Щеплення заради подорожей: коли ЄС запровадить паспорти вакцинації та куди можуть поїхати українці

Щеплення заради подорожей: коли ЄС запровадить паспорти вакцинації та куди можуть поїхати українці

Фото: pixabay.com

COVID-паспорти отримують ті, хто щепився вакциною, визнаною Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

В Євросоюзі затвердили "ковідні" паспорти, які дають старт охочим подорожувати. Європа готова впускати до себе тільки за цієї умови. Натомість в Україні вакцинація стартувала тільки минулого тижня. Чиновники твердять – без зриву поставок, вакцини має вистачити усім.

Хто видаватиме "ковідні" паспорти міжнародного зразка та чи будь-яка вакцина отримає офіційне визнання від ЄС, про це 2 березня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Днями лідери країн Євросоюзу обнадіяли світ – Європа таки може відкрити кордони. Щоправда, за умови пред’явлення паспорту імунізації від COVID-19. Це вирішили під час онлайн-саміту. Щодо запровадження цього документу лідери країн Євросоюзу сперечалися давно.

"Ми всі погодилися, що такий документ потрібен. Технічні питання розроблятиме Європейська комісія. На це їй потрібно буде близько трьох місяців. Таким чином з цією інформацією подорожі всередині Євросоюзу стануть можливими і це стане основою для в’їзду до ЄС з третіх країн", - сказала канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Поки що також не зрозуміло, як доводити людям, що вже перехворіли на COVID-19, вже мають антитіла й хочуть поїхати до ЄС.

Який вигляд матимуть COVID-перепустки до країн ЄС і які дані вноситимуть до цих паспортів, поки не зрозуміло. За три місяці обіцяють надати роз'яснення. Отже до того часу потрапити до Європи українцям буде неможливо.

Новини світу: що варто знати про коронавірусні паспорти, які офіційно затвердили в ЄС

Новини світу: що варто знати про коронавірусні паспорти, які офіційно затвердили в ЄС

Наразі відкриті лише окремі країни, а туристичні агенти жодних прогнозів на цей сезон поки не дають.

"Можливо, це будуть ті країни, які були в минулому році без COVID-паспортів. Це – Туреччина, Хорватія, Чорногорія – гарні країни для відпочинку влітку", - зазначила менеджерка туристичної компанії Наталія Зубова.

Рекомендацій щодо запровадження COVID-паспортів в Євросоюзі туристичні компанії поки не мають. У МЗС України на подібні запити не відповідають.

"Ти не можеш піти зробити вакцину, завтра летіти в ту чи іншу країну. Тому це трохи нам ускладнює розуміння того, що очікувати від Євросоюзу, від країн, які захочуть цей паспорт", - сказала Наталія Зубова.

Поки в ЄС розмірковують, якими будуть COVID-паспорти, в Україні вже підготували кілька варіантів. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, це може бути або довідка про вакцинацію як у формі №063, так і у вигляді міжнародного свідоцтва, яке може роздрукувати сімейний лікар і це визнаватимуть в ЄС. COVID-паспорти отримують ті, хто щепився вакциною, визнаною Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Проте чи буде COVID-паспорт безстроковим і що робити з тими, хто перехворів, питання поки відкриті.

Автори: Маргарита Потапова, Інна Лебеденко

Повʼязані теми:

Наступна публікація