"Розділені": протистояння Молдови російським танкам та виникнення Придністров'я - країни, якої насправді не існує

"Розділені": протистояння Молдови російським танкам та виникнення Придністров'я - країни, якої насправді не існує

Розділена сьогодні блокпостами Україна має знати, які сценарії нашого майбутнього вже пережили інші народи та країни.

У ТСН триває показ унікального спецпроєкту "Розділені". П'ять історій про долі країн, що пережили окупації, анексії та війни і розділені - вже десятиліття: це Німеччина, Кіпр, Ірландія, Молдова та Колумбія.

Цю війну більшість з нас добре пам'ятає: 92 рік, Тирасполь та Бендери, сутички та російські танки на мостах через Дністер та зрештою - нове слово у лексиконі мешканців пострадянської території: Придністров'я. Отже, наступна серія спецпроєкту "Розділені" - Молдова. Про країну, якої насправді не існує.

Про це йдеться 29 липня в сюжеті ТСН.19:30.

Війна у Молдові – один з перших в серії конфліктів на пострадянському просторі. Вона тривала від березня по серпень 1992 року.  

Конфлікт розпочинається з протестів мешканців лівого берега проти – закону про єдину державну мову, прийнятого парламентом Молдови ще 1989 року. Гаряча фаза війни припадає на весну та літо 92-го. 

Для багатьох війна почалася із телевізора. Як в історії з українським розіп’ятим хлопчиком – там розповідали про вбитих в обстрілі дітей на випускному, хоча жодного кадру відео, жодного слова прямої мови не було показано. Але хвилю ненависті було вже не зупинити. У Тирасполі, Бендерах та Рибниці – взялися за зброю. 

Проти збройних сил Молдови на боці Придністров'я виступають – загони 14-ї російської армії. За період конфлікту у Молдові загинуло близько 1200 людей. 

"Розділені"| Молдова - 92 рік, російські танки на мостах через Дністер і виникнення Придністров'я

"Розділені"| Молдова - 92 рік, російські танки на мостах через Дністер і виникнення Придністров'я

Війна закінчується підписанням мирної угоди між президентами Мірчею Снєгуром та Борисом Єльциним. 

У 1999 році, після стамбульської наради ОБСЄ Росія зобов’язалась вивести свій військовий контингент. В червні 2018-го Генасамблея ООН закликала Росію прибрати своїх військових з Дністра. Цього не було зроблено. 

Нині Придністров'я – квазідержава, не визнана жодною країною світу. З пів мільйона мешканців невизнаної республіки щонайменше третина – мають російський паспорт. Заради – російської пенсії та виплат.  І лише одиниці розуміють, що їх обдурили на державному рівні і ведуть боротьбу.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація