Сезон консервування у розпалі: навіщо українці морочать собі голови закрутками

Сезон консервування у розпалі: навіщо українці морочать собі голови закрутками

УНІАН

За словами психологині, заготовки на зиму дають людям відчуття безпеки.

Мариновані і консервовані. Овочі, фрукти і ягоди. У салатах і джемах. Українці - масово закочують рукава і беруться до роботи. Сезон заготовок на зиму - набирає обертів.

Про те, які рецепти вибрати: нові чи вже перевірені часом, а головне - навіщо взагалі морочити собі голови консервацією, якщо можна усе купити в магазині - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У пані Лесі з Тернопільщини розбігаються очі. Під кущами огірки: один за одного кращий. Частину урожаю вирішила вкласти у банки.

"Я сьогодні зібрала свіжі огірочки - буду їх квасити. Ще за маминим рецептом. Уже 40 років поспіль. Треба кріп, який у нас є на городі. Для смаку - ще й листя хрону, вишні та смородини. І кілька зубчиків часнику. І заливаємо солоною водою - на літр води - 60 гр солі і на три дні ставимо, щоб вони вкисали", - ділиться рецептом господиня.

Консервовані огірки - ще одна незмінна заготовка на зиму. Жінка нарізає моркву та цибулю. Додає горошинки перцю і заливає маринадом. А потім - ще й проварює. Наостанок - закриває металевими кришками.

Робота кипить і в Максима Пузанова із Запоріжжя. Іншої аджики, ніж приготовленої власноруч - чоловік не визнає. Вона - без помідорів. І по-справжньому "ядерна".

Бере український перець гіркий. До нього - кріп, кінза, петрушка та волоський горіх. "Пекельну пюрешечку" засипає морською сіллю. Вона тут - консервант. Тож соус можна зберігати до двох років.

Не лише для себе, але і на продаж. Максим консервувальне хобі перетворив на бізнес. І нині виготовляє з десяток сортів аджики. Їх можна додавати до борщу, харчо чи м'яса. Або й просто - намастити хліб. Головне - не надто щедро.

А от киянка Ірина Болдир саме запасається джемом. Без цукру.

Консервація для Ірини не дивина. Її у родині робили завжди.

Свіжі абрикоси без кісточок Ірина збиває блендером. До однорідної маси і на вогонь. Ірина цукру не додає. Але можна, каже, трішки і підсолодити - натуральними цукрозамінниками.

"Орієнтуватися треба на 100 градусів. Краще використовувати термометр. Нам треба достатня стерилізація (банок - Ред.), щоб варення стояло довго", - ділиться секретами жінка.

І розливає у попередньо простерилізовані баночки. Обов'язково аж до краю, щоб не було вакууму - тоді довше стоятиме.

Якщо варите такий же джем із водянистих ягід - радить додати загущувач.

Новини України: сезон консервування в розпалі – що заготовляють на зиму українці

Новини України: сезон консервування в розпалі – що заготовляють на зиму українці

Чому ми маринуємо, квасимо та закручуємо, якщо можна купити консервацію в магазині Психологиня Ірина Губеладзе каже: то - уже на підсвідомості, як відгомін голодних років.

"По-перше, це заготовки на зиму, які дають людям відчуття безпеки. Щоб не сталося, яка б стабільність в країні - не стабільність - не була - вони пересторогу роблять, що виживуть і перезимують", - пояснює вона.

А ще це - сакральний обряд передачі родинних рецептів.

Тим часом пані Леся доконсервовує зібрані вранці огірки. І показує схованку з іншими запасами. Зупинятися на цьому не планує. Бо ж сезон дозрівання овочів і фруктів - у розпалі. Тож роботи іще ой як багато.

Читайте також:

Наступна публікація