це точні копії того, що носили упівці, енкаведисти, а також поляки 75 років тому.

Реконструктори настільки входять в образ, що навіть за їхньою мімікою цікаво спостерігати. "Коли я розподіляю ролі, то вишуковую особовий склад: до якої сцени того чоловіка можу використати, щоб найреальніше відтворити цю подію", - ділиться голова Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач.

Аби максимально відтворити атмосферу запеклого бою, реконструктори пустили в хід усю зброю, що привезли із собою: відстрілювалися з пістолетів та гвинтівок, гатили з кулеметів і навіть гармат. До речі, більшість зброї з тих часів, кажуть реконструктори, тільки вже перероблена зі стрілянини бойовими набоями на холості.

Повстанці у цьому бої перемогли. Від депортації врятували кілька десятків людей, а ще знищили документацію радянських окупантів та розтрощили стратегічно важливі для них будівлі. Грубешівській бій увійшов до історії як одна з найбільших військових операцій, проведених спільно українськими та польськими повстанцями.

Повʼязані теми:

Наступна публікація