"Небо закрили, а своїх не забрали": що робити українцям, які після операції застрягли в Білорусі

"Небо закрили, а своїх не забрали": що робити українцям, які після операції застрягли в Білорусі

Фото: vecherka-spb.ru

У Білорусі на лікуванні перебувають 30 пацієнтів, а ще 342 хворих чекають своєї черги в Україні.

"Небо закрили, а своїх не забрали", - допис із таким текстом опублікувала українка Анна Курилова, яка нині перебуває в Мінську після пересадки печінки. Повернутися додому жінка мала б літаком завтра, але авіасполучення припинили.

Таких як Курилова у Білорусі зараз 30 пацієнтів, тоді як ще 342 хворих чекають своєї черги в Україні. Про те, як одним повернутися з довгожданої операції додому, а іншим - на неї потрапити, 26 травня йдеться в сюжеті ТСН 19:30.

Анна фактично сиділа на валізі. Її рейс Мінськ-Харків запланований на завтра на 11 вечора. Лише година в небі - і жінка мала б уже бути вдома. Два тижні тому їй зробили операцію, на яку вона чекала цілий рік - пересадили печінку. За трансплантацію Україна заплатила Білорусі 132 тисячі доларів.

А тепер вона має іншу проблему. Сьогодні рівно опівночі повітряний простір між Україною та Білоруссю закрився. 

Не можна з Білорусі дістатись і залізницею. Автобусом зі столиці Білорусі до столиці України в середньому можна доїхати за 12 годин. Інший варіант - літаком, але з пересадкою. Із Мінська можна вилетіти до Стамбула, а вже звідти - прямим рейсом до Києва. І це теж нешвидко. Близько 5 годин.

"Я пережила операцію для чого? Для того, щоб зараз в автобусі в мене або шви розійшлися, або я захворіла й приїхала, а в мене було відторгнення?" - обурюється Курилова.

Зараз за офіційною інформацією в Білорусі перебувають на лікуванні 26 пацієнтів і ще четверо проходять обстеження.

У посольстві Білорусі кажуть - до них, окрім Анни, по допомогу ніхто не звертався, а над вирішенням її проблеми вже працюють. Зокрема, у Харківській міській державній адміністрації зараз вирішують  питання, щоб спеціально для Курилової направити до Білорусі реанімобіль.

Інший клопіт у тих, хто чекає донора. За останні три роки в листі очікування на трансплантацію в Білорусі назбиралося 342 українці. На пересадку їх можуть запросити будь-якої миті. І що робити їм - це теж поки відкрите запитання, шляхи вирішення якого в уряді ще шукають.

І урядовці, і дипломати обіцяють зробити все, щоб і ті, хто вже зробив трансплантацію, змогли повернутися до України, і ті, хто чекає, змогли на неї потрапити. Вирішенням цієї проблеми може стати розвиток трансплантації в Україні. Є вже декілька випадків, коли пацієнти не дочекались органа за кордоном, а натомість змогли отримати його в українських лікарнях. 

Новини України: через "закрите небо" в Білорусі залишилися українці, яким робили там операції

Новини України: через "закрите небо" в Білорусі залишилися українці, яким робили там операції

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Примусове приземлення літака у Мінську
Наступна публікація