"Позиція держави чітка - ніякої води в Крим до деокупації": представник президента в АРК

"Позиція держави чітка - ніякої води в Крим до деокупації": представник президента в АРК

Фото: ТСН.ua

Крайню дамбу біля КПВВ Каланчак (107-й кілометр), як кажуть представники управління Північно-Кримського, треба укріплювати.

Із наближенням літа питання забезпечення кримчан питною водою знову гостро постає для окупаційної влади. Володимир Путін помпезно відзначив сім років анексії півострова на Лужніках, до Криму не поїхав. Проводив наради зі свого бункера, пообіцявши кримчанам, що цього літа питна вода буде. Підконтрольна Росії окупаційна влада Криму доповіла Путіну, що Сімферополь буде з водою - вони запустили Бештерек-Зуйський водогін. Проте ще пів року тому розповідали, що викачувати воду з підземних джерел небезпечно. Тому вони готують позов до України за перекриття Північно-Кримського каналу і «водну блокаду» Криму. 

Про те, за яких умов Україна готова відкрити воду в Крим та в якому стані дамба Північно-Кримського каналу, ТСН.ua розпитав у постійного представника президента України в АРК Антона Кориневича. 

- Від 2019 року звучали різні заяви щодо води в Крим. Деякі «слуги» взагалі пропонували її продавати. Скажіть, чи може Україна відновити постачання води у разі гуманітарної катастрофи на півострові? 

- По-перше, я все-таки думаю, що цю тему мають коментувати ті люди, які безпосередньо працюють з тематикою тимчасово окупованих територій. Бо дійсно, коментарі людей, які не працюють по тематиці, можуть викликати якісь непорозуміння. Позиція держави наразі дуже чітка. Я хочу, щоб це звучало з моїх вуст дуже чітко. Ніякої води в Крим до деокупації. Крапка. Це зараз єдина позиція всіх державних профільних органів, які так чи інакше опікуються питаннями тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, нашого Представництва, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, МЗС та інших органів. Я ні від кого з ключових представників державних органів не чув іншої позиції. Її просто не існує. Тому, повторюся, ніякої води в Крим до деокупації. 

По-друге, про так звану можливу гуманітарну кризу. Територія АРК та міста Севастополя вже знаходиться в кризі. Тому що вже пішов восьмий рік, як вона є тимчасово окупованою РФ, яка є державою-окупантом. Вже пішов восьмий рік, як у Криму - міжнародний збройний конфлікт - і це окупована територія. Відповідно до міжнародного гуманітарного права всі потреби тимчасово-окупованої території та цивільного населення, яке там проживає, має забезпечувати держава-окупант. Тому Україна, я впевнений, залишатиметься на позиціях, що відновлення водопостачання в Крим через Північно-Кримський канал можливе лише після деокупації нашого півострова. 

- Російські пропагандисти погрожують, що міжнародне право начебто дозволяє РФ використовувати свою армію, якщо в Криму буде гуманітарна катастрофа. 

- РФ є найбільшим порушником міжнародного права у сучасному світі. Це, я думаю, багатьом ясно. Немає такого положення, яке дозволяє діяти таким чином і застосовувати свої збройні сили. Це повна нісенітниця. Я навіть не знаю, як це коментувати. На основі яких норм міжнародного права можна припустити таку поведінку? 

- У лютому ви мали зустріч з Управлінням Північно-Кримського каналу, обговорювали питання щодо зміцнення дамби. А що з цим є проблеми? 

- Для нас Північно-Кримський канал є важливим об’єктом. В чому там ситуація? Крайня дамба біля КПВВ Каланчак (107-й кілометр) збудована, дійсно є затвори та необхідні механізми. Але, як кажуть представники управління каналу, її треба укріплювати. По-перше, для того, щоб уникнути можливості несанкціонованого потрапляння води. По-друге, є питання, що, по суті, вода зараз стримується не на цій дамбі, про укріплення якої може йти мова. Вода стримується на 91-кілометрі дамбою, яка, по суті, насипана вручну, із застосуванням мішків з піском. Тобто, вода Північно-Кримським каналом від Таврійська по території Херсонської області йде. І зараз знову буде відкриватися канал, бо ця вода зрошує південні частини Херсонської області. І вона доходить від міста Таврійська до 91-кілометру Північно-Кримського каналу, до цієї рукотворної дамби по суті з мішків на 91-му кілометрі. Є думка, якщо укріпити дамбу на 107-кілометрі, то різницю між 91-м і 107-м також можна було б використовувати для зрошення земель в Херсонській області. Ми не говоримо про відновлення водопостачання на територію Криму. Ця дамба і її укріплення можуть бути корисним у двох площинах. Перша - це власне укріплення, унеможливлення й убезпечення від несанкціонованого чи небажаного потрапляння води. Друге - щоб ця територія каналу між 91-м і 107-м кілометрами могла використовуватися для зрошення додаткових 16 кілометрів південних районів Херсонської області. 

- Ну, і наостанок, про можливий позов Росії проти України щодо, як вони кажуть, «водної блокади» Криму. Це взагалі що? 

- Це правова нісенітниця. Єдине, куди Росія може звернутися, - це у власні суди своєї юрисдикції. Але ж ми розуміємо, що це нічого не дасть. З точки зору міжнародного права це абсолютно незрозумілі заяви, які не можуть мати взагалі ніяких правових наслідків.

Дмитро Кулеба назвав "велику помилку" у питанні Криму в 2014 році

Дмитро Кулеба назвав "велику помилку" у питанні Криму в 2014 році

Повʼязані теми:

Наступна публікація