Садиба Розумовських: у Чернігівській області руйнується унікальна пам’ятка доби козаччини

Садиба Розумовських: у Чернігівській області руйнується унікальна пам’ятка доби козаччини

Садиба родини останнього українського гетьмана — у плачевному стані.

Доживає останні місяці: у Козельці, на Чернігівщині, руйнується унікальна пам’ятка доби козаччини — садиба Розумовських, у якій вони приймали імператрицю і де жили київські полковники та сам Кирило Розумовський, останній гетьман України.

Чи вдасться врятували пам’ятку національного значення, йдеться 10 травня у сюжеті ТСН.19:30.

Три входи, колони, широкі ґанки. Садиба Розумовських і зараз виглядає по-панськи, але то з повітря. Якщо ж придивитися ближче, не зрозуміло як ця будівля взагалі ще стоїть. Дослідник минувщини Сергій Шумило першим підняв галас про аварійний стан садиби. Він веде нас в середину будівлі, де козаччиною вже й не пахне, лише безхатьками.

Ходити по садибі небезпечно. В кількох місцях підлога ледь тримається. На подвір'ї, де гуляла імператриця, нині пасуться кури баби Гані.

Новини України: у Чернігівській області руйнується садиба Розумовських – чи вдасться її врятувати

Новини України: у Чернігівській області руйнується садиба Розумовських – чи вдасться її врятувати

До садиби Розумовських приїжджає ціла комісія — голова Чернігівської облдержадміністрації, її заступник, архітектор, підтягується й місцева влада. Вони дивляться на маєток і думають, як бути далі.

Садиба належить державі, земля під нею — місцевій громаді. Губернатор пропонує всім разом зібрати 16 мільйонів і будівлю відреставрувати. Місцеве керівництво каже — грошей нема, тому погоджується, що треба шукати багатого мецената.

Українця Олексія Розумовського імператриця Єлизавета любила. З простого співака вона зробила його князем, графом, генерал-фельдмаршалом. А він спромігся переконати імператрицю відновити в Україні гетьманство, вивести з території частину російських полків. Української держави формально не існує, але саме українці визначали внутрішню та зовнішню політику цілої імперії.

Нагадаємо, що в Україні запускають масшабний проєкт "Велика реставрація" для збереження історичних пам'яток.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація