На саміті ЄС розширили порядок денний через затримання Протасевича у літаку: чим це загрожує Мінську

На саміті ЄС розширили порядок денний через затримання Протасевича у літаку: чим це загрожує Мінську

Фото: Associated Press

Літак прямував з країни Євросоюзу до країни Євросоюзу.

Примусову посадку європейського авіалайнера в Мінську, а також арешт білоруського опозиційного журналіста, колишнього головреда телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича сьогодні, 24 травня, обговорять під час саміту Євросоюзу. 

Як на інцидент відреагувала Європа та чого очікувіти від саміту, в ТСН.14:00 розповів кореспондент Григорій Жигалов.

Почну з того, що вже й директор авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі назвав вимушену посадку літака в Мінську "захопленням за наказом держави". Але разом з тим додав: більше говорити не може, адже справу з цим мають Євросоюз і НАТО.

Це дійсно так, адже дії Мінська викликали реакцію швидку і різку. Справа в тому, що це внутрішній рейс: з країни ЄС до країни ЄС. Літак зареєстрованій в країні-учасника НАТО. Тому справа безпосередньо зачепила обидві організації.
Буря обурливих коментарів з країн ЄС почала надходити практично одразу,як тільки стало відомо про те, що Білорусь змусила сісти в Мінську пасажирський лайнер.

Низка політиків назвала це актом "державного тероризму" і "захопленням літака". Так сталося, що сьогодні в Брюсселі має відбутися саміт Євросоюзу. Взагалі він був присвячений іншим питанням, але в Брюсселі вже заявили: події навколо літака, а аткож арешт опозиційного активіста та журналіста Романа Протасевича стануть одним із головних питань сьогоднішньої зустрічі.

Новини світу: на саміті ЄС обговорять примусову посадку європейського авіалайнера у Мінську

Новини світу: на саміті ЄС обговорять примусову посадку європейського авіалайнера у Мінську

Як заявив голова євросоюзівської дипломатії Жозеп Боррель від імені усіх 27 країн, білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Євросоюз вимагатиме міжнародного розслідування. Голова Європейської ради Шарль Мішель обіцяє, що дії Мінська "не залишиться без наслідків". Але які саме це можуть бути наслідки - зараз говорити рано.

Низка країн вимагає негайних санкцій. Але зазвичай Євросоюзу треба час, щоб обмеження санкції підготувати. Натомість у пресі говорить про те, що Брюссель може вдатися до повної заборони літакам з країн ЄС літати в Білорусь та та над Білоруссю. Прем’єр Бельгії також закликає заборонити білоруським літакам приземлятися в аеропортах Євросоюзу. Утім, що Євросоюз може зробити для визволення опозиційного активіста, поки відповідей нема взагалі.

Слід зауважити, що є реакція також з боку НАТО. Низка експертів в ефірах європейських телеканалах кажуть, що дії Мінська можна навіть розцінювати як агресію проти альянсу. Хоча генсек НАТО Єнс Столтенберг в коментарі обмежився тим, що назвав перехоплення літака і арешт його пасажирів "небезпечним інцидентом". Щоб обговорити його, завтра в штаб-квартирі альянсу зберуться постійні представники.

Повʼязані теми:

Наступна публікація