"Полюють "Кинджалами" лише на єдиний об’єкт": експерт назвав головну ціль атаки на Київ

"Полюють "Кинджалами" лише на єдиний об’єкт": експерт назвав головну ціль атаки на Київ

Колаж. За словами експерта, росіяни полювали ракетами "Кинджал" виключно на ЗРК Patriot

Експерт припускає, що росіяни не мають потужніших ракет, ніж ті, які використали сьогодні вночі.

Незважаючи на те, що українська ППО вчергове довела здатність збивати "Кинджали" та запобігла найкривавішому дню у військовій історії України, ворога ця обставина не зупинить.

Про це в коментарі для ТСН.ua розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, наводячи аргументи цього.

"Вони не зупиняться. На мій погляд, спроба ракетного удару по Києву – це, в першу чергу, спроба полювання на ЗРК Patriot. Я розглядаю саме це, - каже Олександр Коваленко. – Збиті 6 "Кинджалів" – це серйозний репутаційний удар по Росії. Те, що вони раніше втратили свій перший "Кинджал" – це вони якось намагались нівелювати, розповсюджували фейк, мовляв, це не є правдою. Вони казали, що було збито бетонобійну бомбу. Але цей фейк обернувся проти них. Вони таким чином підтвердили, що в "Кинджалах" використовують для гарантування бронебійного ефекту бетонобійні радянські бомби. Тобто це каже про те, що це ніяке не ноу-хау, не сучасні технології, а використання радянського досвіду".

Куди намагалися поцілити

На це запитання експерт каже впевнено, називаючи єдину головну ціль.

"Шість збитих "Кинджалів" з шести – це вже система, а не одиничний вдалий випадок. Коли ворог використовує ці ракети, то поцілює безпосередньо по якомусь важливому для них об’єкту. Що для них сьогодні може бути важливішим за знищення ЗРК Patriot? Вони будуть намагатись їх знайти", – відповів нам Коваленко.

Інтервал вже не два тижні

Якщо раніше середній інтервал між обстрілами становив у середньому два тижні, то зараз ця тактика вважається неактуальною.

"Який можливий проміжок часу між атаками? Важко сказати. Бачимо, що вони наближаються до свого кількісного максимуму. Все це залежить від швидкості виробництва ракет. "Кинджали" вони виробляють дуже повільно. Ця ракета має більше 130 електронних елементів іноземного походження. Це є великою проблемою. Є великі сумніви, що можуть виробляти один "Кинджал" на місяць", – каже експерт.

Та додає, що, на його думку, ці 6 потужних ракет були зі стратегічного запасу окупантів.

Крім "Кинджалів"

На запитання про те, чи є у Росії ще якась потужна ракетна зброя, Коваленко зазначає, що треба мати на увазі, що балістичні ракети є у Ірану.

"Є іранські балістичні ракети, але чи отримали їх росіяни, чи ні – чекаємо на цю інформацію. Поки вони їх ще не використовували. ЗРК Patriot, безумовно, здатні їх збивати. Але мені здається, що "Кинджал" за багатьма параметрами кращий за іранські. Хоча останні ми ще не бачили в дії проти ешелонованої ППО", – резюмує Коваленко.

Масована атака 16 травня: що відомо

За даними головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, близько 03:30 російська армія атакувала Україну з північного, південного та східного напрямків 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування. З шести літаків МіГ-31К РФ випустила шість аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал”, 9 крилатих ракет “Калібр” – із кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, “Іскандер-М”). Усі 18 ракет знищила протиповітряна оборона.

Крім того, окупанти атакували ударними дронами типу “Shahed-136/131”, а також проводили повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня – “Орлан-10”, “SuperCam”. Усі 9 БПЛА також знищила українська ППО.

Уламки ворожих ракет і безпілотників впали в Соломʼянському, Шевченківському, Святошинському, Оболонському та Дарницькому районах Києва. Найбільші пошкодження в Солом’янському районі. Там сталася пожежа в нежитловому приміщенні, спалахнули кілька автомобілів. Загоряння загасили. У решті районів пошкодження несуттєві: уламки впали на припарковані автомобілі, прибудинкову територію чи лісопаркову зону. Інформації щодо потерпілих наразі немає.

Внаслідок російської атаки також постраждав столичний зоопарк. На його територію впали уламки ракети, вони пошкодили зелені насадження. Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що жодна тварина і ніхто з працівників не постраждав. Із тваринами проводять антистресові заходи. Сьогодні, як зазвичай, о 10:00 зоопарк відчинився для відвідувачів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що таке комплекс "Кинджал".  

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація