Нова тактика російських повітряних обстрілів: експерт розповів, у чому вона полягає

Нова тактика російських повітряних обстрілів: експерт розповів, у чому вона полягає

NASAMS — це система середньої дальності, тобто це об'єктова ППО. Така система може прикривати об'єкт або одне місто / Фото: commons.wikimedia.org

Михайло Самусь пояснив, як створити єдине реакційне поле.

Люди помітили, що "шахедів" помітно побільшало, тому що до травня атаки цими дронами не були такими масованими, а тепер вони стали такими. Британська розвідка заявила, що не дивлячись на всі ці нічні атаки, російські окупанти навряд чи своїми ударами досягнуть своїх цілей. Українське командування Повітряних сил вказувало на те, що Росія змінила тактику своїх ударів. Що це за нова тактика, в інтерв'ю ТСН.ua розповів директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

"Тактику вони постійно змінюють. Якщо згадати, що вони робили, скажімо, восени і взимку минулого року, — вони намагалися знищити нашу енергетичну інфраструктуру, завдавати ударів по можливостях України взагалі пережити зиму. Тобто це були такі геноцидні удари, які Україні, на щастя, вдалося пережити, хоча у нас на той час системи ППО і ПРО були набагато слабші, ніж зараз. Після тих ударів по енергоструктурі нарешті наші західні союзники вирішили, що можна поставляти NASAMS, ‎IRIS-T, Patriot, тобто всі можливі типи ППО. Питання виникає лише одне — чому вони не робили це раніше? Хоча було зрозуміло, що Росія використає зиму для того, щоб створити якісь умови для гуманітарної катастрофи", — каже Самусь.

Потім російські загарбники намагалися дійсно прорвати ППО і знищити логістику західних країн до України, зазначив експерт. І додав, що вони вважали, що добре, якщо почнуть бити по логістичних центрах, по логістичних шляхах, залізничних вузлах, інколи вони навіть намагалися бити по мостах через Дніпро, хоча, знову ж таки, невдало.

Зараз окупанти, за словами Самуся, дійсно максимально намагаються навантажити українську ППО використанням "Кинджалів", причому спочатку одиничним, а потім масованим.

"Зараз вони намагаються створити умови, коли Shahed, наприклад, мають дуже вичурну траєкторію, тобто вони можуть крутитися на одному місці, потім починати міняти висоту, напрямок руху взагалі, причому це десятки кілометрів — спочатку в один бік, потім в інший. Все це відбувається на тлі застосування балістичних ракет, крилатих ракет повітряного і морського базування. Тобто були ситуації, коли фактично одночасно кілька десятків цілей перебувають у повітряному просторі, які мають хаотичний взагалі рух. І оскільки українська територія все таки величезна, це не Ізраїль, наприклад, це велика територія, найбільша країна в Європі, і для української ППО все ж таки дуже важко збивати всі цілі", — зазначив він.

Експерт пояснив, що наприклад, система NASAMS або IRIS-T — це система середньої дальності, тобто 30-40 кілометрів, це об'єктова ППО. Така система може прикривати об'єкт або одне місто.

"Росіяни, звісно, постійно проводять дорозвідку, за рахунок цих рухів Shahed вони проводять, зокрема, розвідку розташування ППО, радарів та інших українських систем, задіяних у протидії таким атакам. І вони таким чином намагаються створити умови, коли виявляються пробіли, бо коли ти маєш більшість ППО все-таки середньої і короткої дальності, можна знайти пробіли, де можна пролетіти і де можна завдати ударів. Тому що, на жаль, поки що нам систем Patriot не вистачає, щоб закрити не лише, скажімо так, міста-мільйонники, а взагалі покрити всю територію. Це можливо насправді. Але для цього треба не одиничні батареї, а 5-10 батарей Patriot і САМП-Т — це системи, які мають дальність там 100-150 кілометрів, такими куполами накрити українську територію, а вже більш важливі об'єкти накривати NASAMS і IRIS-T. І тоді створиться ешелонована система. Плюс, ще, звісно, короткої дальності, які зможуть створити таку закриту систему, про яку ми мріяли, коли говорили "давайте закриємо небо", — зазначив він.

Самусь додає, що закривання неба — це все ж таки не два Patriot і не три, коли ми можемо створювати. зокрема, радарну систему.

"Тобто можна створювати не тільки за рахунок комплекту, наприклад, зенітно-ракетних комплексів. А можна додатково ставити такі системи, які мають дальність, наприклад, 500-1000 кілометрів, виявляти запуски раніше, передавати цю інформацію на зенітно-ракетні комплекси, зокрема об'єктові і короткої дальності, коли ми знаємо, що ракета буде проходити, наприклад, цією траєкторією. Таким чином буде створюватися єдине реакційне поле", — зазначив він.

За словами Самуся, звісно, було б добре мати літаки дальнього радіолокаційного визначення. "У НАТО є АВАКСи — це великі літаки з дуже потужними можливостями. У Швеції є свої розробки і доповнення до F-16", - резюмував експерт.

Ракетна атака по Києву

Нагадаємо, російські війська в ніч проти 1 червня завдали чергового ракетного обстрілу по Києву, запустивши ракети "Іскандер". Усі ракети були збиті, однак їхні уламки вбили людей та завдали руйнувань. Загинула 33-річна жінка та 34-річна мама з 9-річною донькою. Пошкоджені житлові будинки, нежитлові будівлі, автомобілі та поліклініка.

Кияни розповіли, що ці троє людей загинули біля укриття поліклініки, яке виявилося зачиненим. За словами свідків, охоронець медустанови був п’яним, зачинився в укритті і нікого туди не пускав. Поліція вже відкрила за цим фактом провадження за статтею "Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки".

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація