Найчастіше орторексія починається в перфекціоністів, а ще - людей, схильних до тривог та депресій. А також у спортсменів, танцівниць та моделей.
Дедалі частіше психологи та дієтологи говорять про розвиток в українців орторексії. Це один із розладів харчової поведінки, що починається з одержимості, здавалося б, здоровим меню. Хворі на цю недугу думають про їжу по три або навіть п'ять годин на день, відчувають постійну тривогу та депресію та не ходять на вечірки, бо там немає необхідних наїдків.
Про те, де межа між вживанням правильної їжі та харчовим екстремізмом -10 грудня йдеться в сюжеты ТСН.19:30.
Як правило, найчастіше страждають на орторексію люди віком від 16-ти років. У них усі думки - тільки про їжу.
За словами психологині Марії Шевченко, в середньому думки про їжу можуть займати 3-5 годин на день.
Найчастіше орторексія починається в перфекціоністів, а ще - людей, схильних до тривог та депресій. А також у спортсменів, танцівниць та моделей.
Підлітки ж потрапляють у тенета блогерів, які пропагують, до прикладу, виключення з раціону глютену.
"Проблема в тому що з глютеном вони виключають усю групу зернових продуктів, а це є шкідливим. Там міститься величезна кількість вітамінів групи В, величезна кількість клітковини", - наголошує дієтологиня Анастасія Горобець.
Фахівці твердять: правильне, а головне збалансоване меню - це запорука міцного здоров'я та хорошого настрою.
Читайте також:
- Тарілка здорового харчування: чого і скільки слід їсти протягом дня
- Найкраща дієта після 50 років - дієтолог розповів про спосіб харчування
- Дієтологиня Наталія Самойленко розповіла, як змусити себе їсти менше і не переїдати