Обстрілюють дахи з людьми і погрожують розстрілом за евакуацію: мешканці лівобережжя Херсонщини опинились в пастці

Обстрілюють дахи з людьми і погрожують розстрілом за евакуацію: мешканці лівобережжя Херсонщини опинились в пастці

Дата публікації
Перегляди
9318
Час на прочитання
4 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Обстрілюють дахи з людьми і погрожують розстрілом за евакуацію: мешканці лівобережжя Херсонщини опинились в пастці

Олешки йдуть під воду через теракт Росії / Фото: Фото з соціальних мереж

Зараз у координаційній групі, що займається евакуацією, близько тисячі заявок на порятунок, за кожною заявкою може бути родина з кількох людей.

Забороняли покидати будинки і населені пункти, відбирали човни, обстрілювали людей з автоматів та артилерії і врешті не організували евакуацію - все це про росіян та їхні дії в затоплених містах і селах лівого, окупованого берега Херсонщини, йдеться в ТСН.

“Вода наступає, росіяни створили такий живий щит і нікого не випускають. Критично не вистачає човнів. Це катастрофа і пекло на землі”, - кажуть мешканці затоплених сіл.

Олешки, Гола Пристань, Кохани, Кардашинка, Солонці та ще кілька окупованих населених пунктів - на лівобережжі Херсонщини. Вони не просто на кілька метрів опинилися під водою, людей там росіяни загнали до пастки. “Людей не випускають за межі міста, не випускають людей без російського громадянства”, - розповідають мешканці.

Останні кілька діб ТСН спілкувалася телефоном із людьми, які опинилися посеред великої води, а ще - з їхніми родичами, які з різних куточків України та світу намагаються зорганізувати евакуацію людей, що всі ці дні сиділи на горищах і дахах в очікуванні порятунку. “Вода прибуває за секунду, і ми не знаємо, чи досидимо до вечора”, - бідкаються люди.

“Там кричать - врятуйте, там кричать діти. Там собаки, там коти, там свині плавають, там корови плавають. Це жесть”, - розповідають селяни.

Водночас росіяни, розповідають люди, не просто перекривали їм шляхи евакуації, наприклад, до окупованого Криму, а ще й погрожували розправою, якщо виїдуть зі свого населеного пункту. "МЧС закрило дорогу для наших волонтерів. Вони намагалися пробиться тричі, їх не пропускають”, - твердить координаторка групи евакуації Олена Волощук.

“Росіяни сказали, що на блокпостах вони нікого не пропустять, а всіх, хто буде самостійно евакуйовувати людей, вони будуть просто розстрілювати”, - кажуть волонтери.

“Коли люди намагались рятуватися, евакуювати один одного, казали, що зупиняли росіяни, націлювали автомати і казали, злазь, прив’язуй до дерева і лізь на дах”, - переконує родичка людей з окупації Вікторія Бірюк.

Є відомості, що росіяни відкривали вогонь по дахах, на яких рятувалися люди.

Окупанти забирали у людей човни, на яких далі рятувалися самі. Евакуацію місцевих так і не зорганізували. Для свого пропагандистського телевізора вони зняли кілька відеороликів, де МНС Росії кудись пливе і навіть везе кількох людей. Однак усі, з ким спілкувалася ТСН, кажуть, допомоги люди не отримали. “Приїхали на вулицю, де була велика кількість затоплених будинків, багато сімей, вони забрали двох людей із російськими паспортами, попливли і більше не поверталися”, - каже координатор груп з евакуації Ярослав Васильєв.

“Ми телефонували вчора дуже багато разів до МЧС, і там дівчата. По-перше, вони сміються, по-друге, вони починають казати, та хто ви такі, щоб ви мені тут щось розказували. Там дуже багато автобусів, люди не хочуть евакуюватися, автобуси були напівпорожні”, - запевняє Вікторія.

Українці з усіх куточків світу, чиї родичі опинилися у водяній пастці, в розпачі. Вони шукають, хто би міг їм допомогти. І кажуть, знаходять волонтерів навіть на території окупованого Криму. Але росіяни не пропускають на човнах до місць затоплень навіть тих, у кого є російські паспорти. “Вони всіх вважають за ДРГ, навіть тих людей, у кого є російські паспорти, вони вважають за ДРГ”, - додає Ярослав.

Зараз у координаційній групі, що займається евакуацією, близько тисячі заявок на порятунок, за кожною заявкою може бути родина з кількох людей. Кількість людей, що чекає на порятунок, не зменшується, бо вода йде далі та затоплює інші населені пункти. Однак у волонтерів є і прикра статистика. Це ті люди, яких урятувати не встигли. “Вулиці, на яких учора приходили заявки, а сьогодні там одні трупи. Скільки таких вулиць - можемо тільки здогадуватися, бо зв'язку з лівим берегом практично немає”, - каже Олена.

Координатори евакуації кажуть, якби росіяни не перешкоджали жителям правобережжя рятувати людей, із дахів і затоплених будинків уже забрали б чи не всіх. Проте цього не сталося. І рідним тих, хто зараз без зв'язку, світла та питної води в Олешках чи Голій Пристані, залишається лише вірити, що їхні близькі дивом живі.

Читайте також:

Викинути Росію з ООН та накласти санкції на "Росатом": звернення ВР до ООН та світу

Чорний дим підіймається над Бучею: що горить під Києвом

Вода у Каховському водосховищі впала до "мертвої точки": що буде з реакторами ЗАЕС

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація