Нова світова війна за вакцини: чому країнам ЄС не вистачає препаратів для щеплення і до чого тут жадібність

Нова світова війна за вакцини: чому країнам ЄС не вистачає препаратів для щеплення і до чого тут жадібність

Фото: ТСН.ua

Європейським країнам бракує саме вакцини AstraZeneca, на чому сильно спекулює Москва, просуваючи свій Sputnik V.

Вакцинація від COVID-19 все більше стає питанням розбрату в Євросоюзі. На тлі браку вакцин і підірваної довіри до AstraZeneca, президент Франції Еммануель Макрон взагалі називає це світовою війною нового типу. Британський прем’єр Борис Джонсон натомість хизується, що отримати достатню кількість вакцин їм допомогли жадібність і капіталізм.

Дійсно, у питанні доступу до вакцин кожен сам за себе. Перемагає сильніший. Лідери вакцинації в світі - Ізраїль, ОАЕ, Велика Британія та США. Україна серед аутсайдерів - вакциновано майже 200 тис. осіб. Очікувати, що хтось зі світових лідерів вакцинації поділиться з нами вакцинами не треба. Принаймні до літа точно.

ТСН.ua дізнавався, як відбувається вакцинація в Європі, чи всім вистачає вакцин та як європейським країнам з-поза блоку вдалося отримати доступ до Pfizer, Moderna і AstraZeneca.

Брак вакцини

Євросоюз за крок до заборони експорту вакцин. Офіційно рішення ще не ухвалене, але жваво дискутується. На відміну від експортного контролю, який був вперше застосований Італією 4 березня, коли Рим заблокував відправку 250 тис. доз AstraZeneca до Австралії.

Зараз в ЄС гостра нестача вакцин AstraZeneca. Через проблеми з виробництвом на заводі в Бельгії і відмовою Великої Британії перенаправити виготовлений там препарат, зі 120 млн доз цього кварталу ЄС отримає лише 30 млн. Ба більше, в Євросоюзі є проблема з перерозподілом наявних доз Pfizer і Moderna. Через це під час останнього онлайн-саміту країн-членів ЄС посперечалися канцлери Австрії Себастьян Курц та Німеччини Ангела Меркель. Остання навіть порекомендувала австрійському колезі підписувати контракти самостійно, а не сподіватися на бюрократів з Брюсселю.

Фото: Європейська комісія

Дійсно, з темпами вакцинації в країнах-членах ЄС великі проблеми. Хоч єврокомісар Т'єрі Бретон і сказав, що "цифровий зелений сертифікат" (ковідний паспорт) діятиме вже від 15 червня, провакцинувати більшість населення вони не встигнуть. До прикладу Угорщина, як і Австрія, також має проблеми з постачанням вакцин. Саме тому Будапешт дозволив використання семи вакцин, серед яких Covishield (індійський аналог AstraZeneca), дві китайські та навіть російський Sputnik V. Хоча не треба відкидати фактор парламентських виборів в Угорщині навесні 2022 року. А словацькому прем’єру Ігорю Матовичу рішення закупити Sputnik V навіть коштувало посади.

Старший аналітик дослідницького центру "Європейські цінності" в Празі Давид Стулік сказав ТСН.ua, що "спутніком" вакцинувалися б тільки 10% чехів. Так, за його словами, російське лобі в Європі дуже активізувалося, використовуючи своїх агентів впливу, щоб отримати дозвіл Європейської агенції лікарських засобів (EMA) на використання Sputnik V в Євросоюзі. Зокрема таку можливість не виключили німці. Проте, навряд чи Москва встигне застрибнути в потяг, що йде на великій швидкості. Тобто, навіть якщо EMA і схвалить російський "спутнік", навряд чи їм встигнуть провакцинувати багато людей, бо більшість вже отримає щеплення.

Як вакцинуються в ЄС

Наразі Давид у Празі чекає своєї черги на вакцинацію, яка має підійти десь у червні-липні. Міністр охорони здоров’я країни сказав, що в квітні завезуть нову партію Pfizer, бо є проблема з AstraZeneca, багато людей від неї відмовляються. Після випадків зі смертями від утворення тромбів після щеплення цією вакциною і тимчасовою зупинкою її використання в багатьох країнах ЄС, іміджево вона втратила. Тому зараз в Чехії постало питання, як замінити її на іншу вакцину.

 "Це я б сказав одна з ключових задач. Але я не боюся вакцинуватися AstraZeneca. Були різні розслідування, до яких я маю довіру. Чекаю своєї черги. Як і у всіх країнах ЄС, в Чехії також є певне запізнення з поставками вакцин, у першу чергу це AstraZeneca, яка не виконує свої контракти. Чехія хотіла закупити її більше, ніж Pfizer чи Moderna, бо вона дешевша. До червня уряд хоче вакцинувати 70% населення. Ставлення до вакцинації дуже змінюється, бо вже помітні перші результати. Впала смертність в групі людей похилого віку. Я б навіть сказав, що попит в Чехії є більшим за можливість його забезпечити", - каже ТСН.ua Давид Стулік.

У Франції також відчувається нестача вакцин. Особливо AstraZeneca, бо, наприклад, у Парижі пропонують саме її. Але оскільки вакцинують жорстко за віковими категоріями, процес щеплення загалом відбувається не так швидко. Тобто, це просто уповільнило масову вакцинацію і напрацювання колективного імунітету, на який Франція планує вийти не раніше літа.

"Наразі вакцинуються всі, кому 65 років і більше. Молодші можуть записатися в чергу прямо в аптеці біля свого дому. Мій знайомий, якому 55 років, вже провакцинувався, хоча я записалася в лист очікування раніше. Тобто, його провакцинували залишками вакцини. Моя вікова група йде наступною. Це буде десь у травні. Від AstraZeneca відмовляються, але не дуже активно. Більшість аптек у Парижі пропонують саме її. Взагалі є можливість відмовитися від вакцинації. Але тоді треба буде самому шукати, де ти зробиш іншу", - розповіла ТСН.ua українка Алла, яка живе в Парижі понад 25 років.

В Італії, яка може дозволити використання російської Sputnik V і навіть почати її виробництво, вакциновані практично всі люди, яким понад 80 років, і в основному Pfizer. Вакциною AstraZeneca щеплять людей до 65 років, хоча більшість країн вже зняли ці обмеження. Загалом у кожному регіоні Італії вакцинація відбувається по-різному.

"Я живу в регіоні Лаціо. У нас практично всі люди, яким понад 80 років, вже вакциновані в основному Pfizer. AstraZeneca вакцинують наприклад карабінерів, вчителів, доцентів і медсестер. Записатися в чергу на вакцинацію можна через інтернет. Одразу випаде тип вакцини і день. Вакцинація відбувається за віком. Мій вік, 51 рік, - це може бути липень-серпень. У нас тут ніяк не можуть дозволити вакцинацію у сімейного лікаря. А, наприклад, в регіоні Мілану взагалі прибрали сімейних лікарів. Вакцин багато, проте людей не можуть організувати, щоб провакцинувати. Я вчора так дивувалася, дивилася по ТБ, вони дзвонять і кажуть, що ви маєте через 15 хв приїхати на вакцинацію. А це ж люди похилого віку…", - розповідає ТСН.ua українка Ірина Денисенко.

Перемагає хитріший

У четвер, 25 березня, Грузія отримала першу партію вакцин Pfizer за програмою COVAX. До цього за цією ж міжнародною ініціативою Грузія отримала AstraZeneca. На свою частку вакцин за програмою COVAX Україна ще чекає. Причому інформація про кількість, яка має надійти, постійно змінюється. У січні в Кабміні говорили про 117 тис. доз Pfizer. У понеділок, 29 березня, на нараді з президентом йшлося про 300 тис. доз AstraZeneca та 117 тис. доз Pfizer.

Проте найцікавіше з ініціативою COVAX навіть не затримки з поставками, а країни, яким надається перевага. Найбільше вакцин за цією програмою отримали країни Африки. Наприклад, до Гани із населенням 29 млн осіб надійшло 600 тис. доз. Руанда на 11 млн населення отримала 400 тис. доз (деякі за допомогою COVAX, інші подаровані Індією). Україна з 40-мільйонним населенням отримала нуль вакцин за цією міжнародною ініціативою.

Це не виправдовує переговорних здібностей української влади. Точніше їхньої відсутності. Адже ізраїльський прем’єр Біньямін Нетаньягу особисто телефонував керівнику Pfizer 30 разів, одного разу о третій ночі. Проте, як пишуть ЗМІ, закупив Ізраїль вакцини набагато дорожче.

До того ж, як вже писав ТСН.ua, ще у грудні Сербія домовився про постачання 1,8 млн доз Pfizer (з населенням у майже 7 млн). Сербія, як і Україна, нагадаємо, не є членом ні ЄС (але має офіційний статус кандидата на вступ), ні НАТО. А віднедавна офіційний Белград вже почав вакцинувати іноземців.

За словами редакторки порталу "Балканський оглядач" Наталі Іщенко, Україна у питанні вакцинації відстає навіть від Балканських країн, де процес щеплення можна описати одним словом - хаос. Країни регіону, які перебувають в процесі вступу до ЄС, не отримали якогось привілейованого доступу до вакцин. Перша партія за програмою COVAX надійшла на Балкани тільки минулого тижня і в дуже малих кількостях. Проте, на відміну від України, керівництво Балканських країн ще влітку минулого року почало активно пропрацьовувати питання альтернативних постачань.

"Президент Сербії особисто зв’язувався з лідерами країн, які виробляють вакцину, з виробниками. В результаті Сербія зараз має чотири вакцини. Всі вони отримані Сербією за своїми зв’язками. Тобто, це керівництво Сербії зробило. І Сербія дозволяє людям обирати, якою вакциною щепитися. Вони також почали дарувати вакцини сусіднім країнам. Причому різні вакцини. Наприклад конституційний суд Боснії вакцинувався в Сербії, журналісти з Північної Македонії. Прем’єр Албанії особисто їздив на завод Pfizer в Америці, намагаючись домовитися. Але йому вдалося буквально нещодавно взяти зовсім трохи вакцин. Потім вони напряму отримали AstraZeneca. Деякі європейські країни дарували їм вакцини, нещодавно Туреччина передала Албанії китайську вакцину"

розповіла ТСН.ua Наталя Іщенко.

У понеділок, 29 березня, Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібні власні "паспорти вакцинації". Ідея гарна. Але є мінімум три "але".

  • Перше - це, власне, наявність вакцин в Україні, щоб людям було чим провакцинуватися і отримати цей паспорт.
  • Друге - тип наявної вакцини. Бо якщо після впровадження сертифікатів вакцинації європейська EMA не схвалить китайської, індійської або російської вакцини, люди, які щепитися саме цими препаратами, не матимуть права в’їзду? Це стосуватиметься не тільки українців, а й угорців, які вакцинуються російським "спутніком".
  • Третє - взаємне визнання таких паспортів, на що також піде час. Адже ЄС розробляє свій сертифікат, США і Велика Британія - свої.

Новини світу: який вигляд матиме паспорт вакцинації в ЄС

Новини світу: який вигляд матиме паспорт вакцинації в ЄС

Повʼязані теми:

Наступна публікація