"Розділені": чи панує нині мир у Колумбії, яку пів століття рвали криваві бійні

"Розділені": чи панує нині мир у Колумбії, яку пів століття рвали криваві бійні

Розділена сьогодні блокпостами Україна має знати, які сценарії нашого майбутнього вже пережили інші народи та країни.

У ТСН триває показ унікального спецпроєкту "Розділені". П'ять історій про долі країн, що пережили окупації, анексії та війни і розділені - вже десятиліття: це Німеччина, Кіпр, Ірландія, Молдова та Колумбія.

Вони контролювали половину території країни півстоліття та вбили понад двісті тисяч людей, а потім - президент потиснув їм руки та допоміг увійти - в політику. Остання серія спецпроєкту "Розділені" - Колумбія. П'ятдесят років там тривала - війна, яка закінчилася - перемир'ям, за яке тамтешній президент Мануель Сантос отримав Нобелівську премію миру. Та чи панує нині мир у колумбійських містах? 

Про це йдеться 30 липня в сюжеті ТСН.19:30.

Точка неповернення у розділенні колумбійців – п’ятдесяті роки минулого століття. Країна щойно оговталася від війни між прибічниками ліберальних та консервативних сил. Отримала підтримку США. Починається процес одужання економіки, розвивається освіта, створюється інфраструктура. Аж раптом гучно заявляють про себе прихильники комунізму, створили "Армію народу" відому як ФАРК. Тоді, замість лозунгів, заговорила зброя. Коли бракувало коштів, почався рекет. Щоденні теракти і масові викрадення людей. ФАРК – контролював виробництво кокаїну, транспортні коридори та продаж наркотиків. Вони стали однією з найбагатших терористичних організацій світу.  І на піку протистояння контролювали половину Колумбії. Урядова армія була безсила. 

У 2002-му президенту Урібе вдається приборкати ФАРК: із джунглів виводять тисячі людей, їхня армія скорочується з 20 тисяч до шести. А згодом, за нового президента, він та очільник терористів – потиснуть один одному руки і укладуть мирну угоду, ФАРК прийдуть до влади.

"Розділені"| Колумбія – 50 років війни, вбивство 200 тисяч людей і Нобелівська премія миру

"Розділені"| Колумбія – 50 років війни, вбивство 200 тисяч людей і Нобелівська премія миру

Масштаби бійні, яка понад 50 років рвала Колумбію на шматки, складно уявити: в ній загинуло понад 220 тисяч людей, з них 170 тисяч – мирні мешканці. П’ятдесят тисяч у цій війні  зниклі безвісти. Вісім мільйонів були змушені тікати зі своїх домівок. Жертвою або учасником, так чи інакше, став кожен колумбієць. 

"В Колумбії було вже понад 30 різних мирних процесів. Це ніколи не призводило до результату. Після останнього перемир’я маємо 15 тисяч озброєних людей, які продовжують вбивати мирних громадян. Це перетворюється на легітимізацію насильства. Насильство можна використовувати як спосіб увійти у політику", - розповідають місцеві.

Нині у джунглях, за даними МВС Колумбії, лишаються близько семи тисяч бойовиків. Це – тільки угруповання ФАРК. Є й інші угруповання.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація