Смерть Шишова: всі деталі й хронологія дня, коли загинув білоруський активіст у Києві

Смерть Шишова: всі деталі й хронологія дня, коли загинув білоруський активіст у Києві

Його співвітчизники версію з самогубством відкидають. Вони переконані: це було вбивство.

У Києві знайшли мертвим білоруського активіста Віталія Шишова. Напередодні зранку він вийшов із дому на пробіжку і зник. Сьогодні його тіло виявили повішеним у парку, неподалік місця, де він жив. Товариші Віталія переконані: хлопця вбили і це справа рук КДБ Білорусі. У поліції заявили, що розглядають різні версії. Серед них і вбивство, замасковане під суїцид. 

Про всі деталі й хронологію того дня, йдеться 3 серпня у сюжеті ТСН.19:30.

Зазвичай Віталій бігав саме цією доріжкою. І за таким маршрутом метр за метром товариші, волонтери, правоохоронці прочісували всю територію. Пошуки не припинялися навіть уночі, але знайшли його геть в іншій стороні, за 200 метрів звідси. Саме місце огороджене обмежувальною стрічкою. Поки тривають слідчі дії, за неї нікого не пускають.

Віталій Шишов разом із дівчиною жив неподалік цього парку. Коли вона прокинулася, його вже не було.

Навколо цього зникнення запитань поки що більше, ніж відповідей. Достеменно відомо поки тільки те, що хлопець вийшов із дому близько 9 ранку. Це зафільмувала камера відеоспостереження. Пішов на пробіжку. Нібито з його телефону пішло ще декілька дзвінків. І все. Божена шукала його спершу з друзями. Потім зателефонувала до поліції. Вони долучилися до пошуків.

Новини України: що відбувалося в день, коли Віталій Шишов вийшов на пробіжку і не повернувся

Новини України: що відбувалося в день, коли Віталій Шишов вийшов на пробіжку і не повернувся

На пошуки приїхали поліцейські, кінологи, нацгвардійці. Але й це не дало результатів. Пізно вночі пошуки згорнули і домовилися поновити вранці. На світанку поліцейські шукали свідків, опитували мешканців довколишніх будинків. А вже близької восьмої ранку тіло Віталія знайшли повішеним у парку, за менш ніж кілометр від дому. Його земляк не має сумнівів — це справа рук білоруських спецслужб.

"Я опізнав тіло Віталія. З розмов співробітників поліції я зрозумів, що у нього зламаний ніс. Тобто самогубство виключено. Воно в принципі для мене було виключено ще вчора. Це фішка нашого КДБ — побити людину і повісити", — зазначає товариш загиблого.

Згодом у поліції інформацію про зламаний ніс спростовують. Утім підтверджують іншу: на носі, коліні, грудях та верхній губі помітили садна.

У поліції від самого початку заявляють: відкрили кримінальне провадження за статтею "умисне вбивство". Серед основних версій: самогубство або вбивство, замасковане під суїцид. Чи міг Віталій повіситися сам? Сумніви щодо цієї версії підсилюють і ще деякі факти.

Його співвітчизники версію з самогубством відкидають. Вони переконані: це було вбивство. Прямих погроз, розповідає дівчина Віталія, хлопець не отримував. Але останнім часом почав частіше оглядатися. І нібито мав погане передчуття: за тиждень до трагедії він попросив одного з товаришів у разі чого приглянути за нею.

Квіти, лампадки і фотографії — під посольством Білорусі в Україні триває акція пам'яті. Там зібралося кілька сотень людей. Для цього довелося перекрити рух вулиці.

Новини України: під Посольством Білорусі в Києві вшановують пам'ять Віталія Шишова

Новини України: під Посольством Білорусі в Києві вшановують пам'ять Віталія Шишова

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, тим часом, коментуючи смерть Шишова, заявила: білоруси не можуть почуватися в безпеці навіть за кордоном. Вона висловила співчуття рідним та друзям Віталія і подякувала Україні за відкрите кримінальне провадження.

Міністри закордонних справ Латвії, Данії, Австрії та Швеції висловили надію на ретельне і всебічне слідство та оприлюднення його результатів. Таку саму заяву зробило й Посольство Сполучених Штатів в Україні.

Дмитро Кулеба натомість запевнив: для України важливо встановити правду про загибель активіста, тож тут зроблять усе можливе для розслідування цієї справи. Голова Європарламенту назвав убивство білоруса в іншій країні серйозною ескалацією, а депутати — актом тероризму і справою рук режиму Лукашенка.

Новини світу: закордонні політики та посольства відреагували на смерть Шишова

Новини світу: закордонні політики та посольства відреагували на смерть Шишова

Нагадаємо:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Смерть Віталія Шишова
Наступна публікація