"Експертиза трупа є": як працює та що можна почути в "Пункті незламності" у Київському СІЗО

"Експертиза трупа є": як працює та що можна почути в "Пункті незламності" у Київському СІЗО

Пункт незламності Київського СІЗО. Фото Держустанови "Київський слідчий ізолятор"

В найнезвичнішому пункті допомоги, із якого два дні поспіль жартують соцмережі, зустрічають з кавою та підгузками.

В українських в'язницях та СІЗО останніми днями облаштували пункти допомоги населенню, де можна зігрітися, підзарядити ґаджети, випити води, чаю, кави та навіть поміняти підгузок маленькій дитині. Ці локації були створені за аналогією з "Пунктами незламності", хоча на офіційних мапах їх не знайти.

Водночас ця ініціатива не залишилася поза увагою українців – нововведення почали жваво обговорювати в соцмережах, жартуючи про те, а чи можна залишитися там на 15 діб, чи будуть випускати звідти, чи варто вітатися там, використовуючи жаргонне "Вечір в хату".

Журналіст ТСН.ua побував у найбільш незвичному пункті допомоги столиці, який розташований на території Київського слідчого ізолятору. Свій візит ми навмисне зробили тоді, коли в частині Шевченківського району Києва була відсутня електроенергія. Крім того, прийшли туди під виглядом перехожого, в якого на холоді розрядився телефон. Перед цим довелося близько години активно ним користуватися, щоб дійсно розрядити.

Вхід до Пункту незламності розташований поруч із КПП. Фото: "Київський слідчий ізолятор"

Знайти тюремний "Пункт незламності" виявилось нескладно – він розташований біля входу до СІЗО. В мить нашого приходу працівники ізолятору саме прикручували до стіни обігрівач.

Пункт незламності Київського СІЗО

На двозначне запитання про те, чи можна посидіти та підзарядити телефон, присутні чоловіки відповіли: "Так, звичайно" та показали місце, де був електроподовжувач. "Будь ласка, є вільні зарядки, можемо запропонувати кави або чаю", - звернувся до мене один із працівників СІЗО.

Зігрівають і ремонтують

Вже за кілька хвилин з’ясувалося, що один із подовжувачів не працює. Хлопці дістали скриню з інструментами та почали гуртом ремонтувати цей пристрій. За декілька хвилин з’ясувалося, що проблема в кабелі, і цей подовжувач замінили на інший.

Протягом хвилин п’ятнадцяти з відвідувачів був тільки журналіст ТСН.ua. На столі для майбутніх відвідувачів розклали упаковання з вафлями, в шафі поруч я помітив гречані пластівці швидкого приготування, поруч були чай та кава, печиво, паперові скляночки та кулер із питною водою. На полиці в іншій шафі стояло упакування підгузків другого розміру (для малюків, які  важать від 4 до 7 кг).

Розмови відвідувачів - не для вразливих

За мить сюди прийшли два нові відвідувачі. Як з’ясувалося, вони прийшли у своїх справах до СІЗО, з собою мали величезну папку з висновками експертизи. Виявилося, що в матеріалах йшлося про експертизу розтину трупа. Саме це вони негучно обговорювали, дивлячись на фото, на яких дійсно було зображено вбиту людину.

"Так, експертиза трупа є", - тихенько обговорювали між собою двоє чоловіків.

Цієї миті зайшов кремезний чоловік та інспектувальним поглядом оглянув приміщення.

"Ви тут - головний "Лук’ян", - жартома звернувся до нього інший чоловік, який зайшов слідом.

З розмови стало зрозуміло, що керівник СІЗО прийшов оглянути те, що зроблено станом на зараз.

"Навіть із поліції телефонували, я ділився з ними досвідом",  - повідомив керівник установи.

Час від часу всі присутні звертали увагу на телевізор, де в ефірі телемарафону на каналі "1+1" військовий експерт розповідав про орієнтовну кількість ракет, яка залишилася в  Росії. Не звертали на це увагу лише двоє чоловіків, які спілкувалися про експертизу трупа.

Також з’ясувалося, що в разі потреби в цьому пункті допомоги можуть увімкнути генератор, в наявності є декілька теплих ковдр. Проте з Інтернетом тут поки не все гаразд. Працює мобільний Інтернет, а підключитися до Wi-Fi наразі виявилося неможливим.

Такий вигляд має "Пункт незламності" зсередини

За словами працівників установи, в найближчому майбутньому вони планують облаштувати кімнату, де матусі зможуть перебувати з маленькими дітьми.

Герой мемів та жартів

Водночас у соцмережах дописувачі досі продовжують обговорювати цю локацію. Одні пропонують поселити там деяких політиків, другі так і пишуть: "Це топ. Вогонь. А звідти випускають?".  Ці жарти між собою обговорюють вже навіть самі працівники ізолятора та запевняють, що пускають та випускають всіх.

Не залишив поза увагою допис у соцмережі і колишній голова Державної митної служби (за часів Януковича влада відправила його до цього СІЗО) Анатолій Макаренко. Він так прокоментував допис про пункт допомоги: "Як один із гостей "Пункту незламності" 2010-11 рр., підтверджую - кращого місця для роздумів на тему темряви і світла не знайти. А, взагалі, чудова ідея. Без іронії. Але трішки генератор у кімнаті напружує".

Як виявилося, роблячи фотозвіт про свій "Пункт незламності", пенітенціарії сфотогрували вимкнений генератор у приміщенні. Це стало приводом ще для однієї хвилі жартівливих дописів. Користувачі соцмереж почали жартувати, що, мовляв, навіть самі незламні можуть зламатися, якщо генератор буде працювати в приміщенні. Водночас знайшлися і такі, хто оцінив саму наявність генератора, розуміючи, що жарти про "газову камеру" - це лише жарти дописувачів: "А як до вас потрапити? Розбити вітрину достатньо? Чи треба щось вкрасти з супермаркету?"

 Читайте також:       

Повʼязані теми:

Наступна публікація