Обстріл аеродрому "Канатове": ексклюзивні подробиці справи Червінського від СБУ

Обстріл аеродрому "Канатове": ексклюзивні подробиці справи Червінського від СБУ

Наслідки російського авіаудару по аеродрому "Канатове", причиною якого стала "спецоперація" ексрозвідника Романа Червінського / Фото: СБУ

Розроблена тепер уже ексрозвідником Червінським “спецоперація” із захоплення російського літака закінчилася ракетним ударом по українському аеродрому.

Наступного тижня в Апеляційному суді вирішуватимуть, чи залишиться під вартою Роман Червінський – колишній розвідник та виконувач обов’язків командира однієї з частин Сил спецоперацій, якого підозрюють у перевищенні службових повноважень. За версією слідства, розроблена ним “спецоперація” із захоплення російського літака призвела до загибелі однієї людини та поранень іще 17 під час обстрілу ворогом аеродрому “Канатове” на Кіровоградщині. Обвинувачення стверджує, що зібрано всі докази вини Червінського, сам він відкидає провину.

ТСН вдалося ексклюзивно поспілкуватися із представником Головного слідчого управління СБУ Анатолієм Булічем.

Що відбулося на аеродромі

Представник СБУ нагадав, що 23 липня 2022 року о 5 годині ранку, тобто в домовлений з російською стороною час “прибуття літака”, замість нього по аеродрому “Канатове” було завдано ракетного удару.

Росіяни випустили 8 крилатих ракет. У зв’язку з очікуванням літака на аеродромі було зосереджено значну кількість військовослужбовців та авіаційної техніки. Внаслідок удару загинув командир військової частини. 17 військовослужбовців отримали поранення. 2 українські винищувачі знищено, а 1 літак – пошкоджено. Значних руйнувань зазнали й будівлі аеродрому.

“Хочу зазначити, що до цього аеропорт обстрілювався, але це було на початку війни, коли росіяни стріляли по всіх летовищах. Але згодом вони про нього “забули” і згадали лише під час так званої “спецоперації”. Ба більше, одразу після завдання ракетного удару росіяни опублікували відеосюжет, де детально показали спілкування із українською стороною і глузували з того, як її переграли”, – уточнив Анатолій Буліч.

Чому заарештували Червінського

За словами представника СБУ, коли слідство почало більш ретельно вивчати роль Червінського у так званій “спецоперації”, він переховувався та постійно змінював адреси проживання.

“Його затримали наприкінці квітня цього року. Своєю чергою Червінський у ЗМІ розповідав про відкриту справу на нього начебто за спробу викрасти російський літак. Але насправді провадження відкрито не за це, а за дії, які призвели до загибелі командира частини, поранення 17 солдатів та знищення українських винищувачів. Нині Роману Червінському оголосили підозру, а суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою”, – пояснив він.

Розплата за самодіяльність чи політичне замовлення?

Попри те, що Роман Червінський в інтерв’ю неодноразово говорив, що нібито мав дозволи на проведення операції, в СБУ це спростовують.

“Варто розуміти, що такі ж операції проводять і росіяни. І наше завдання перегравати їх. Але це можливо лише за чітких згуртованих дій усіх відомств. Жодне розвідувальне відомство цю операцію не погоджувало. Ні СБУ, ні ГУР”, – стверджує Анатолій Буліч.

Представник СБУ також наголосив, що жодного політичного аспекту у цій справі немає. “Вона стосується виключно перевищень повноважень службовою особою, яке призвело до знищення майна і людських жертв. І я певен, суд дасть оцінку цим діям”, – зауважив він.

Окрім того, Анатолій Буліч наголосив, що досудове розслідування у справі не завершене. “Якщо будуть отримані докази вини інших людей – ми також передамо ці дані до суду, аби визначити ступінь їхньої відповідальності”, –підсумував він.

Сюжет, неначе зі шпигунської стрічки - ексклюзивні деталі скандальної справи ексрозвідника

Сюжет, неначе зі шпигунської стрічки - ексклюзивні деталі скандальної справи ексрозвідника

Нагадаємо, суддя Шевченківського районного суду міста Києва Олена Чайка винесла рішення щодо арешту на два місяці без можливості внесення застави ексрозвідника Романа Червінського.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація