Повернення легенди: Богдан Ступка “вітатиметься” з перехожими з будинку, в якому він жив

Повернення легенди: Богдан Ступка “вітатиметься” з перехожими з будинку, в якому він жив

ТСН.ua

Легендарному українському акторові сьогодні виповнилося б 80 років.

У п’ятницю, 27 серпня, у Києві на будинку, де жив український актор Богдан Ступка, з нагоди його ювілею відкрили горельєф – бронзову скульптуру артиста, вмуровану у фасад будівлі. Біля будинку зібрався чималий натовп людей. Друзі та колеги актора, колишні та нинішні чиновники, журналісти, син Остап, онуки та, навіть, правнучка Богдана Сильвестровича. 

Про вшанування пам’яті про легендарного українського артиста йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На горельєфі Богдан Ступка зображений із капелюхом - він обожнював цей головний убір. Його син Остап пояснює, що батько завжди чемно вітався із людьми дорогою до театру, знімаючи капелюх. Тому і в металі вирішили зобразити його так, ніби він вітається із перехожими. 

“Хотілось зловити характер, капелюх - це частина його життя, це характер, повага до людей. Він ніби зі стіни з’явився і вітати буде всіх, хто буде проходити цією вулицею”, - каже Остап Ступка.

Богдан Ступка народився у Львові. Міг стати хіміком чи астрономом, але став актором. Його творча кар’єра розпочалася на сцені львівського театру імені Марії Занковецької, у якому він грав 17 років. А продовжилась у київському театрі імені Франка, в якому він працював до кінця життя і який навіть 10 років очолював.

Ступка втілив у життя пів сотні образів у театрі і зіграв понад сотню ролей у кіно. Орест-дзвонар у “Білому птасі з чорною ознакою” Іллєнка був його першою роллю в кіно. Потім були - Іван Мазепа, Богдан Хмельницький, Чінгісхан, Борис Годунов, Тарас Бульба. Він зізнавався журналістам, що кожен свій образ на екрані чи на театральній сцені не грав, а проживав. Його називали генієм, але він завжди з іронією ставився до себе та свого таланту. 

Його шалено кохали жінки, але він завжди кохав тільки її одну. Зі своєю дружиною Ларисою познайомився ще у Львові. Разом вони прожили 45 років. Вона була його головним критиком та підтримкою. Особливо, коли Ступка захворів на рак кісток. 

Останній день народження Богдан Ступка відсвяткував у театрі Франка, де свого художнього керівника із 70-річчям привітали молоді актори. 

Через півтори місяця на франківській сцені він ще гратиме на ударних свій улюблений джаз. На цьому бенефісі з нагоди ювілею Ступка фактично попрощався із глядачем. Він навіть не вийшов зустріти гостей, які прийшли його привітати.  “Моє діло бути на сцені. Для актора - це бути на сцені”, - пояснював тоді він.  

Богдан Ступка помер від серцевого нападу, спровокованого раком кісток 22 липня 2012 року, не доживши трохи більш ніж місяць до свого 71-го дня народження. 

Найближчим часом у столиці біля будинку Ступки з’явиться сквер його імені. Його рідні збираються також зробити квартиру-музей легендарного актора у Львові та створити фестиваль імені Богдана Ступки. 

“Ми зробимо міні-фестиваль, на якому не буде конкуренції, не буде нагород - будуть виступати різні театри з різних країн світу”, - ділиться планами голова благодійного фонду Богдана Ступки, невістка актора Ірина Батько-Ступка.

У суботу, 28 серпня, з нагоди ювілею актора у музеї Тараса Шевченка відкриється виставка портретів Богдана Ступки. 

Новини України: хто прийшов вшанувати Богдана Ступку на відкритті горельєфу

Новини України: хто прийшов вшанувати Богдана Ступку на відкритті горельєфу

Повʼязані теми:

Наступна публікація