Оригінал Конституції Орлика та булава Мазепи: як у Києві готуються зустрічати музейні раритети зі Швеції

Оригінал Конституції Орлика та булава Мазепи: як у Києві готуються зустрічати музейні раритети зі Швеції

Скріншот

Виставки із експонатами такого рівня в Україні досі ще не було.

Через два тижні зі Швеції до Києва вперше привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика та гетьманську булаву, яка могла належати Іванові Мазепі. Музейники кажуть, що виставок такого рівня в Україні дотепер не було.

Про те, як готуються в заповіднику "Софія Київська" до появи унікальних експонатів, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Оригінал так званої Конституції Орлика, яку історики вважають першою у світі конституцією, зберігся у двох екземплярах. Один з них - у Росії, інший, укладений латиною – у Національному архіві Швеції. Саме його і побачать українці.

За останні триста років раритетний документ не перетинав шведський кордон, тож навіть оцінений для страхування він не був. Вартість цього експонату бояться називати вголос.

Відповідними до цінності цих музейних експонатів будуть заходи безпеки у заповіднику “Софія Київська”. Тут буде встановлено безпровідні камери спостереження та датчики руху в самому соборі, ще три кола безпеки – по його периметру.

“Фізична охорона біля вітрини з експонатом, фізична охорона по периметру заповідника, кнопка виклику оперативної групи, цілодобова система сигналізації вітрини і цілодобова сигналізація самого собору”, - перелічує перший заступник генерального директора заповідника Вадим Кириленко.

Аби дотриматися всіх вимог шведської сторони, у заповіднику довелося виділити кілька приміщень під пункти спостережень та прокласти кілька десятків метрів нових комунікацій.

Окрім Конституції Орлика та згаданої гетьманської булави, зі Швеції прибудуть п’ять універсалів та клейноди.

Як зауважила генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська, система допуску відвідувачів для огляду експонатів буде звичайною. Але, за умови великого напливу відвідувачів, доведеться контролювати режим температури та вологості.

“У нас для цього є система моніторингу. Якщо вона буде вказувати на “червону зону”, ми будемо припиняти відвідування і давати собору відпочити”, - пояснила вона.

Місце майбутньої вітрини, на якій експонуватимуть Конституцію Пилипа Орлика, визначали так, щоб було зручно обійти навколо — відбуватиметься так званий круговий огляд пам’ятки.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 16-го серпня. Побачити унікальні експонати у софійському заповіднику можна буде упродовж наступних трьох місяців.

Новини України: у "Софії Київській" готуються до виставки з оригіналом Конституції Пилипа Орлика

Новини України: у "Софії Київській" готуються до виставки з оригіналом Конституції Пилипа Орлика

Повʼязані теми:

Наступна публікація