Порушення порядку в потягу: як захиститися від надокучливого сусіда у вагоні

Порушення порядку в потягу: як захиститися від надокучливого сусіда у вагоні

Фото: Укрзалізниця

Порушення спокою громадян кваліфікується як дрібне хуліганство.

Щотижня кілька пасажирів потягів "Укрзалізниці" висаджують з потягу за порушення порядку. Зазвичай, у стані алкогольного сп’яніння. Наша героїня Катерина буквально відвойовувала своє право на спокій. Її сусідом по купе став чоловік, який не дав спокійно доїхати до місця призначення.

 Що робити та як захистити себе в подібних ситуаціях, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1. 

О першій ночі Катерина сіла в нічний потяг Львів - Маріуполь. Дівчина не здогадувалася, що ця поїздка мине з криками, поліцією та тремтливими руками. Надокучливий сусід напідпитку не давав спокою Каті та ще одній дівчині в купе. Згодом до чоловіка приєднався ще й товариш: молодики почали гучно вночі слухати музику.

На проханя припинити, чоловіки не реагували. Почався конфлікт. Катя звернулася до провідниці та начальника потягу. Вони провели виховну бесіду з горе-сусідом, але він не заспокоювався, а став ще агресивнішим. На який час він покинув купе, а коли повернувся - розбудив дівчат. 

Їх переселили в інше купе лише після виклику поліції, яку вони викликали самі. Утім, правоохоронці нічим не зарадили: на прохання зняти хулігана з потягу - відмовили. В "Укрзалізниці"  повідомили, що наразі триває службове розслідування.

"Правило номер один в будь-якій ситуації, неважливо, є там фізична загроза чи просто ображає людина – проїзна бригада має зреагувати. Знайти всі можливості для того, аби пересадити чи розсадити людей. Є образа, є скарга, то потрібно розсадити і саме тут викликати поліцію", - каже адвокат Лаврентій Царук.

Домагання в потязі: що робити та як захиститися, якщо не пощастило з сусідом по купе

Домагання в потязі: що робити та як захиститися, якщо не пощастило з сусідом по купе

За його словами, порушення спокою громадян кваліфікується як дрібне хуліганство. "Якщо людина просто чіпляється, порушує громадський спокій, не дає спати, то дії начальника потяга і провідника мають бути такими: вони мають повідомити порушнику, що він вчиняє хуліганські дії і скласти на нього протокол", - каже він.

Річ у тому, що так можна притягнути порушника до відповідальності. Протягом трьох місяців протокол буде розглядатися в суді. Якщо грошове стягнення за дрібне хуліганство незначне - це лише 119 гривень, то 15 діб під арештом, які може отримати хуліган, допоможуть зупинити свавілля.

Повʼязані теми:

Наступна публікація