Справа Семенченка-Шевченка: СБУ оголосила підозри та заявила про нового фігуранта

Справа Семенченка-Шевченка: СБУ оголосила підозри та заявила про нового фігуранта

Фото: СБУ

Євгену Шевченку, а також Андрію Рогозі повідомлено про підозру.

Створення приватної військової компанії та постачання запчастин військового застосунку із Росії — СБУ оголосила про підозру Семену Семенченку. Це колишній командир батальйону "Донбас" і колишній нардеп. Також у створенні незаконного війська підозрюють бійця того ж батальйону, Євгена Шевченка. Напередодні силовики провели обшуки, а сьогодні вже розпочинаються суди.

Про це йдеться 25 березня в сюжеті ТСН.19:30.

Кадри спецоперації, обшуків і вилучення зброї опублікувала СБУ. Все відбувалося на Київщині — на території, де за версією слідства тренували бійців незаконно створеної приватної військової компанії.

Сьогодні вдень СБівці опублікували заяву: кажуть, що цю збройну компанію три роки тому зорганізували колишній народний депутат і керівник батальйону Донбас Семен Семенченко, а також ексбоєць цього ж батальйону Євген Шевченко. Вони почали набір людей, які мають досвід у бойових діях.

Колишнім командиру та бійцю батальйону "Донбас" оголосили підозри

Колишнім командиру та бійцю батальйону "Донбас" оголосили підозри

За версією слідчих, до формування, яке працювало під прикриттям охоронних фірм, загалом входило півтори сотні бійців. Їх готували до вчинення тяжких злочинів проти національної безпеки, а також участі у бойових діях. Окрім документів вилучають набої, гранати, рушниці з автоматами та вибухівку.

База обнесена невисоким парканом із колючим дротом. В середині є кілька споруд для проживання, невеликі спостережні вежі та старі господарчі будиночки. Поряд — імпровізована смуга перешкоди та ще кілька будівель, які за формою нагадують військові фортифікаційні споруди. Їх охороняють троє чоловіків. Усі вони зафіксовані на відео спецоперації СБУ.

Працівники бази стверджують, що це звичайний табір для реабілітації АТОвців. Відповідей на питання про знайдену тут зброю вони уникають.

Зв’язатися з Семеном Семенченком сьогодні не вдається. Другий підозрюваний погоджується прокоментувати звинувачення. Євген Шевченко називає себе ексбійцем, підприємцем і позаштатним агентом НАБУ. Він вже кілька разів фігурував як підставна особа силовиків у справах викриття корупціонерів.

Нині, коли і сам опинився під підозрою, підтверджує: три роки тому разом із Семенченком дійсно планували створити охоронну компанію для співпраці із США — охороняти об’єкти у Сирії та Афганістані. Однак це, каже чоловік, зробити так і не вдалося.

"Наприкінці 2018 року Дональд Трамп заявив, що зменшує присутність США у Сирії та Афганістані. Тому наша співпраця стала неактуальною і на цьому моя участь як інвестора була завершена", — запевняє Шевченко.

За його словами, Семенченко створив охоронну агенцію, але подробиць її роботи Шевченко не знає. Йому сьогодні вручили ще одну підозру: нібито позаштатний агент НАБУ зорганізував канал постачання зброї з Росії до України. І тут її продавали за завищеною ціною підприємствам "Укроборонпрому". Також, кажуть, що за участі Шевченка зброя із Росії постачалась і до країн Сходу. Демонструють світлини, на яких є підозрюваний і високопосадовці цих країн.

Сьогодні столичний суд обирає запобіжні заходи 4-м підозрюваним, зокрема і Шевченку. Невдовзі у залі опиняться ще двоє, зокрема Семенченко. Діяльність інших причетних до цієї компанії слідчі ще перевіряють.

Наразі Євгену Шевченку, а також Андрію Рогозі (фігуранту низки кримінальних проваджень і журналістських розслідувань щодо корупційних схем, пов‘язаних з ДК "Укроборонпром") повідомлено про підозру.

Крім того, ексбійця батальйону "Донбас" Олександра Новікова, якого також підозрюють у створенні ПВК, відправили під цілодобовий домашній арешт. 

Справа Семенченка: у Печерському райсуді столиці обирають запобіжні заходи

Справа Семенченка: у Печерському райсуді столиці обирають запобіжні заходи

Раніше звинувачений у створенні незаконного війська Шевченко заявив, що це йому помста від влади.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація