"Пік очікується тривалістю декілька тижнів": Світлана Гук про нову хвилю коронавірусу в Україні

"Пік очікується тривалістю декілька тижнів": Світлана Гук про нову хвилю коронавірусу в Україні

Фото: ТСН.ua

Лікарка відзначила основні симптоми "Омікрону" - ураження верхніх дихальних шляхів, нежить, сильний біль у горлі.

У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) заявили про початок нового спалаху коронавірусу в Україні, й цього разу, за словами Віктора Ляшка, хвиля захворюваності відрізнятиметься від попередніх. Утім, як свідчить досвід із попередніх хвиль, спалах зазвичай починається дещо раніше, ніж про це повідомляють офіційно.

Яка наразі ситуація в країні, чи захищає вакцинація від "Омікрону" та чого очікувати далі – у бліц-інтерв'ю ТСН.ua розповіла лікарка-пульмонологиня, керівниця Центру респіраторної медицини та алергології КЛ "Феофанія" Світлана Гук.

Про заповненість лікарень

Що наразі відбувається, зокрема у вашій лікарні? На якому ми етапі?

У лікарні наразі пацієнтів із COVID-19 мало. Це правда. Але пацієнтів, які звертаються по допомогу у телефонному режимі, стало значно більше.

Чи ефективна вакцинація проти "Омікрону"

Згідно з низкою світових досліджень, вакцинація проти "Омікрону" значно знизила свою ефективність. Чого очікувати від нової хвилі в Україні? Чи значить це, що перехворіють усі чи більшість?

Вакцинація не захищає ні від якого штаму. Вона виявилась неефективною в епідеміологічному сенсі, тобто не може вплинути на розповсюдження інфекції. Вона лише знижує ризики захворіти важко у найближчі три місяці після закінчення курсу з двох вакцин. Вакциновані люди (будь-якою кількістю доз) хворіть будь-яким штамом, але, за деяких обставин, хворіють легше.

Основні симптоми "Омікрону"

Який перебіг нового штаму коронавірусу "Омікрон"? Які основні симптоми? Чи дійсно він переноситься легше і буває, що минає без лихоманки? Чи викликає він дихальну недостатність і як часто?

Що мені кидається у вічі - ураження верхніх дихальних шляхів, нежить, сильний біль в горлі. Поки не бачила шлунково-кишкових розладів (у разі зараження "Омікроном" - ред.). Але, загалом, симптоми можуть складати різну клінічну мозаїку.

Перебуваючи в осередку пандемії, будь-які прояви гострого респіраторного захворювання мають розглядатись, як симптоми пандемічної хвороби. Якщо не доведено обстеженням протилежне.

Фото: www.pexels.com/pixabay

Основні симптоми "Омікрону": ураження верхніх дихальних шляхів, нежить, сильний біль у горлі.

Світлана Гук

Як вберегтися від коронавірусу

Які пацієнти перебувають у групі ризику щодо "Омікрону"? Як вберегтися?

Як і раніше, у групі ризику перебувають пацієнти старше 60 років, які мають важкі супутні хронічні захворювання, люди з підвищеною масою тіла.

Вберегтися, як і в від інших штамів та взагалі вірусних інфекцій, можна таким чином: не ходіть за можливості в місця скупчення людей, одягайте чисті маски, коли таки в них перебуваєте, вакцинуйтесь, якщо не хворіли. А головне - звертайтесь до лікаря щойно занедужали, коли є сенс призначити противірусну терапію і пройти захворювання в легкій формі. Не затягуйте до моменту можливих ускладнень.

Звертайтесь до лікаря щойно занедужали, коли є сенс призначити противірусну терапію і пройти захворювання в легкій формі.

Світлана Гук

Скільки може тривати хвиля "Омікрону" в Україні? Чи стане вона останньою?

Хвиля - не знаю. Сам пік очікується тривалістю декілька тижнів. Звичайно, сподіваємося, що ця хвиля буде останньою. Життя покаже.

Фото: unsplash.com

Що вплинуло на поширення "Омікрону" - новорічні та різдвяні свята? Чи взагалі можна зупинити хвилю якимось заходами, чи вона все одно настане?

Вона настане. У нас немає шансів стати винятком зі світового досвіду. Зважаючи на досвід інших країн, ми багато що можемо прогнозувати. Тож, підвищення захворюваності ми вже бачимо. Ми вже на цій хвилі.

Фото: unsplash.com

Наразі кожен, аби вберегтися від інфікування коронавірусом, має робити розумні речі: уникати можливого контакту з потенційними хворими, носити правильно маски, звертатись до лікаря за перших симптомів, не нехтувати можливістю раннього лікування.

Світлана Гук

Нагадаємо, керівник компанії-виробника вакцини Pfizer Альберт Бурла заявив, що нинішня хвиля захворюваності стане останньою, яка потребує обмежень. Водночас, він переконаний, що коронавірус циркулюватиме ще протягом багатьох років.

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація